Zich aanmelden

Met Facebook aanmelden

of

Uw informatie is niet correct.
Ik meld me aan Wachtwoord vergeten?
Er is geen Facebook-account verbonden aan de website, schrijf u in.

Wachtwoord vergeten?

×
Mijn wachtwoord opnieuw instellen
Je ontvangt een e-mail voor het instellen van een nieuw wachtwoord.
Geen account gekoppeld aan dit e-mailadres

Nog geen account?
SCHRIJF JE GRATIS IN.

Wegentol, vignetten en lage-emissiezones in Europa

Turkije: tol met voorafbetaalde kaart

Geschreven door Olivier Duquesne op 01-02-2015

Turkije: tol met voorafbetaalde kaart #1
Turkije: tol met voorafbetaalde kaart #1
Turkije: tol met voorafbetaalde kaart #2
Turkije: tol met voorafbetaalde kaart #2
Turkije: tol met voorafbetaalde kaart #3
Turkije: tol met voorafbetaalde kaart #3
Turkije: tol met voorafbetaalde kaart #4
Turkije: tol met voorafbetaalde kaart #4
Turkije: tol met voorafbetaalde kaart #5
Turkije: tol met voorafbetaalde kaart #5

Autosnelwegen en bruggen over de Bosporus-zeestraat zijn betalend in Turkije. Er worden geen kredietkaarten aanvaard, soms zelfs geen cash. Buitenlanders moeten zich voorzien van de voorafbetaalde KGS-kaart.

Turkse autosnelwegen zijn betalend (otoyol). De tarieven zijn bescheiden, maar voor voertuigen met een buitenlandse nummerplaat moet er met het HGS-systeem (zie hieronder) worden betaald.Het autosnelwegennetwerk is in volle ontwikkeling en de aangelegde trajecten zijn over het algemeen modern, in tegenstelling tot de rest van het wegennet. Je moet in elk geval alert blijven want de wegcode wordt niet altijd gerespecteerd.   Tenzij op autosnelwegen, in grote steden en toeristische regio's wordt 's nachts rijden afgeraden.

Betalen met HGS

Je kan aan de tolpoort niet betalen met je kredietkaart.  Steeds minder tolstations aanvaarden ook cash (rijstrook Nakit of Parali). Je kan je dan ook beter registreren voor het prepaid-systeem HGS (Hızlı Geçiş Sistem) dat gebruik maakt van een zelfklever met chip die je achter je voorruit plaatst.  Buitenlanders kunnen het doen in Ptt-postkantoren, soms aan de grens en op snelwegparkings, maar ook in bankkantoren (Akbank, Garanti, İş, YapiKredi, Ziraat...) en in sommige tankstations (BP, Opet, Shell, Total...). Een tegoed van 30 TRY wordt sowieso toegekend (ongeveer € 1,50). De HGS opladen kan enkel in erkende kantoren, niet via een online-betaling. Het HGS bestaat uit twee delen, een om te plakken achter de voorruit en het andere om bij te houden als bewijs. Voor de tol moet je op een HGS-rijstrook rijden, en dit aan een maximale snelheid van 30 km/u. Anders is de scan niet geldig en krijg je een boete opgelegd. De detector hangt meestal aan de linkerkant. Een buitenlandse bestuurder die zonder HGS op een tolweg op het Turkse grondgebied rijdt, heeft 15 dagen de tijd om een rekening te openen bij een erkend agentschap om een boete te vermijden.

Snelwegtarieven (2020)

Voertuigen met een wielbasis van 3,20 m en langer vallen in Klasse 2. Auto's en moto's betalen het goedkopere tarief Klasse 1.

  • De weg tussen Edirne en Istanbul op de O-3 (vanuit Bulgarije) kost* tussen 14,75 en 16,75 Turkse Lires (0,70 tot 0,80 euro).
  • Van Istanbul naar Ankara rijden via de O-4 kost* 30 tot 34,50 TRY (1,5 tot 1,65 euro).
  • Van Gebze (oostelijk van Istanbul) naar Izmir via de O-5 kost* 38,35 tot 61,35 TRY (1,85 tot 3 euro).

De bruggen van Istanboel

De Bosporusburg (Boğaziçi Köprüsü) op de O-1 in Istanbul en, iets noordelijker, de Fatih Sultan Mehmet Köprüsü op de E80 O-2 verbinden Europa met Azië. Ze kosten beide* 8,25 Turkse Lires (TRY), of ongeveer € 0,40, in de richting Europa-Azië. In de andere richting zijn ze gratis.  Bij geen van beide bruggen kan je cash of met kredietkaart betalen. Enkel het HGS wordt aanvaard (zie hierboven).

De gloednieuwe Yavuz Sultan Selim-brug (Yavuz Sultan Selim Köprüsü ou 3. Boğaziçi Köprüsü)werd net officieel geopend. Vanaf 31 augustus 2016 is deze betalende brug open voor het verkeer.  Ze is een onderdeel van een betalend traject. De oversteek van de brug is inbegrepen in de tol voor de noordelijke ring rond Istanbul. De rit varieert van 37 TRY (€ 1,80) voor een stuk tot 96,50 TRY (€ 4,70) voor de volledige lus.

Andere betalende brug en tunnels

  • De Ozman Gazi-brug (Osman Gazi Köprüsü) over de baai van Izmit (O-5) kost* 184,50 TRY (€ 9).
  • De Euraziëtunnel (Avrasya Tüneli) kost 53 TRY (€ 2,50). Tussen middernacht en 4:59 u 's ochtends betaal je de helft van de prijs.

* De informatie over de tarieven is met de grootste zorg verzameld maar kan gewijzigd zijn en dus verschillen van de te betalen bedragen.

Ferry's

De Golf van Izmir kan je oversteken met ferry's van de  maatschappij Izdeniz. Je kan ook het Turkse deel van Cyprus bereiken (Famagusta) met de ferry vanuit Mersin. Er zijn ook ferryverbindingen op de Egeïsche Zee, de Zee van Marmara et de Middellandse Zee om verschillende landelijke havens te verbinden met elkaar of met Griekenland of Afrika (ondermeer Egypte).

Aanbevelingen

Door conflicten in Irak en Syrië is het aangeraden om gebieden in de buurt van oorlogsgebieden te vermijden.  Het is tevens gevaarlijk om zich te verplaatsen in de delen van het land waar spanningen heersen met de Koerdische gemeenschap. De volgende provincies worden dus ten sterkste afgeraden: Bingöl, Bitlis, Diyarbakır, Gaziantep, Hakkari, Hatay, Kilis, Mardin, Muş, Şanlıurfa, Siirt, Şırnak, Tunceli en Van ; je moet de Belgische ambassade in Ankara ([email protected]) contacteren om hen in te lichten over je aanwezigheid en je traject.

Tolwegen of vignetten in buurlanden

BulgarijeGriekenland

BLIJF OP DE HOOGTE VAN HET LAATSTE AUTONIEUWS!
Nieuwe modellen, tests, advies, exclusieve evenementen! Het is gratis!

Ik schrijf me in

Tests

Onze tests