Zich aanmelden

Met Facebook aanmelden

of

Uw informatie is niet correct.
Ik meld me aan Wachtwoord vergeten?
Er is geen Facebook-account verbonden aan de website, schrijf u in.

Wachtwoord vergeten?

×
Mijn wachtwoord opnieuw instellen
Je ontvangt een e-mail voor het instellen van een nieuw wachtwoord.
Geen account gekoppeld aan dit e-mailadres

Nog geen account?
SCHRIJF JE GRATIS IN.

Wegentol, vignetten en lage-emissiezones in Europa

Vignet voor milieuzones

Geschreven door Olivier Duquesne op 13-12-2019

Vignet voor milieuzones #1
Vignet voor milieuzones #1
Vignet voor milieuzones #2
Vignet voor milieuzones #2
Vignet voor milieuzones #3
Vignet voor milieuzones #3

Het is vaak verplicht om een ecovignet achter de voorruit te plakken om Duitse steden binnen te rijden. De Umweltplakette, ook Feinstaubplakette genoemd, is gekoppeld aan de nummerplaat en aan het voertuig.

Heel wat Duitse steden zoals Aken, Berlijn, Keulen of Düsseldorf (Trier is voorlopig vrij) passen een vignettensysteem toe voor het verkeer in bepaalde stedelijke gebieden. Deze worden afgebakend met de borden Umwelt Zone. Het vignet, ook wel Umweltplakette of Feinstaubplakette, geldt voor elk voertuig met minstens vier wielen. De prijs is afhankelijk van de verkoopplaats en schommelt tussen 6 en 17,50 euro. Opgelet : vermijd privé-bedrijven die ze soms te koop aanbieden voor bedragen tot €50. Het milieuvignet moet onderaan achter de voorruit aan de passagierskant gekleefd worden, goed zichtbaar van buitenaf en met vermelding van het kentekennummer van het voertuig in onuitwisbare inkt. Het vignet blijft geldig zolang het voertuig zijn nummerplaat behoudt en niet van eigenaar wisselt. Klik hier om te weten waar je het kan kopen.

Opmerking: zwaar gehandicapte personen met een Europese parkeerkaart (goed zichtbaar achter de voorruit) hebben geen ecosticker nodig.

Welke steden?

De belangrijkste steden met een vignettensysteem zijn Aken, Berlijn, Dortmund, Düsseldorf, Frankfurt, Keulen, München en Stuttgart.  Bekijk alle steden met vignet in onze alfabetische lijst.

Groen 

Het is standaard groen voor dieselwagens vanaf 2006 en benzinewagens vanaf 1993. Wie in de Umweltzone geen vignet kan voorleggen of een vignet van een verkeerde kleur heeft, betaalt een boete van € 80. Houders van een Duits rijbewijs krijgen bovendien een strafpunt.

Blauwe sticker

De door sommige Ländern gewenste blauwe sticker voor dieselwagens (Euro 6) en benzineauto’s (Euro 3 tot Euro 6) wordt momenteel door de federale overheid afgewezen. De datum van een eventuele inwerkingtreding blijft derhalve hypothetisch.

Terug naar het menu Duitsland: Umweltplakette, Nürburgring en betalende tunnel

BLIJF OP DE HOOGTE VAN HET LAATSTE AUTONIEUWS!
Nieuwe modellen, tests, advies, exclusieve evenementen! Het is gratis!

Ik schrijf me in

Tests

Onze tests