Zich aanmelden

Met Facebook aanmelden

of

Uw informatie is niet correct.
Ik meld me aan Wachtwoord vergeten?
Er is geen Facebook-account verbonden aan de website, schrijf u in.

Wachtwoord vergeten?

×
Mijn wachtwoord opnieuw instellen
Je ontvangt een e-mail voor het instellen van een nieuw wachtwoord.
Geen account gekoppeld aan dit e-mailadres

Nog geen account?
SCHRIJF JE GRATIS IN.

Detailtests / Rolls-Royce Dawn : Exclusieve luxe in open lucht

Geschreven door Tony Verhelle op

In tegenstelling tot wat je zou kunnen denken, is de Rolls-Royce Dawn geen Wraith waarvan het dak werd verwijderd: het is een nieuw model dat de Rolls-Royces van een nieuwe era inluidt. Een testverslag.

Prijs
NB
 • Score redactie 15.73 /20

Cabrio’s blijven populair in bepaalde segmenten van de automarkt, zeker in het allerhoogste. Daarom lanceerde Rolls-Royce zo’n kleine tien jaar terug weer een open auto: de Phantom Drophead Coupé, op basis van het Phantom-onderstel – de ‘grote’ Rolls als het ware. Daarvoor was er een gat van twaalf jaar geweest sinds de geliefde Corniche ter ziele was gegaan, maar in die tussentijd beleefde het merk dan ook een van de meest turbulente periodes uit zijn geschiedenis. Uiteindelijk verwierf de BMW-groep Rolls-Royce, maar niet de fabriek in Crewe (waar nu nog altijd Bentleys worden gemaakt en die dus eigendom is van de Volkswagen-groep): de productie van Rolls-Royce verhuisde in 2003 naar Goodwood. 
Van de Phantom Coupé en Drophead Coupé lopen op dit ogenblik de laatste exemplaren van de ‘band’, in een beperkte reeks die de naam Zenith Collection kreeg. Intussen werkt de Britse constructeur nu al enkele jaren hard aan een nieuwe generatie prestigieuze automobielen, waaronder de nieuwe Phantom, die in 2018 het daglicht zou moeten zien. De meest prestigieuze Rolls krijgt echter geen coupé of open afgeleides meer. Ondertussen heeft Rolls-Royce wel een volledige ‘kleinere’ familie uitgewerkt, te beginnen bij de Ghost en zijn versie met verlengde wiel­basis, gevolgd door een coupévariant, die Wraith werd gedoopt. En nu is er dus ook een open vierzitscabriolet. Die kreeg de naam Dawn of ‘dageraad’, in navolging van de Silver Dawn, een cabriomodel dat na de Tweede Wereldoorlog (1950-1954) is geproduceerd in… 28 exemplaren.

 • Open rijplezier voor vier
 • Uitstekende prestaties
 • Ongeëvenaard comfort
 • Veilig en plezierig weggedrag
 • Matreriaalkeuze en afwerking
 • Groot en zwaar
 • Piepkleine kofferruimte
 • Prijs (standaardprijs én opties)
 • Zicht rondom en achteruit (gesloten kap)
 • Verbruik in de stad of bij zware voet

In dit artikel : Rolls-Royce, Rolls-Royce Dawn

BLIJF OP DE HOOGTE VAN HET LAATSTE AUTONIEUWS!
Nieuwe modellen, tests, advies, exclusieve evenementen! Het is gratis!

Ik schrijf me in

Tests

Onze tests

Stockwagens

Stockwagens in de kijker

Tweedehands

Tweedehandswagens in de kijker