Zich aanmelden

Met Facebook aanmelden

of

Uw informatie is niet correct.
Ik meld me aan Wachtwoord vergeten?
Er is geen Facebook-account verbonden aan de website, schrijf u in.

Wachtwoord vergeten?

×
Mijn wachtwoord opnieuw instellen
Je ontvangt een e-mail voor het instellen van een nieuw wachtwoord.
Geen account gekoppeld aan dit e-mailadres

Nog geen account?
SCHRIJF JE GRATIS IN.

Juridisch advies

Oplichters vermijden bij tweedehandsaankoop

Geschreven door Olivier Duquesne op 23-09-2017

Oplichters vermijden bij tweedehandsaankoop #1

Sinds je autozoekertjes kan plaatsen op het internet zijn oplichters van alle slag opgedoken. Hier vind je een paar adviezen om te vermijden dat je in de val trapt tijdens je zoektocht.

Wanneer je online op zoek gaat naar een tweedehandswagen, is het aangeraden om op je hoede te zijn voor oplichters. Je kan een frauduleus zoekertje herkennen aan verschillende tekenen. In de eerste plaats zijn er de foto’s: die moeten bij het vermelde model passen en ze moeten de auto tonen zonder hem kunstmatig mooier te maken. De verkoopplek moet duidelijk vermeld worden en de gegevens van de verkoper moeten duidelijk zichtbaar zijn. Buitenlandse telefoonnummers of mailadressen wijzen vaak op een poging tot bedrog. Soms kan je de verkoper enkel contacteren via een fiche op de tweedehandswebsite. Dan moet je de rest van het zoekertje gaan ‘decoderen’ om een ernstige verkoper van een oplichter te onderscheiden. Om je een idee te vormen van de gangbare marktprijzen, zijn er tabellen met richtprijzen. Gebruik die om verdacht lage vraagprijzen te ontcijferen, die vaak op problemen wijzen. En geef nooit een login of paswoord door aan een verkoper, en zelfs geen bankkaartnummer.

- Rechtstreekse link: Onze tips & trucs bij de aankoop van een tweedehandswagen

Afspraak maken

Bij een eerste contact is het belangrijk dat je vraagt of je het voertuig mag zien en testen. Probeer af te spreken op een openbare plek waar je goed zichtbaar bent. Het is verstandig om iemand mee te nemen. Koop verder nooit een auto die je niet eerst hebt gezien. Elke vraag om een voorschot te betalen via een overschrijving, vooral via een cheque, postorder of Western Union, is verdacht, zeker als die komt voor je de verkoper of het voertuig in het echt hebt gezien. Vertrouw niet op verkopers die zeggen dat ze geen tijd hebben. Het kopen van een auto vergt doorgaans een stevige investering, dus wees voorzichtig. Het afwegen van voor- en nadelen vergt tijd.

Proefrit

Tijdens de proefrit, waar de verkoper doorgaans liefst bij is, kan je zelf het stuur nemen. Let goed op de remmen, de stabiliteit, het stuur en de goede werking van de koplampen. De minste verdacht geur of rook kan wijzen op potentiële mechanische problemen. De staat van het koetswerk (krassen, deuken, roest) is ook een belangrijke aanwijzing om onaangename verrassingen te vermijden, net zoals die van de banden en het interieur. Een vuile auto is doorgaans verdacht. Als er iemand met je mee komt, kan die meteen het comfort en de properheid van de auto op de achterbank nagaan.

Papierwerk

Naast een verkoopovereenkomst voor beide partijen moet de verkoper absoluut de volgende documenten leveren: de Car-Pass (in België), het inschrijvingsbewijs, het keuringsbewijs, het tweedehandsrapport van de autokeuring, het gelijkvormigheidsattest, het gelijkvormigheidsattest van een eventuele lpg- of cng-installatie, het onderhoudsboekje, de handleiding van de auto (en eventueel de aparte handleiding van het infotainment) en een factuur met de naam en het adres van de verkoper en de kenmerken van de auto. Betalen doe je via overschrijving of op elektronische wijze. In België is de bovengrens voor contante betalingen 3.000 euro. Wanneer je koopt bij een erkende professionele verkoper, moet op het verkoopcontract een wettelijke garantieperiode worden vermeld. Opgelet: als op het contract staat dat de auto wordt verkocht “in de staat waarin hij zich bevindt” neemt de koper de volle verantwoordelijkheid op zich voor eventuele gebreken. Tot slot zijn er nog wettelijke back-ups, maar het zou kunnen dat een klacht tot niets leidt als je als koper slordig bent geweest, vooral wanneer je in het buitenland hebt gekocht.

HEB JE NOG VRAGEN?
Stel ze op ons AutoForum

Naar AutoForum

Tests

Onze tests