Zich aanmelden

Met Facebook aanmelden

of

Uw informatie is niet correct.
Ik meld me aan Wachtwoord vergeten?
Er is geen Facebook-account verbonden aan de website, schrijf u in.

Wachtwoord vergeten?

×
Mijn wachtwoord opnieuw instellen
Je ontvangt een e-mail voor het instellen van een nieuw wachtwoord.
Geen account gekoppeld aan dit e-mailadres

Nog geen account?
SCHRIJF JE GRATIS IN.

Wegentol, vignetten en lage-emissiezones in Europa

Tolwegen in Spanje

Geschreven door Olivier Duquesne op 09-06-2018

Tolwegen in Spanje #1
Tolwegen in Spanje #1
Tolwegen in Spanje #2
Tolwegen in Spanje #2

In Spanje zijn « Autopistas »-autosnelwegen betalend. Deze bieden ook télépéage-formules aan. Er zijn ook expresswegen en « Autovias »-autosnelwegen die gratis zijn.

NOOT: De Spaanse regering heeft beslist om bepaalde uitbatingscontracten niet meer te verlengen zodat automobilisten er niet langer tol moeten betalen. Dat geldt vanaf 1 december 2018 voor de AP-1 tussen Armiñon en Burgos. Op 1 januari 2020 zijn de AP-4 tussen Cadiz en Sevilla en de AP-7 tussen Valencia en Alicante aan de beurt. Op 1 september 2021 tot slot vervalt de concessie voor de AP-2 tussen La Jonquera (Franse grens) en Barcelona, de AP-7 tussen Barcelona en Valencia en de AP-7 tussen Zaragoza en de Middellandse Zee.

Op het Iberisch Schiereiland zijn geprivatisseerde autosnelwegen (« Autopistas ») betalend. Ze worden aangeduid met de letters AP gevolgd door hun nummer. De gratis stukken snelweg (« Autovias ») worden aangeduid met de letter A gevolgd door hun nummer. Op de betalende stukken snelweg, opgelijst door het Ministerie van Ontwikkeling moet je meestal langs een tolpoort voor je ticket vooraleer je de « autopista » neemt. Verlies dit ticket niet, zoniet wordt een forfaitair bedrag aangerekend. Soms worden tarieven verhoogd met een piekuurtoeslag. Er zijn ook aparte rijvakken voor betalingen met de kredietkaart. Deze herken je door een verkeersbord met blauwe achtergrond met daarop een auto en soms drie bankkaarten (een rode, een groene en een gele). Daarnaast kan je nog steeds met cash betalen, in euro’s, aan de tolbediende (wit rijvak « Manual »). Bekijk hier meer info over de tarieven.

Télépéage

Een télépéagesysteem Via-T om tolstations voorbij te rijden zonder halt te houden is beschikbaar met de Spaanse tolbadge Bip&Drive (voorbehouden aan inwoners van Spanje).  Intussen kan je ook de Franse Bip&Go en topEurop badges sinds 2016 zowel in Frankrijk als Spanje gebruiken. Let wel: dankzij de Franse Bip&Go- en topEurop-badges kan je met één toestel zowel in Frankrijk als in Spanje terecht op voorwaarde dat je het koppelt aan de nummerplaat van het voertuig dat ermee wordt uitgerust. En omgekeerd. Met het Spaanse Bip&Drive bakje kan je dan weer parkings én tolwegen in Portugal betalen.

Rijvakken die voorbehouden zijn voor Via-T herken je aan een rond blauw verkeersbord met een T-teken en de vermelding « Reservado Teletac » of « Sólo Teletac ». Bij een rechthoekig verkeersbord met het T-teken worden naar Via-T ook andere betaalmiddelen aanvaard. Bij de ronde verkeersborden met het T-teken kan je daarentegen enkel terecht met een télépéage-badge. Met dat bakje kan je ook parkings betalen, evenals sommige Portugese autosnelwegen en stukken A63 en A64 in Frankrijk (meer info bij Via-T). De Franse Liber-T-badges die afgeleverd worden door ASF zijn eveneens compatibel in Baskenland op de A8 tussen de grens en San Sebastian (S).

Terug naar het menu "Spanje: tolwegen en tunnels"

BLIJF OP DE HOOGTE VAN HET LAATSTE AUTONIEUWS!
Nieuwe modellen, tests, advies, exclusieve evenementen! Het is gratis!

Ik schrijf me in

Tests

Onze tests