Zich aanmelden

Met Facebook aanmelden

of

Uw informatie is niet correct.
Ik meld me aan Wachtwoord vergeten?
Er is geen Facebook-account verbonden aan de website, schrijf u in.

Wachtwoord vergeten?

×
Mijn wachtwoord opnieuw instellen
Je ontvangt een e-mail voor het instellen van een nieuw wachtwoord.
Geen account gekoppeld aan dit e-mailadres

Nog geen account?
SCHRIJF JE GRATIS IN.

Wegentol, vignetten en lage-emissiezones in Europa

Tol en milieuzones in Nederland

Geschreven door Olivier Duquesne op 01-06-2015

Tol en milieuzones in Nederland #1
Tol en milieuzones in Nederland #1
Tol en milieuzones in Nederland #2
Tol en milieuzones in Nederland #2
Tol en milieuzones in Nederland #3
Tol en milieuzones in Nederland #3
Tol en milieuzones in Nederland #4
Tol en milieuzones in Nederland #4

In Nederlang zijn er twee betalende tunnels. Systemen met voorafbetaling en abonnementen laten je toe om een voorkeurtarief te genieten. De eilanden in het noordwesten zijn bereikbaar met de ferry. Er is sinds kort een milieuzone in het centrum van Utrecht, binnenkort volgt ook Rotterdam.

Tunnel in Zeeland

De Westerscheldetunnel, die Zeeuws-Vlaanderen met Terneuzen verbindt, kost (in 2023*) € 5,00 € (€ 2,50 voor motoren en € 7,45 voor een auto met aanhangwagen of caravan). Je kan cash betalen of met je kredietkaart. Er bestaat ook een t-tag abonnement, waarvoor je een bakje nodig hebt, met een voorkeurtarief van € 3,80*. Op 250 meter voor de tolpoort geven speciale verkeersborden aan waar je langs moet met welk betaalmiddel : t-tag abonnement, kredietkaart of cash. Deze tunnel is evenwel gratis op sommige zaterdagen. In 2022 zal de doorrit gratis zijn (zonder tol) van middernacht tot 23u59 op volgende dagen : 28 januari, 25 februari, 1 april, 9 september, 28 oktober en 25 november.

Kiltunnel

De Kiltunnel die in Nederland Dordrecht verbindt met Hoeksewaard (verbinding N3 – N217) is eveneens betalend (€ 2 in 2023*). Je betaalt cash aan de kassa’s van de tolpoort. Gebruikers van een Telecard (van € 15 tot € 500) betalen minder (€ 1,45). Dit is een voorafbetaald systeem waar je regelmatig krediet kan heropladen (minimum € 15). Bij het eerste gebruik moet je een voorschot van € 4.55 overschrijven om de Telecard te ontvangen.

Tunnels op de Blankenburg-verbinding

In 2024 wordt ten westen van Rotterdam (tussen Rozenburg en Vlaardingen) een nieuw 2x3-baanstracé (snelweg A24) aangelegd dat de A15 met de A20 verbindt. Er komen twee tunnels, waaronder één onder de Maasdelta. Op dit traject zal tol worden geheven. Let op: dit wordt een tolsysteem zonder barrières,  maar met een online betaling op basis van voertuigregistratie, uiterlijk 72 uur na passage. De prijs voor een auto zal ongeveer 1,50 euro bedragen.

Milieuzone (LEZ) in Utrecht, Amsterdam en Arnhem

In Amsterdam, Arnhem, Den Haag en Utrecht zijn er beperkingen in zogenaamde milieuzones. In een gele milieuzone is de toegang verboden voor diesels die niet minstens voldoen aan de Euro 3-norm. Diesels die niet minstens voldoen aan de Euro 4-norm zijn ook verboden in groene milieuzones. Dit wordt aangegeven door specifieke borden bij het binnenrijden van de zones.

AmsterdamDe LEZ wordt afgebakend door de A10 ringweg. Deze hele "Milieuzone" is verboden terrein voor dieselvoertuigen, inclusief Euro 0, 1, 2 en 3 auto's. Er is geen vignet of registratie vereist, de controles zijn gebaseerd op de boorddocumenten van het voertuig en de boete bij overtreding bedraagt 110 euro. In 2025 wordt het verbod uitgebreid naar dieselvoertuigen met Euro 4-norm.  In 2030 worden ook auto's met verbrandingsmotoren verboden in de Milieuzone binnen de ringweg A10.

Valbrug

Er bestaat in Nederland een valbrug, de Tolbrug van Nieuwerbrug. Dit is een oud werk uit de 17de eeuw dat nog met de hand wordt bediend. Elke oversteek kost € 0,50*. 

Veerpont Kinderdijk

Een veerboot steekt de rivier de Lek over en verbindt zo Kinderdjik met Krimpen ten oosten van Rotterdam met elkaar. De veerdienst vaart van 6u00 's morgens tot middernacht (of van 7u00 's morgens tot middernacht op zon- en feestdagen). De tarieven zijn afhankelijk van het gewicht van de auto en het aantal passagiers aan boord. Voor een auto van minder dan 2 ton en de bestuurder bedraagt het tarief 2,50 euro. Dit loopt op tot 4,40 euro als de auto meer dan 2 ton weegt. Elke passagier naast de bestuurder betaalt nog eens 0,80 euro extra. Er zijn tienrittenkaarten beschikbaar tegen een voorkeurtarief (bijvoorbeeld 16,90 euro voor een auto tot 2 ton).

Ferry’s in Nederland

  • De eilanden in de Waddenzee (waaronder Texel) zijn vanaf het vasteland toegankelijk met de ferry. Een heen-terugticket met de auto kost € 39,00 van vrijdag tot maandag en € 26,00 van dinsdag tot donderdag (2023*).
  • Ferry’s verbinden Nederland met het Verenigd Koninkrijk: Amsterdam-IJmuiden naar Newcastle met DFDS Seaways, Hoek van Holland naar Harwich met Stena Line en Rotterdam naar Hull met P&O Ferries.

* De informatie over de tarieven is met de grootste zorg verzameld maar kan gewijzigd zijn en dus verschillen van de bedragen die de beheerders van de tunnels vragen.

Tolwegen of vignetten in de buurlanden

BLIJF OP DE HOOGTE VAN HET LAATSTE AUTONIEUWS!
Nieuwe modellen, tests, advies, exclusieve evenementen! Het is gratis!

Ik schrijf me in

Tests

Onze tests