Zich aanmelden

Met Facebook aanmelden

of

Uw informatie is niet correct.
Ik meld me aan Wachtwoord vergeten?
Er is geen Facebook-account verbonden aan de website, schrijf u in.

Wachtwoord vergeten?

×
Mijn wachtwoord opnieuw instellen
Je ontvangt een e-mail voor het instellen van een nieuw wachtwoord.
Geen account gekoppeld aan dit e-mailadres

Nog geen account?
SCHRIJF JE GRATIS IN.

Wegentol, vignetten en lage-emissiezones in Europa

Tunnels met tol in Frankrijk

Geschreven op 16-06-2018

Tunnels met tol in Frankrijk #1
Tunnels met tol in Frankrijk #1
Tunnels met tol in Frankrijk #2
Tunnels met tol in Frankrijk #2
Tunnels met tol in Frankrijk #3
Tunnels met tol in Frankrijk #3
Tunnels met tol in Frankrijk #4
Tunnels met tol in Frankrijk #4

De bekendste tunnels in Frankrijk zijn onderhevig aan tol: van de Eurotunnel onder Het Kanaal tot de Alpentunnels, de Mont Blanctunnel, de Fréjustunnel en de tunnel van Sainte-Marie-aux-Mines in de Vogezen. De tunnel van Tende tussen Nice en Turijn (Italië) op de E74 (RN 204 / SS 20) is echter gratis.

De meeste toltunnels in Frankrijk hebben een tarief (2019)* voor een enkele doorrit of voor een heen-en-terugrit. Regelmatige gebruikers kunnen ook een abonnementsformule kiezen. Opgepast, als u een dakkoffer of fietsendrager heeft, moet u het tolbedrag controleren.

De volgende tunnels worden uitgebaat door tolwegbeheerders:

 Bergtunnels (Alpen, Vogezen en Pyreneëen)

  • Voor de Alpentunnels tussen Frankrijk en Italië geldt dezelfde tol: 51,50 euro voor een doorgang en 64,20 euro (2023*) voor een heen-en-terugrit met een geldigheidsduur van 7 dagen. De Mont Blanc-tunnel verbindt Chamonix met Courmayeur en de Fréjustunnel vormt de verbinding tussen de A43 en de A32.
  • De Maurice-Lemairetunnel in Sainte-Marie-aux-Mines op het weggennet van APRR-AREA loopt door de Vogezen. Een doorrit kost 6,60 euro.
  • De Tunnel du Puymorens in de Pyreneeën op de RN20, beheerd door Vinci Autoroutes, verbindt Porté-Puymorens met L'Hospitalet-près-l'Andorre. Je betaalt er 7,50 euro voor een doorrit.

 Stadstunnels in Marseille en de Parijse voorstad

  • In Marseille bedraagt de tol voor de tunnel du Prado Carénage 3,10 euro, afhankelijk van het tijdstip en voor de tunnel du Prado Sud 2,50 euro. Het gebruik van beide tunnels kost dus 5,60 euro (2023*).
  • In Île-de-France vormt de tunnel Duplex A86 tussen Rueil-Malmaison en Vélizy de laatste schakel van de 80 km lange ringweg rond Parijs (de superpériphérique A86). De toltarieven variëren tussen 1,70 euro midden in de nacht en 13,20 euro (2023*) tijdens de spits op vrijdag en op de vooravond van een feestdag. Klik hier voor de volledige tarieflijst. Deze tunnel is niet toegankelijk voor motoren, bestelwagens en auto's hoger dan 2 m. Elektronische tolbetaling, waarbij de werkelijk afgelegde afstand wordt berekend, is soms voordeliger dan de betaling met een creditcard of cash, waarbij een forfait wordt aangerekend.

 Kanaaltunnel

    • De Eurotunnel, de autotreintunnel onder het Kanaal, verbindt Frankrijk (Calais-Coquelles) met het Verenigd Koninkrijk (Folkestone). Met de auto rijd je in de speciale wagons van de Shuttle en de passagiers blijven tijdens de treinrit in de auto zitten (lpg en cng verboden). De prijzen zijn niet afhankelijk van het aantal passagiers maar wel van de dagen en tijdstippen en eveneens van de verblijfsduur. Voor een heen-en-terugrit met een geldigheidsduur van maximaal 48 u. betaal je tussen 80,00 euro en 200,00 euro afhankelijk van het tijdstip bij het inrijden. Voor korte verblijven van maximaal vijf dagen liggen de prijzen heel wat hoger: tussen 200,00 euro en 500,00 euro voor een heen-en-terugrit. Voor langere verblijven kunnen de bedragen voor een enkele rit oplopen van 175,00 euro tot maar liefst 320 euro. Dan neem je maar beter de ferry. Reis je met een gezelschapsdier door de tunnel (hond, kat of fret), dan moet je 27 euro extra betalen per dier en documenten voor het DEFRA invullen (pagina in het Engels).

Opgelet: een paspoort is verplicht vanaf oktober 2021 (een gewone identiteitskaart volstaat dan niet meer).

* De informatie over de tarieven is met de grootste zorg verzameld maar kan gewijzigd zijn en dus verschillen van de bedragen die de beheerders van de tunnels vragen.

Terug naar het menu Tolwegen (péage) in Frankrijk

BLIJF OP DE HOOGTE VAN HET LAATSTE AUTONIEUWS!
Nieuwe modellen, tests, advies, exclusieve evenementen! Het is gratis!

Ik schrijf me in

Tests

Onze tests