Zich aanmelden

Met Facebook aanmelden

of

Uw informatie is niet correct.
Ik meld me aan Wachtwoord vergeten?
Er is geen Facebook-account verbonden aan de website, schrijf u in.

Wachtwoord vergeten?

×
Mijn wachtwoord opnieuw instellen
Je ontvangt een e-mail voor het instellen van een nieuw wachtwoord.
Geen account gekoppeld aan dit e-mailadres

Nog geen account?
SCHRIJF JE GRATIS IN.

Wegentol, vignetten en lage-emissiezones in Europa

Hoe een ecovignet aanschaffen?

Geschreven door Olivier Duquesne op 23-01-2023

Hoe een ecovignet aanschaffen? #1

Het Franse Crit'Air-vignet is enkel online te koop, op de officiële site van het ministerie. Je moet online aanmelden en betalen, maar de verzending gebeurt per post.

Update januari 2023: De Franse autoriteiten hebben aangekondigd het aantal Crit'Air-stickers vanaf 2022 te verhogen. Volg de onderstaande instructies om ze aan te kopen op de officiële website.

Op 1 februari 2017 werd voor buitenlanders een website gelanceerd in het Frans, in het Engels, in het Duits, in het Italiaans en in het Spaans, waarop u het ecovignet kan bestellen op basis van een buitenlands inschrijvingsbewijs.  Hier moet je enkele gegevens invullen die je op je inschrijvingsbewijs terugvindt, zoals het reeksnummer, de Euronorm en de CO²-uitstoot.  Je zal ook een scan of beeld van je inschrijvingsbewijs moeten toevoegen (bestand van max 200 k). Eens de bestelling is goedgekeurd zal het vignet binnen de maand worden opgestuurd (hieronder vind je terug wat je moet doen in afwachting van het vignet).  

Prijs

De betaling gebeurt enkel per kredietkaart. Het opsturen van het Crit’Air-vignet naar België kost € 1,40. Zo bedraagt de totale kostprijs van € 4,51 (€ 3.11 € voor het vignet + de verzendingskosten). Eens betaald kan je niet meer afzien van de aankoop.  Het vignet blijft geldig zolang je niet van auto wisselt.  Het wordt met de post verstuurd binnen de 5 à 20 dagen. Voor bedrijfswagens in leasing of verhuur met een buitenlandse nummerplaat is het mogelijk om het ecovignet thuis te ontvangen in plaats van op het adres op het inschrijvingsbewijs. Een vignet aankopen aan een loket zal echter in eerste instantie niet mogelijk zijn! Het vignet is verplicht voor alle gemotoriseerde voertuigen : auto's, bestelwagens, motorfietsen en scooters.

Koop het vignet enkel via de officiële website van de Franse overheid (certificat-air.gouv.fr). Andere websites zullen je extra kosten in rekening brengen die kunnen oplopen tot € 15. Opgepast: de aankoop van Crit'Air-stickers wordt vaak misbruikt voor het stelen van bankgegevens. Gebruik dus alleen de officiële website met het logo van het ministerie en het website-adres dat eindigt op .gouv.fr.

In afwachting van het vignet

De factuur die u online binnen de 24u ontvangt kan als bewijs dienen in afwachting van de ontvangst van het vignet met de post. Deze kan je afprinten en achter de voorruit plaatsen. Maar zoals het ministerie bevestigt: « dat de factuur als bewijsstuk wordt gebruikt is niet in de regelgeving voorzien en hangt dus af van de tolerantie van de agenten ». Maar zoals het ministerie bevestigt: « dat de factuur als bewijsstuk wordt gebruikt is niet in de regelgeving voorzien en hangt dus af van de tolerantie van de agenten ».  De Préfecture de Paris heeft wel bevestigd dat ze dit wel degelijk als een geldig aankoopbewijs aanvaardt.  Maar op tijd bestellen blijft toch het veiligst.  

Als je voorruit werd vervangen of je vignet verloren of gestolen geraakt, is het jammer genoeg niet mogelijk een duplicaat aan te vragen en moet je een nieuw exemplaar aanschaffen.

* De informatie over de tarieven is met de grootste zorg verzameld maar kan gewijzigd zijn en dus verschillen van de bedragen die de maatschappijen vragen.

BLIJF OP DE HOOGTE VAN HET LAATSTE AUTONIEUWS!
Nieuwe modellen, tests, advies, exclusieve evenementen! Het is gratis!

Ik schrijf me in

Tests

Onze tests