Zich aanmelden

Met Facebook aanmelden

of

Uw informatie is niet correct.
Ik meld me aan Wachtwoord vergeten?
Er is geen Facebook-account verbonden aan de website, schrijf u in.

Wachtwoord vergeten?

×
Mijn wachtwoord opnieuw instellen
Je ontvangt een e-mail voor het instellen van een nieuw wachtwoord.
Geen account gekoppeld aan dit e-mailadres

Nog geen account?
SCHRIJF JE GRATIS IN.

Wegentol, vignetten en lage-emissiezones in Europa

Duitse steden met een dieselverbod

Geschreven door Olivier Duquesne op 23-06-2018

Duitse steden met een dieselverbod #1
Duitse steden met een dieselverbod #1
Duitse steden met een dieselverbod #2
Duitse steden met een dieselverbod #2

Een aantal Duitse steden verbiedt oudere dieselwagens in bepaalde straten of op heel het grondgebied. Het gaat om Hamburg en, vanaf 2019, Berlijn, Bonn, Keulen, Essen, Frankfurt en Stuttgart, maar ze krijgen navolging…

Diesels die niet voldoen aan de Euro 6- (of Euro 5-) uitstootnormen worden voortaan verbannen uit bepaalde Duitse steden. De beperking is soms van kracht in een paar straten, een wijk of een hele stad. Voorlopig heeft enkel de stad Hamburg de maatregel al ingevoerd, maar begin 2019 volgen Frankfurt en Stuttgart. Berlijn, Bonn, Darmstadt, Essen (snelweg E40), Keulen, Düsseldorf, Mainz, Mannheim en München zijn er ook mee bezig. Een zestigtal steden lijkt geïnteresseerd in dit verbod, soms wettelijk opgelegd na klachten van de milieuvereniging Deutsche Umwelthilfe (DUH). Een maatregel die bijdraagt aan die van de Umweltzones die het dragen van een sticker verplicht om binnen te mogen in de lage emissiezones. Binnenkort zou een blauw vignet worden ingevoerd om politiecontroles te vergemakkelijken.

Hoe weet je wat de Euronorm van je auto is?

Frankfurt

Vanaf februari 2019 is het hele grondgebied van Frankfurt verboden terrein voor diesels die niet minstens Euro 5-conform zijn. Op 1 september 2019 wordt het verbod nog verstrengd en is Euro 6 de minimumgrens. Ook benzinewagens van voor 1997 mogen dan de stad niet meer in.

Keulen

De Duitse rechtbank verplicht de stad Keulen om een verkeersverbod voor dieselvoertuigen (Euro 5) te introduceren, in de hele Umweltzone.

Darmstadt

De wegen Heinrichstraße en Hügelstraße zijn verboden voor diesels tot en met Euro 5. Opgepast, de signalisatie is vaak pas op het laatste moment zichtbaar bij het verlaten van de tunnel.

Essen (snelweg E40)

De administratieve rechtbank van Gelsenkirchen verbiedt non-Euro 6-diesels (van voor 1 september 2015) om verschillende wijken van Essen, in het Ruhrgebied, binnen te rijden vanaf zomer 2019. Dit omvat de Kurt-Schumacher-Straße, maar vooral de autosnelweg E40 die de stad oversteekt. Daarmee worden de naburige steden Dortmund en Duisburg ook getroffen.

Hamburg

Op de Max-Brauer-Allee (580 meter) en de Stresemannstrasse (1,6 kilometer) mogen sinds mei 2018 geen dieselwagens meer rijden tenzij ze Euro 6-conform zijn.

Stuttgart

Vanaf 1 januari 2019 mogen enkel nog Euro 5- en Euro 6-diesels binnen in de thuisstad van Mercedes en Porsche.

Berlijn

Het Berlijnse gerecht verplicht de stad Berlijn na een klacht van een ONG tot het invoeren van een rijverbod voor dieselmotoren met uitstootnorm Euro 0 tot Euro 5, en dat op 11 belangrijke verkeersassen (Leipziger Straße, Reinhardtstraße, Brückenstraße, Friedrichstraße, Stromstraße, Leonorenstraße, Kapweg et Alt Moabit). De maatregel zou in april 2019 in voege treden.

Bonn

De Duitse rechtbank verplicht de stad Bonn om een verkeersverbod voor dieselvoertuigen te introduceren. Deze maatregel is nog hangende.

Overige steden

Een zestigtal steden zou overwegen om tegen 2022 alle dieselwagens te verbieden die niet Euro 6-conform zijn.

Controles

Voorlopig worden controles uitgevoerd op basis van de boorddocumenten van voertuigen (tijdens politiecontroles) of via de nummerplaat. Binnenkort wordt echter een blauw vignet ingevoerd dat de controles moet vergemakkelijken. Wanneer dat er komt, is nog niet bekend. De boete voor rijden met een ‘verboden’ auto is 20 euro. Wie nog eens wordt betrapt of wanneer bewuste overtredingen van het verbod worden vermoed, tikt 160 euro af.

Terug naar het menu “Duitsland: Umweltplakette en wegentol”

HEB JE NOG VRAGEN?
Stel ze op ons AutoForum

Naar AutoForum

Tests

Onze tests