Zich aanmelden

Met Facebook aanmelden

of

Uw informatie is niet correct.
Ik meld me aan Wachtwoord vergeten?
Er is geen Facebook-account verbonden aan de website, schrijf u in.

Wachtwoord vergeten?

×
Mijn wachtwoord opnieuw instellen
Je ontvangt een e-mail voor het instellen van een nieuw wachtwoord.
Geen account gekoppeld aan dit e-mailadres

Nog geen account?
SCHRIJF JE GRATIS IN.

Detailtests / Volvo V60 D4 : Scandinavische sereniteit

In het kort

  • Rijdynamiek

    In zijn krachtigste D4-versie is de tweeliter-dieselmotor niet de meest performante, noch de zuinigste van zijn categorie. De versnellingsbak, die duidelijk gericht is op comfort, werkt zacht, maar niet erg snel. Het rijgedrag is heel gezond en efficiënt, maar de afstelling van de stuurinrichting (die te ‘plakkerig’ aanvoelt) stemt niet goed overeen met de rustige gezinsroeping of met de afstelling van de iets te harde adaptieve ophanging.

  • Veiligheid

    De rijhulpsystemen om op de rijstrook of de weg te blijven en de automatische noodremhulp voor in de stad of om een frontale botsing te voorkomen, zijn standaard. De actieve dodehoekcontrole, de detectie van naderend verkeer bij het achteruitrijden en de adaptieve snelheidsregelaar (waarvan de afstandsregeling uitgeschakeld kan worden) of de Pilot Assist zijn echter een optie. De (optionele) meedraaiende ledlampen zijn opmerkelijk efficiënt.

  • Comfort

    Over het algemeen heeft de gestuurde Four-C-schokdemping ons ontgoocheld, vooral op het vlak van trillingscomfort en wielbeheersing – of toch met de 19-duimvelgen. Liefhebbers van het vliegend-tapijtgevoel zijn hier aan het verkeerde adres. Ondanks zijn enorm uitgebreide instellingsmogelijkheden vind je gemakkelijk je weg in de verschillende menu’s van de interface. De stoelen zijn een beetje hard, Achterin is de zitruimte goed, ondanks de grote middentunnel.

  • Praktische kant

    Er is voldoende opbergruimte voorhanden, alleen jammer dat sommige functionele dingen niet standaard zijn. De standaarduitrusting van de basisversie is minimalistisch, zodat je maar beter een niveautje hoger kiest. De rechte vormen van de koffer maken het gemakkelijker om het volume te benutten. Een bagagescherm dat meebeweegt met de achterklep, was handig geweest. De afwerking is conform de Duitse normen, op enkele details na.

  • Connectiviteit

    Het gps werkt vlot, maar niet altijd even intuïtief. De instructies zijn soms ook wat vreemd geformuleerd of vertaald. Een detail, maar toch… De audio-installatie van Bowers & Wilkins is een must, maar kost wel heel veel geld. Volvo pakt standaard uit met een aantal bijstandsdiensten en de mogelijkheid om bepaalde functies vanop afstand te bedienen met een smartphone. Bepaalde apps zijn standaard voorzien, maar Apple CarPlay en Android Auto blijven optioneel.

  • Budget

    Volvo onderscheidt zich niet speciaal door zijn garantie- of onderhoudsprogramma’s. Als model van een premiummerk wil de V60 meespelen met het gevestigde Duitse trio, althans qua prijzen en opties. In zijn krachtigste versie kan de D4 blijk geven van een gecontroleerde dorst, maar dan zonder records te breken. De Eco-modus, met zijn efficiëntiemeter van de rijstijl, zal zeker in de smaak vallen bij bestuurders die zich zo zuinig mogelijk willen verplaatsen.

Volvo V60 D4 : Scandinavische sereniteit
Conclusie / Volvo V60 D4 : Scandinavische sereniteit

De V60 kon ons verleiden met zijn klassieke en elegante lijnen, maar wist ons toch niet helemaal te overtuigen, vooral op het vlak van het onderstel (schokdemping en stuurbekrachtiging). Dat lijkt namelijk onvoldoende zorgvuldig afgesteld, zeker met de (optionele) gestuurde schokdemping Four-C. Hoe dan ook blijft de V60 een rasechte Volvo, of met andere woorden een aantrekkelijke auto met een zekere ‘zen-uitstraling’ en waarmee het heel aangenaam kilometers vreten is. En is dat uiteindelijk niet het mooiste compliment dat we hem kunnen geven?

Verder lezen? Download GRATIS het volledige testverslag!

HEB JE NOG VRAGEN?
Stel ze op ons AutoForum

Naar AutoForum

Tests

Onze tests

De concurrenten

Stockwagens

Stockwagens in de kijker

Tweedehands

Tweedehandswagens in de kijker