Zich aanmelden

Met Facebook aanmelden

of

Uw informatie is niet correct.
Ik meld me aan Wachtwoord vergeten?
Er is geen Facebook-account verbonden aan de website, schrijf u in.

Wachtwoord vergeten?

×
Mijn wachtwoord opnieuw instellen
Je ontvangt een e-mail voor het instellen van een nieuw wachtwoord.
Geen account gekoppeld aan dit e-mailadres

Nog geen account?
SCHRIJF JE GRATIS IN.

Juridisch advies

Een aanhangwagen trekken met rijbewijs B

Geschreven door Olivier Duquesne op 29-11-2022

Een aanhangwagen trekken met rijbewijs B #1

Met een rijbewijs B verkregen na 1 januari 1989 moet er goed gelet worden op het totaalgewicht van de koppeling (auto + aanhangwagen). Zonder de ‘Code 96’ is deze beperkt tot een aanhangwagen van 750 kg en een totaalgewicht van 3,5 ton.

Iedereen die voor 1 januari 1989 zijn rijbewijs (B) heeft gehaald, heeft in feite een B+E-rijbewijs waarmee het toegelaten is om een aanhangwagen van om het even welk gewicht te trekken met de auto, zolang het totaalgewicht niet boven de maximaal toegelaten 7 ton uitkomt (3,5 ton voor de auto, 3,5 ton voor de aanhangwagen). Anderen moeten op verschillende zaken letten:

  • Het rijbewijs B laat enkel toe om een aanhangwagen te trekken met een maximaal toegelaten massa (M.T.M.) van minder dan 750 kg.
  • Als de M.T.M. van de aanhangwagen toch hoger uitkomt dan 750 kg is het toegelaten om een rijbewijs B te gebruiken, op voorwaarde dat de M.T.M. van het geheel de 3,5 ton niet overstijgt.

De oplossing om een zware last te trekken

Het is wel mogelijk om een auto te gebruiken met rijbewijs B waarvan de combinatie hoger dan 3,5 ton uitkomt. Daarvoor moet er de ‘Code 96’ bemachtigd worden. Daarvoor moet er een succesvol praktijkexamen worden afgelegd. Dan is het mogelijk om een geheel met een M.T.M. van 4250 kilo (4,25 ton) te besturen. Om tussen de 4,25 en 7 ton te trekken, moet er een rijbewijs BE behaald worden. Daarvoor is het nodig om een praktijkexamen af te leggen met verschillende manoeuvres.

Opmerking: personen die een rijbewijs BE hebben behaald voor 1 mei 2013 mogen een geheel van 12 ton besturen met een auto met M.T.M. van 3,5 ton.

HEB JE NOG VRAGEN?
Stel ze op ons AutoForum

Naar AutoForum

Tests

Onze tests