Zich aanmelden

Met Facebook aanmelden

of

Uw informatie is niet correct.
Ik meld me aan Wachtwoord vergeten?
Er is geen Facebook-account verbonden aan de website, schrijf u in.

Wachtwoord vergeten?

×
Mijn wachtwoord opnieuw instellen
Je ontvangt een e-mail voor het instellen van een nieuw wachtwoord.
Geen account gekoppeld aan dit e-mailadres

Nog geen account?
SCHRIJF JE GRATIS IN.

Wegentol, vignetten en lage-emissiezones in Europa

Tol en milieuzones in Nederland

Geschreven door Olivier Duquesne op 01-06-2015

Tol en milieuzones in Nederland #1
Tol en milieuzones in Nederland #1
Tol en milieuzones in Nederland #2
Tol en milieuzones in Nederland #2
Tol en milieuzones in Nederland #3
Tol en milieuzones in Nederland #3
Tol en milieuzones in Nederland #4
Tol en milieuzones in Nederland #4

In Nederlang zijn er twee betalende tunnels. Systemen met voorafbetaling en abonnementen laten je toe om een voorkeurtarief te genieten. De eilanden in het noordwesten zijn bereikbaar met de ferry. Er is sinds kort een milieuzone in het centrum van Utrecht, binnenkort volgt ook Rotterdam.

Tunnel in Zeeland

De Westerscheldetunnel, die Zeeuws-Vlaanderen met Terneuzen verbindt, kost (in 2023*) € 5,00 € (€ 2,50 voor motoren en € 7,45 voor een auto met aanhangwagen of caravan). Je kan cash betalen of met je kredietkaart. Er bestaat ook een t-tag abonnement, waarvoor je een bakje nodig hebt, met een voorkeurtarief van € 3,80*. Op 250 meter voor de tolpoort geven speciale verkeersborden aan waar je langs moet met welk betaalmiddel : t-tag abonnement, kredietkaart of cash. Deze tunnel is evenwel gratis op sommige zaterdagen. In 2022 zal de doorrit gratis zijn (zonder tol) van middernacht tot 23u59 op volgende dagen : 28 januari, 25 februari, 1 april, 9 september, 28 oktober en 25 november.

Kiltunnel

De Kiltunnel die in Nederland Dordrecht verbindt met Hoeksewaard (verbinding N3 – N217) is eveneens betalend (€ 2 in 2023*). Je betaalt cash aan de kassa’s van de tolpoort. Gebruikers van een Telecard (van € 15 tot € 500) betalen minder (€ 1,45). Dit is een voorafbetaald systeem waar je regelmatig krediet kan heropladen (minimum € 15). Bij het eerste gebruik moet je een voorschot van € 4.55 overschrijven om de Telecard te ontvangen.

Milieuzone (LEZ) in Utrecht, Amsterdam en Arnhem

In Amsterdam, Arnhem, Den Haag en Utrecht zijn er beperkingen voor diesels in zogenaamde milieuzones. In een gele milieuzone is de toegang verboden voor diesels die niet minstens voldoen aan de Euro 3-norm. Diesels die niet minstens voldoen aan de Euro 4-norm zijn ook verboden in groene milieuzones. Dit wordt aangegeven door specifieke borden bij het binnenrijden van de zones.

Valbrug

Er bestaat in Nederland een valbrug, de Tolbrug van Nieuwerbrug. Dit is een oud werk uit de 17de eeuw dat nog met de hand wordt bediend. Elke oversteek kost € 0,50*. 

Veerdienst Maassluis in Rozenburg 

Een veerpont steekt de Scheur over bij de Europoort in Rotterdam. Deze oversteek van de Maassluis in Rozenburg kost € 4,65 (2023*) voor een auto enkele rit (€ 2,70* voor een motor). De betaling aan de automatische poort is beperkt tot voetgangers en fietsers. Er is geen toeslag voor aanhangwagens. Het veerpont van Maassluis heeft ook abonnementsformules.

Ferry’s in Nederland

  • De eilanden in de Waddenzee (waaronder Texel) zijn vanaf het vasteland toegankelijk met de ferry. Een heen-terugticket met de auto kost € 39,00 van vrijdag tot maandag en € 26,00 van dinsdag tot donderdag (2023*).
  • Ferry’s verbinden Nederland met het Verenigd Koninkrijk: Amsterdam-IJmuiden naar Newcastle met DFDS Seaways, Hoek van Holland naar Harwich met Stena Line en Rotterdam naar Hull met P&O Ferries.

* De informatie over de tarieven is met de grootste zorg verzameld maar kan gewijzigd zijn en dus verschillen van de bedragen die de beheerders van de tunnels vragen.

Tolwegen of vignetten in de buurlanden

HEB JE NOG VRAGEN?
Stel ze op ons AutoForum

Naar AutoForum

Tests

Onze tests