Zich aanmelden

Met Facebook aanmelden

of

Uw informatie is niet correct.
Ik meld me aan Wachtwoord vergeten?
Er is geen Facebook-account verbonden aan de website, schrijf u in.

Wachtwoord vergeten?

×
Mijn wachtwoord opnieuw instellen
Je ontvangt een e-mail voor het instellen van een nieuw wachtwoord.
Geen account gekoppeld aan dit e-mailadres

Nog geen account?
SCHRIJF JE GRATIS IN.

Wegentol, vignetten en lage-emissiezones in Europa

ZTL-zones in Italië

Geschreven door Olivier Duquesne op 01-06-2018

ZTL-zones in Italië #1

De ZTL zij legio in Italië. Ze beperken het autoverkeer in sterke mate. Vele buitenlandse bestuurders laten zich vangen en betalen bijgevolg zware boetes.

Voorlopige opmerking (LEZ): De meeste Italiaanse steden laten auto’s die niet voldoen aan de Euro 2- (benzine) of Euro 4-normen (diesel) niet meer binnen. Dit verbod beperkt zich van 1 oktober tot 31 maart. Maar de regel kan op elk moment van het jaar ingeroepen worden in het geval van een vervuilingspiek (Smogalarm). In dat geval kunnen ook Euro 4 dieselvoertuigen worden verbannen. Enkel Euro 5 en 6 zijn dan nog toegestaan.

In heel wat Italiaanse steden et dorpen krijgen alleen bewoners, scooters en geregistreerde voertuigen (naast geregistreerde elektrische voertuigen) overdag tussen bepaalde uren toegang tot het stadscentrum en de historische stadskern, met onder meer:

ZTL-zones duiken op in heel wat andere steden en dorpen in Italië. Let dus op als je naar een stadscentrum trekt en informeer je over eventuele beperkingen, vereiste vergunningen en parkings in de buurt van je hotel of overnachtingsplaats.

Deze ZTL’s (Zona a Traffico Limitato) zijn strikt verboden zonder (soms betalend) toegangsbewijs tijdens de uren van de beperkingen, en soms zelfs 24 uur op 24. Opgelet: deze zones zijn niet altijd goed aangeduid en het bord bevindt zich bij momenten zelfs in een eenrichtingsstraat. Overtreders (inclusief huurauto's en buitenlanders) worden aan de hand van bewakingscamera's en op basis van hun nummerplaat bekeurd. De boetes lopen op tot bijna 200 euro voor elke onrechtmatige toegang of voor het parkeren binnen deze zone (uitgezonderd op privéparkings). Hotelgasten kunnen in het hotel informatie krijgen over de tijdelijke toegangsbewijzen (van soms slechts een halfuur) of, indien van toepassing, over de tijdstippen van de beperking.

Een app toont alle ZTL’s met hun tijdsschema. Alle info op Warning ZTL.

Rome

De groene zone (afgezoomd door een spoorwegring) is verboden gebied voor Euro 0- en Euro 1-auto’s en voor Euro 2-dieselmodellen. Euro 2-benzines worden tijdens vervuilingspieken ook geweerd tussen 7u30 en 20u30, en dat vanaf de derde dag dat de vervuilingslimieten worden overschreden. Na 5 dagen geldt het verbod ook voor Euro 3-diesels, van 7u30 tot 10u30 en van 16u30 tot 20u30. Na 8 dagen vervuilingspieken kan het verbod nog worden uitgebreid naar Euro 4- en Euro 5-diesels.

Het historisch centrum heeft een ZTL-zone voor overdag en een voor ’s nachts. Dat voor overdag is geel en dat voor ’s nachts blauw op deze kaart. De dagzone is verboden behalve mits toelating, tussen 6u30 en 18u, van maandag tot vrijdag, en van 14u tot 18u op zaterdagen (behalve feestdagen). De nacht-ZTL is verboden van 23u tot 3u op vrijdag en zaterdag.

De Villa Borghese is 24 uur op 24 en 7 dagen op 7 (ook zon- en feestdagen) verboden gebied, behalve voor voertuigen met toelating.

De ZTL van de Tridente-wijk is verboden zonder toelating op maandag tot vrijdag van 6u30 tot 19u en op zaterdag van 10u tot 19u, met uitzondering van feestdagen.

De ZTL van Trastevere heeft variabele uren. De toegang is beperkt van 6u30 tot 10u, en op vrijdag en zaterdag van 21u30 tot 3u (van mei tot oktober is de ZTL ook van kracht op woensdag en donderdag).

De ZTL van San Lorenzo is van kracht van 21u30 tot 3u op vrijdag en zaterdag, en van mei tot oktober ook op woensdag en donderdag.

In de ZTL-zone van Testaccio geldt een verbod op vrijdag en zaterdag van 23u tot 3u.

In andere wijken kunnen daar nog andere ZTL’s bijkomen. De beste manier om onaangename verrassingen te vermijden is het openbaar vervoer, een scooter of taxi gebruiken. Let wel: elektrische auto’s mogen wel de ZTL in, maar enkel nadat daar eerst toestemming voor is gevraagd (via e-mail). Wie een elektrische auto huurt, moet bij het agentschap navragen of de auto werd geregistreerd voor toegang tot de ZTL.

Bologna

Je hebt een ticket nodig voor een tijdelijke toegang tot de stad (maximum 4 dagen) in het ZTL-gedeelte tussen 7u en 20u. Dat bewijs online aankopen kan enkel voor in Italië ingeschreven voertuigen. Auto’s met een buitenlandse nummerplaat moeten hun toegangsbewijs kopen in een van de TPER-kiosken in en rond Bologna, in een gemachtigd verkooppunt of per telefoon op het nummer 051 290290. Een toelating wordt enkel gegeven voor wie naar een hotel, B&B of mechanische werkplaats in de beperkte zone moet.

Keer terug naar het menu: “Italië: tolwegen en stadstol”.

BLIJF OP DE HOOGTE VAN HET LAATSTE AUTONIEUWS!
Nieuwe modellen, tests, advies, exclusieve evenementen! Het is gratis!

Ik schrijf me in

Tests

Onze tests