Zich aanmelden

Met Facebook aanmelden

of

Uw informatie is niet correct.
Ik meld me aan Wachtwoord vergeten?
Er is geen Facebook-account verbonden aan de website, schrijf u in.

Wachtwoord vergeten?

×
Mijn wachtwoord opnieuw instellen
Je ontvangt een e-mail voor het instellen van een nieuw wachtwoord.
Geen account gekoppeld aan dit e-mailadres

Nog geen account?
SCHRIJF JE GRATIS IN.

Eerste test / Hyundai i30 Wagon 1.4 T-GDi : Muilezel

Een half jaar lang deed een Hyundai i30 Wagon met de recente 1.4 T-GDi dienst als onze ‘support car’, en in die hoedanigheid kreeg hij het soms zwaar te verduren. Wat levert dat op als eindbalans?

Prijs
NB

Overzicht :

Hoewel hij flink wat kilometers moest vreten, was de ‘support car’ voor onze langeduurtest een benzinewagen. Daarmee paste hij echter helemaal in de tijdsgeest, en bovendien was zijn 1.4-turbo helemaal geen straf. Deze T-GDi ontwikkelt 140 pk en 242 Nm en belooft op papier dat je dankzij zijn genereuze koppel niet al te veel met de pook van de manuele versnellingsbak hoeft te spelen om er plezier aan te beleven. En dat klopt: hij is discreet en maakt weinig lawaai, zeker in vergelijking met de 1.6 CRDi, zodat hij op dit vlak zijn beloftes nakomt. Hij is voldoende pittig om een zeker rijplezier te bieden en trekt vlot op (zij het niet bliksemsnel), zodat je met een gerust gemoed kunt inhalen, zelfs met een flink gevulde koffer.

De zesversnellingsbak blijkt in de praktijk aangenaam te schakelen, hoewel de pook een tikkeltje nauwkeuriger geleid had mogen zijn. Voor liefhebbers van een (nog) kalmere rijstijl is voortaan een uitstekende gerobotiseerde zevenbak met dubbele koppeling als optie beschikbaar. De 1.4 kan soms wat hol overkomen bij lage toerentallen, maar toont zich toch een uitstekende reisgezel omdat hij stil en relatief zuinig is. Wij kwamen uit op gemiddeldes van 6 l/100 km op lange snelwegtrajecten bij courante snelheden tot 7,5 l/100 km bij gemengd gebruik met snelwegen en stadsverkeer.

Het verbruik blijft dus beperkt, zelfs toen hij bijvoorbeeld werd mishandeld in een poging zijn neef, de i30 N, en diens rivalen bij te houden op de slingerbaantjes van de Champagne-
streek tijdens onze Vijfkamp in AG 1018. Door zijn stabiliteit rijdt de i30 Wagon zeer geruststellend bij normaal gebruik en daarom is hij een pretentieloze gezinswagen. Hij koestert daarentegen weinig dynamische ambities, want bij een meer gespierde rijstijl duiken wat koetswerkbewegingen op, terwijl op de gripgrens onderstuur vrij uitgesproken blijft. Maar dat zijn situaties die de doorsneebestuurder niet tegenkomt in het dagelijkse leven.

  • Gebruikscomfort
  • Bijzonder volledige uitrusting
  • Uitgekiende koffer- en interieurruimte
  • Beperkende uitrustingspolitiek
  • Weggedrag bij dynamische rijstijl
  • Slecht ontworpen bagagescherm

In dit artikel : Hyundai, Hyundai i30

Tests

Onze tests

Stockwagens Hyundai

Nieuwe hyundai i30 in stock

Tweedehands Hyundai

Tweedehands hyundai i30