Zich aanmelden

Met Facebook aanmelden

of

Uw informatie is niet correct.
Ik meld me aan Wachtwoord vergeten?
Er is geen Facebook-account verbonden aan de website, schrijf u in.

Wachtwoord vergeten?

×
Mijn wachtwoord opnieuw instellen
Je ontvangt een e-mail voor het instellen van een nieuw wachtwoord.
Geen account gekoppeld aan dit e-mailadres

Nog geen account?
SCHRIJF JE GRATIS IN.

Wegentol, vignetten en lage-emissiezones in Europa

Viacard en Télépéage in Italië

Geschreven door Olivier Duquesne op 30-06-2015

Viacard en Télépéage in Italië #1
Viacard en Télépéage in Italië #1
Viacard en Télépéage in Italië #2
Viacard en Télépéage in Italië #2

Een voorafbetaalde kaart ViaCard is beschikbaar voor de autosnelwegentol. Deze kan tevens gebruikt worden door buitenlandse automobilisten, samen met een télépeage-badge die gelinkt is aan de kaart. Het Italiaanse elektronische tolbetalingssysteem Telepass is compatibel met zekere Franse badges.

Het is mogelijk een prepaid ViaCard van 25 of 50 euro (exclusief verzendingskosten) aan te schaffen bij de automobilistenverenigingen in het buitenland, aan de grensposten, in de Punto Bluservicecentra, in de Autogrillrestaurants, in de benzinestations op de snelweg, in sommige tabakswinkels en in enkele banken. Er bestaat ook een uitvoering van 75 euro die enkel in Italië beschikbaar is. Deze kaart gebruik je aan de tolpoorten en aan de uitritten op het volledige wegennet, behalve in Sicilië.

Gevoelige kaart

Om met deze kaart te kunnen betalen, moet je een rijstrook volgen aangeduid met een bord met als opschrift ViaCard. Daarna volstaat het de ViaCard na het ticket in te brengen, zoals een creditcard. Als het saldo ontoereikend is, moet bijgepast worden met een tweede ViaCard (een derde is niet mogelijk!) of met een ander betaalmiddel (wie twijfelt over het resterende saldo, volgt dus best niet de rijstrook exclusief voor ViaCardgebruikers, maar wel een rijstrook voor een ander betaalmiddel). Opgelet: de ViaCard staat bekend als vrij fragiel en is gevoelig voor warmte en gsm-stralen.

Telepeage met ViaCard

Daarnaast bestaat er nog een elektronisch tolbetalingssysteem met Telepass in combinatie met de ViaCard waarbij het lidmaatschap tot de Telepass Club vereist is. Dit betaalmiddel bestaat uit een badge om op de voorruit te bevestigen en een krediet op de ViaCard en is beschikbaar in de Punto Blucervicecentra, in de kantoren van de bank van de post en in de Telepassverkooppunten. Daarmee is het mogelijk om de stroken voor elektronische tolbetaling, aangeduid met een geel bord met de vermelding Telepass of met de letter T, te volgen, op voorwaarde dat het saldo op de ViaCard toereikend is.

Telepeage

Het Italiaanse elektronische tolbetalingssysteem Telepass is beschikbaar voor buitenlanders. Het is compatibel met de Franse TopEurop en Bip&Go badges. Met dit apparaat kan je door de Telepeage maar ook door het Freeflow-systeem en in de Area C in Milaan (stadstol) en je kan ook er mee betalen op bepaalde overzetboten naar Sicilië. Het is ook beschikbaar voor wie beschikt over een American Expresskaart of een bankrekening heeft bij een Italiaanse bank of bij een bank met een filiaal in Italië (lijst van deze banken). De Telepassrijstroken worden aangegeven met een geel bord met de vermelding Telepass of met de letter T. Het is echter ook mogelijk om een badge voor elektronische tolbetaling te combineren met een prepaid ViaCard.

Terug naar het menu "Italië: tolwegen en stadstol"

BLIJF OP DE HOOGTE VAN HET LAATSTE AUTONIEUWS!
Nieuwe modellen, tests, advies, exclusieve evenementen! Het is gratis!

Ik schrijf me in

Tests

Onze tests