Zich aanmelden

Met Facebook aanmelden

of

Uw informatie is niet correct.
Ik meld me aan Wachtwoord vergeten?
Er is geen Facebook-account verbonden aan de website, schrijf u in.

Wachtwoord vergeten?

×
Mijn wachtwoord opnieuw instellen
Je ontvangt een e-mail voor het instellen van een nieuw wachtwoord.
Geen account gekoppeld aan dit e-mailadres

Nog geen account?
SCHRIJF JE GRATIS IN.

Wegentol, vignetten en lage-emissiezones in Europa

Autosnelwegen met elektronische tol in Portugal Via Verde telepeage

Geschreven door Olivier Duquesne op 01-06-2018

Autosnelwegen met elektronische tol in Portugal Via Verde telepeage #1
Autosnelwegen met elektronische tol in Portugal Via Verde telepeage #1
Autosnelwegen met elektronische tol in Portugal Via Verde telepeage #2
Autosnelwegen met elektronische tol in Portugal Via Verde telepeage #2

Steeds meer Portugese autosnelwegen werken met elektronische tol, aangeduid met « Electronic toll only - Portagem electronica ». Naast de télépéage-badge zijn er nog 3 andere betaalmethoden voor toeristen.

De elektronische tolpoorten zijn sinds 2010 zowel op de SCUT-snelwegen (die vroeger gratis waren) als op de al bestaande tolwegen geïnstalleerd. In 2017 gaat het om de A8-A19 (Leiria), de A13-1 en de A13 (Coimbra), de A22 (Algarve), de A23, de A25, de A28 (Norte Litoral), de A33 (Lissabon), de Costa de Prata (A17, A25 en A29) en de Grande Porto (A4, A41 en A42). Er zijn geen slagbomen aanwezig, maar wel automatische poorten met detectoren en camera’s, die ofwel de nummerplaat ofwel de Via Verde-badge registreren. De Portugese snelwegen die uitgerust zijn met een elektronische tolheffing, worden bij het begin van de tolweg en bij opritten aangeduid met een bord “Electronic toll only - Portagem electronica”. Naast de Via Verde-badge bestaan er voor toeristen nog drie andere betalingsmanieren. Wie niet betaalt, riskeert een boete die kan oplopen van 25 € tot 125 €. Vergeet niet dat de nummerplaten gefilmd worden met camera’s... Hieronder vind je de verschillende mogelijkheden om elektronische tol te betalen in Portugal : het 3-dagenvignet, de maandelijkse formule, de voorafbetaalde kaart en het huren van de Via Verde télépéage-badge…   Tenslotte is het ook mogelijk om enkele uren of dagen later te betalen op sommige autosnelwegen.

Gelieve de ingevoerde gegevens (inschrijving, bankkaart) goed te controleren alvorens de inschrijving te bevestigen.

Maandelijkse formule: Easy Toll

Aan de grensposten kun je een abonnement op Easy Toll nemen – daarvoer hoef je zelfs niet uit te stappen. Deze voor toeristen vrij eenvoudige formule is geldig gedurende 1 maand. Easy Toll kan ook gebruikt worden om te betalen op de snelwegen met elektronische tolheffing, waar automatisch de kredietkaart wordt gedebiteerd. De nummerplaat van de auto wordt geregistreerd door de camera’s van de betaalterminal waar de kredietkaart werd ingebracht. Het systeem activeren kost 1,06 €. Opgelet, bewaar het registratiebewijs van de betaalterminal zorgvuldig; het geldt als bewijs van betaling bij controle. Als er een foutief kentekennummer geregistreerd is, kun je bellen naar 707 500 501 (oproep in Portugal) of naar +351 212879555 (oproep vuit het buitenland) of surfen naar portugaltolls.com. De Easy Toll-terminals dicht bij de Spaanse grens zijn te vinden op volgende locaties (zie foto hiernaast):

  • A28, servicestation Viana do Castelo
  • A24, op 3,5 km van de grens Chaves/Verin
  • A25, servicestation Alto Leomil (Vilar Formoso)
  • A22, Vila Real de Santo António

Elektronische tolbetaling: Via Verde

Er bestaat een universeel elektronisch toestel dat zowel aan de traditionele tolpoorten als op de snelwegen met elektronische tolheffing gebruikt kan worden: de Via Verde. Met dit toestel kun je ook de tol op de bruggen in Lissabon en parkeerkosten betalen.  Meer over Via Verde….

Buitenlanders kunnen een Via Verde-toestel voor een periode van 90 dagen huren. De badge wordt dan gelinkt aan een kredietkaart. Je betaalt een waarborg (caução) van 27,50 € voor de DEM-transponder, die je achter de voorruit bevestigt. De kosten bedragen vervolgens 6 € huur voor de eerste week en 1,50 € voor de daaropvolgende weken. De tolheffingen worden onmiddellijk van de kredietkaart gedebiteerd. Op het einde van het verblijf, of maximaal na 90 dagen, wordt de waarborg terugbetaald. De toestellen zijn te verkrijgen in de servicestations, in de Via Verde-vestigingen en zelfs in automaten aan de grens met Spanje.

Klanten van Portugese banken kunnen zich op Via Verde abonneren. Je moet dan wel nog een badge koppen, waarmee je ook de tol op de bruggen in Lissabon, de ferry van Tróia en bepaalde parkeerterreinen betalen. Op sommige Spaanse autosnelwegen kun je in de Galp-benzinestations met de Via Verde-badge je tankbeurt en zelfs je bestelling bij McDrive betalen.

Het is ook mogelijk om een toestel te vragen bij een huurwagen (tegen een huurprijs van € 1,50 tot € 3 per dag). De betaling gebeurt contant bij de teruggave van de auto of binnen de 40 dagen via de kredietkaart die werd gebruikt voor de huur en/of waarborg.

Franse badge topEurop

De badges topEurop en Bip&Go zijn compatibel voor de tolpoorten van Via Verde (en Via-T in Spanje). Het bakje kost € 2,40 tot € 2,50 per maand in gebruik in Portugal. Wanneer je het bakje niet gebruikt, dan betaal je niets.  Hij kan wel niet gebruikt worden voor het betalen van parkings met Via Verde.

Spaans toestel Bip&Drive

De Spaanse tolbadge Bip&Drive (voorbehouden aan inwoners van Spanje) is voortaan compatibel met het Portugese systeem.  Hij laat je toe om op het Portugese autosnelwegennetwerk te betalen zonder Portugese badge of abonnement.

3-dagenvignet 

Toeristen op doorreis kunnen een Toll Service-vignet kopen van 20,74 € dat onbeperkt geldig is gedurende drie opeenvolgende dagen (data te bepalen bij aankoop). Dit vignet is geldig op de snelwegen waar je niet manueel kunt betalen (aangeduid in het rood op de autosnelwegenkaarten). Deze vignetten zijn te koop op het internet, in de servicestations op de A24, in de luchthavens van Faro en Porto en in de Ikea-winkel in Matosinhos. Voor luchthaventrajecten bestaan er specifieke vignetten voor een zeer voordelig tarief, die via de webpagina van Toll Service geactiveerd kunnen worden. Opgelet: maximaal 6 vignetten per jaar per voertuig.

De prepaid-kaart : Toll Card 

Toll Card is de verzamelnaam voor een aantal voorafbetaalde kaarten van 5, 10, 20 of 40 €. Deze kaarten zijn niet terugbetaalbaar. Ze zijn te koop op de Toll Card-webpagina van CTT (0,74 € servicekosten). Je kunt ze ook kopen in de CTT-postkantoren, in de Galp-benzinestations op de A4, de A25 en de A28 en in de servicestations op de A22, A23 en A25. De kaart activeer je door een sms te sturen (de handleiding staat op de kaart). Je kunt meerdere kaarten activeren en dus zo kredieten cumuleren. Wanneer het resterende bedrag op de kaart bijna op is, krijg je een waarschuwings-sms gestuurd. Het saldo kan ook online opgevraagd worden op tollcard.pt.  

Op deze officiële pagina vind je meer info over dit onderwerp.

Huurauto's

Indien die niet is ingebouwd in het voertuig, bestaat de mogelijkheid om bij het verhuurbedrijf een badge te huren mits betaling van een huurprijs (tegen een huurprijs van € 1,50 tot € 3 per dag). De betaling gebeurt contant bij de teruggave van de auto of binnen de 40 dagen via de kredietkaart die werd gebruikt voor de huur en/of waarborg.  Met deze badge kan je de rijvakken voor elektronische tol nemen en dus tijd winnen.  Zoniet is het mogelijk om te betalen met een voorafbetaalde kaart , een vignet (beschikbaar op enkele luchthavens) of om in Portugal voor een andere formule voor elektronische tol te kiezen.

Betalen na de doorrit

Soms is het mogelijk om tussen de 48u en 15 dagen na je doorrit te betalen, afhankelijk van het gebruikte traject.  Hiervoor moet je je aanmelden op Pagamento de portagens om de tol te betalen voor de autosnelwegen die dit platform gebruiken.

* De tarieven werden met de grootste zorg opgezocht, maar zijn onderhevig aan wijzigingen en kunnen dus afwijken van de gevraagde bedragen. 

Terug naar het menu "Portugal : tolwegen en elektronische tol"

HEB JE NOG VRAGEN?
Stel ze op ons AutoForum

Naar AutoForum

Tests

Onze tests