Zich aanmelden

Met Facebook aanmelden

of

Uw informatie is niet correct.
Ik meld me aan Wachtwoord vergeten?
Er is geen Facebook-account verbonden aan de website, schrijf u in.

Wachtwoord vergeten?

×
Mijn wachtwoord opnieuw instellen
Je ontvangt een e-mail voor het instellen van een nieuw wachtwoord.
Geen account gekoppeld aan dit e-mailadres

Nog geen account?
SCHRIJF JE GRATIS IN.

Korte tests / BMW Alpina B5 GT Touring (2023) - met de M van Maybach

Geschreven door Klaas Janssens op

De BMW 5 Reeks is er ook als 634 pk sterke en 328 km/u snelle Alpina B5 GT. AutoGids doet de test met de Touring.

Concept BMW Alpina B5 GT Touring

Ja, er is een nieuwe generatie van de BMW 5 Reeks in aantocht. En inderdaad, die zal je uiteindelijk ook als M5 Touring kunnen bestellen, aangedreven door de plug-inhybride V8 die we leerden kennen in de BMW XM. Maar fijnproevers hebben niet op die nieuwe M-creatie gewacht. Die hebben een bestelbon voor de Alpina B5 GT getekend en een dikke 150.000 euro overgemaakt aan de familie Bovensiepen in Buchloe, zodat ze binnenkort een van de 250 voorziene exemplaren in hun garage kunnen bijzetten.

De Alpina B5 GT zou wel eens de laatste der mohikanen kunnen zijn, want de familie Bovensiepen heeft de hele zwik aan BMW verkocht. Het is niet helemaal duidelijk wat München met Alpina van plan is, maar de knowhow van de ingenieurs zou ingezet worden om toekomstige BMW's nog beter te maken. Er wordt gedacht aan een rol tussen de sportieve M-modellen en het luxueuze Rolls-Royce, naar het voorbeeld van wat Mercedes met Maybach doet. Tijd brengt raad.

De BMW Alpina B5 GT wil een supercar voor dagelijks gebruik zijn en onderschrijft die missie met een topsnelheid van 330 km/u

De GT is een evolutie van de Alpina B5, die zich dan weer baseert op de BMW M550i xDrive van de G30-generatie. Of op de G31, want naast de berline kan je de B5 GT ook als Touring bestellen. Onder de motorkap ligt de bekende 4,4 liter-biturbobenzine, een V8 die aanpassingen aan de luchtinlaten, de motorsturing en de turbodruk gebruikt op het vermogen op te krikken tot 634 pk. Zo mogelijk nog indrukwekkender is het maximumkoppel, dat 850 Nm bedraagt en reeds beschikbaar is bijj 3.500 toeren per minuut.

De BMW Alpina B5 GT wil een supercar voor dagelijks gebruik zijn en onderschrijft die missie met een topsnelheid van 330 km/u. De Touring is een zuchtje trager en haalt 328 km/u. Op papier dan toch, want in de praktijk zouden ze moeiteloos 350 km/u op de teller zetten. Die dive planes op de voorbumper staan er niet voor de sier: ze moeten de Alpina B5 GT stabiel houden bij die extreem hoge snelheden. De Touring sprint in 3,6 seconden van 0 naar 100 km/u.

Review BMW Alpina B5 GT Touring

Rijgedrag BMW Alpina B5 GT Touring

De GT behoudt de ophanging van de BMW Alpina B5, want aan de kalibratie van de adaptieve dempers en de veren, de actieve stabilisatorstangen en de meesturende achteras wordt niet geraakt. De ingenieurs monteerden wel nieuwe bumpstops, terwijl de rijhoogte achteraan wat afneemt.

Er is ook een specifieke setting voor de elektronsiche rijhulpsystemen en voor de xDrive-vierwielaandrijving, die hier geholpen wordt door een sperdifferentieel van Drexler-makelij. Er zijn ook structurele verstevigingen aangebracht die de stuurprecisie en de bandengrip vooraan verder verbeteren.

 In vergelijking met een hooliganeske M5 toont de B5 GT zich een stuk beschaafder

We konden de nieuwe BMW Alpina B5 GT Touring proberen op het Circuit van Zandvoort, waar de Grote Prijs van Nederland Formule 1 gereden wordt. Hoewel de bijna 2 ton wegende powerbreak de Autobahn verkiest, slaat hij geen mal figuur op de afgesloten omloop. In vergelijking met een hooliganeske M5 toont de B5 GT zich een stuk beschaafder, want op de limiet promoten de onderstelsettings een neutraal rijgedrag.

Al moet je weinig moeite doen om deze Alpina zijwaarts te zetten en met rokende banden richting de volgende bocht te dirigeren. Het enorme koppel zorgt bovendien voor een enorme duw in de rug, waardoor je met erg hoge snelheden over de rechte stukken knalt. Hadden we al gezegd dat de Alpina B5 GT er eentje voor de fijnproevers was? 

Review BMW Alpina B5 GT Touring

Verdict BMW Alpina B5 GT Touring

De esthetische aanpassingen aan het koetswerk blijven beperkt, toch zie je meteen dat de Alpina B5 GT geen gewone 5 Reeks is. Een beetje kenner heeft aan een blik op de velgen genoeg om een vreugdesprongetje te maken. Het interieur baadt in een heleboel extra luxe, toch zijn het alweer de subtiele details (zoals de aangepaste tellerpartij, de speciale schakelpeddels en het genummerde plaatje op de middenconsole) die het verschil maken.

En dat is tekenend voor het karakter van deze Alpina B5 GT Touring. Het is een bijzonder krachtige en bijzonder luxueuze BMW 5 Reeks voor meerwaardezoekers. Comfortabel als het moet, bloedsnel wanneer het mag.

In dit artikel : BMW Alpina, BMW Alpina B5

Channel Manager Produpress Websites

Twitter: @janssensklaas / Instagram: @kjanssens_pro

HEB JE NOG VRAGEN?
Stel ze op ons AutoForum

Naar AutoForum

Tests

Onze tests

Stockwagens

Stockwagens in de kijker

Tweedehands

Tweedehandswagens in de kijker

Beoordelingen

Laatste beoordelingen van eigenaars