Zich aanmelden

Met Facebook aanmelden

of

Uw informatie is niet correct.
Ik meld me aan Wachtwoord vergeten?
Er is geen Facebook-account verbonden aan de website, schrijf u in.

Wachtwoord vergeten?

×
Mijn wachtwoord opnieuw instellen
Je ontvangt een e-mail voor het instellen van een nieuw wachtwoord.
Geen account gekoppeld aan dit e-mailadres

Nog geen account?
SCHRIJF JE GRATIS IN.

Belastingen en fiscaliteit

BIV berekenen (Belasting op Inverkeerstelling)

Geschreven door Olivier Duquesne op 21-12-2021

BIV berekenen (Belasting op Inverkeerstelling) #1

De BIV is van toepassing op fysieke personen en bedrijven. Ze wordt eenmalig geheven, op het moment dat het voertuig (nieuw of tweedehands) wordt ingeschreven.

De BIV is van toepassing op fysieke personen en bedrijven. Ze wordt eenmalig geheven, op het moment dat het voertuig wordt ingeschreven.

>> Ontvang nu het bedrag van alle belastingen voor uw nieuwe wagen.

In Vlaanderen wordt de BIV sinds 01/03/2012 berekend op basis van de CO2-uitstoot (WLTP), het type brandstof en de Euronorm. Zo betaalt u voor een auto met Euro 6-dieselmotor een heel wat lagere BIV dan voor een voertuig dat maar aan de Euro 5-norm voldoet. U kunt de BIV (en de verkeersbelasting) voor uw auto berekenen op de simulator van de Vlaamse overheid. Er geldt een maximumbedrag van 13.249,15 euro, het minimumbedrag is 53,00 euro, behalve voor elektrische auto's, die vrijgesteld zijn van verkeersbelastingen (bedragen sinds 01/07/2023).

Het tarief in Brussel en Wallonië wordt bepaald door het fiscale vermogen (PK, afhankelijk van de cilinderinhoud) en het motorvermogen (kW). Voertuigen op lpg krijgen een korting. Alle informatie over de BIV vindt u hier.

Belangrijke opmerking: voor de leasingbedrijven volgt de belasting op inverkeerstelling nog steeds het oude systeem (zoals in Brussel en Wallonië dus).

De belasting op inverkeerstelling op tweedehandswagens

Het bedrag van de belasting op inverkeerstelling neemt af met de leeftijd van de auto, maar de basis voor de berekening is hetzelfde als bij nieuwe auto’s.

In Vlaanderen wordt de BIV berekend op basis van de CO2-uitstoot, het type brandstof en de Euronorm. U kunt de BIV voor uw auto berekenen op de simulator van de Vlaamse overheid.

Het tarief in Brussel en Wallonië wordt bedrag bepaald door het fiscale vermogen (PK, afhankelijk van de cilinderinhoud) en het motorvermogen (kW).

Ook interessant: ecomalus in Waals Gewest

 

BLIJF OP DE HOOGTE VAN HET LAATSTE AUTONIEUWS!
Nieuwe modellen, tests, advies, exclusieve evenementen! Het is gratis!

Ik schrijf me in

Tests

Onze tests