Zich aanmelden

Met Facebook aanmelden

of

Uw informatie is niet correct.
Ik meld me aan Wachtwoord vergeten?
Er is geen Facebook-account verbonden aan de website, schrijf u in.

Wachtwoord vergeten?

×
Mijn wachtwoord opnieuw instellen
Je ontvangt een e-mail voor het instellen van een nieuw wachtwoord.
Geen account gekoppeld aan dit e-mailadres

Nog geen account?
SCHRIJF JE GRATIS IN.

Juridisch advies

Rijbewijs (regels vanaf 2018)

Geschreven door Olivier Duquesne op 25-02-2021

Rijbewijs (regels vanaf 2018) #1
Rijbewijs (regels vanaf 2018) #1
Rijbewijs (regels vanaf 2018) #2
Rijbewijs (regels vanaf 2018) #2
Rijbewijs (regels vanaf 2018) #3
Rijbewijs (regels vanaf 2018) #3

Door de regionalisering van de rijexamens zijn er verschillen ontstaan in de procedures om je rijbewijs B te halen. Wie al een rijbewijs heeft: let erop dat de foto actueel is. Rijbewijzen van voor 1989 kunnen problemen geven in het buitenland.

Opmerking: het is niet verboden om je theoretisch examen af te leggen in een gewest (Brussel bijvoorbeeld) en je praktijkexamen in een ander gewest (Leuven bijvoorbeeld).

Opgelet: je rijexamen afleggen met een automaat betekent dat het verboden is om met een auto met manuele versnellingsbak te rijden.

Belangrijk: Het is verboden om een rijexamen af te leggen als je fysieke of mentale gezondheidstoestand niet te combineren valt met het besturen van een auto. Om een voorlopig rijbewijs te behalen, moet je verplicht een verklaring op erewoord ondertekenen. Die maakt je verantwoordelijk en kan tot sancties leiden (boetes of gevangenisstraffen) indien fraude wordt vastgesteld. Wie een handicap heeft of een gezondheidsprobleem dat het rijden kan beïnvloeden moet contact opnemen met een arts of met het CARA. Klik hier voor alle informatie over de medische normen.

Theoretisch rijbewijs

De minimumleeftijd om het theoretische examen af te leggen bedraagt 17 jaar. De opleiding kan gebeuren via zelfstudie of met theorielessen in de rijschool. Om te slagen moet je in elk Gewest minimum 41 punten op 50 halen. Een fout kost 1 punt, maar een zware fout kost 5 punten. Je mag dus geen twee zware fouten maken. Een zware fout is een inbreuk van de 3de of 4de graad evenals elke overschrijding van de toegelaten snelheid. Je moet het examen afleggen in de officiële ta(a)l(en) van het Gewest.

Opleiding via de rijschool en zelfstudie

Je leert het snelst rijden via een rijschool, maar dat is ook de duurste oplossing (soms tot bijna 2.000 euro). De lessen worden uiteraard gegeven door ervaren en specifiek opgeleide instructeurs. Bovendien hebben de lesauto’s een dubbele pedalenset. Via zelfstudie moet je vertrouwen schenken aan een naaste en leren rijden met een auto zonder dubbele pedalen. Hoewel je tegenwoordig ook auto's kan huren met een tweede pedalenset. Het beste is om de twee oplossingen te combineren, met een eerste opleiding via de rijschool en een verderzetting van de opleiding met een voorlopig rijbewijs.

Sinds half oktober 2022 kan de aanvraag voor een voorlopig rijbewijs zonder begeleider (met een geldigheidsduur van 18 maanden) online gebeuren via de app Beldrive. Op termijn zullen alle aanvragen op het digitale platform kunnen worden gedaan.

In het hele land moet je drie jaar wachten na het verlopen van het voorlopig rijbewijs. Deze wachtperiode die momenteel van toepassing is, evolueert mogelijk aangezien een ontwerp van koninklijk besluit op dit moment wordt uitgewerkt. Zodra dit koninklijk besluit is gestemd, verandert de situatie zodanig dat wie zijn voorlopig rijbewijs laat vervallen, verplicht wordt om zes uren rijschool te volgen voor een eenmalige verlenging van het voorlopig rijbewijs gedurende een jaar. Slaag je niet bij de rijschool, ga je niet naar het examen of faal je herhaaldelijk voor het praktisch examen na deze eerste verlenging, dan is het niet mogelijk om je voorlopig rijbewijs onmiddellijk weer te verlengen. Er volgt dan een wachttijd van drie jaar.

Risicoperceptietest

De kandidaat-bestuurder moet eerst een risicoperceptietest afleggen om een voorlopig rijbewijs te kunnen bekomen of een praktijkexamen te mogen afleggen.

In Brussel wordt vanaf 1 november 2018 een gratis eerstehulpopleiding verplicht. Die wordt gegeven door het Rode Kruis. De kandidaat moet een theoretisch deel individueel volgen en daarna naar de praktijkles gaan, die drie uur duurt.

Geschiktheidsattest

Dit is een bewijs dat je alleen mag rijden met een voorlopig rijbewijs. Je moet daarvoor een vereenvoudigde versie van het praktijkexamen afleggen op de openbare weg om te bewijzen dat je voldoende voertuigbeheersing hebt. Dit moet in een erkend examencentrum gebeuren.

Praktijkexamen

Wie is geslaagd voor de risicoperceptietest, minstens 18 jaar is en zich aandient binnen de voorgeschreven termijn van zijn Gewest (18 of 36 maand) mag deelnemen aan het praktijkexamen in een erkend examencentrum. De prijs voor het examen is vastgelegd in barema’s. De auto moet minstens 3 zitplaatsen hebben en schoon zijn. Het is aangeraden om minstens 6 weken op voorhand een afspraak te maken bij het examencentrum. Faal je twee keer na elkaar voor het praktijkexamen, dan moet je minstens 6 uur praktijkles volgen bij een erkende autorijschool. Hetzelfde geldt als je voorlopige rijbewijs vervalt. Bij twijfel over de motivatie achter en de reden van het falen kan je klacht neerleggen of een herexamen aanvragen.

Opmerking: het is niet verboden om je theoretisch examen af te leggen in één gewest (Brussel bijvoorbeeld) en je praktijkexamen in een ander gewest (Leuven bijvoorbeeld).

Rijbewijs

Eens je geslaagd bent voor het praktische rijexamen haal je met de documenten die je van het examencentrum hebt ontvangen je rijbewijs af op het gemeentehuis. Dan begint je een testjaar waarin je geen enkele zware overtreding mag begaan.

Opgelet: het rijbewijs B laat niet toe om een aanhangwagen met een M.T.M. van meer dan 750 kg te trekken, noch een geheel waarvan de massa over de 3,5 ton gaat. Daarvoor moet de Code 96 of het rijbewijs BE behaald worden.

De oudere rijbewijzen op een roze papiertje blijven in theorie ‘levenslang’ geldig (NB: tot 2032). De nieuwe rijbewijzen in kredietkaardformaat zijn daarentegen 10 jaar geldig. Dat is zo gedaan om een recente foto op het document te kunnen tonen. Voor een oud rijbewijs waarvan de foto niet meer op de houder gelijkt, waarvan de tekst niet meer leesbaar is of waarvan het papier beschadigd is kan de politie vragen om het te vervangen. Ook in het buitenland kan je op problemen stoten, vooral bij verhuurkantoren, zelfs al is het Belgisch rijbewijs met 3 luiken juridisch gezien in heel Europa geldig tot 2033. Om problemen te vermijden kan je bij de gemeente een nieuw rijbewijs aanvragen voor 20 tot 35 euro afhankelijk van de gemeente. Soms moet je daarvoor een nieuwe pasfoto laten maken. De gemeente kan echter ook de foto van je identiteitskaart hergebruiken. Voor wie moet rijden buiten de EU, Zwitserland of de Europese Economische Ruimte kan een internationaal rijbewijs zinvol zijn, dat 3 jaar geldig is. In België komt er geen puntenrijbewijs voor 2024. Het wettelijk kader is er klaar voor, maar de uitvoeringsbesluiten ontbreken nog.

BLIJF OP DE HOOGTE VAN HET LAATSTE AUTONIEUWS!
Nieuwe modellen, tests, advies, exclusieve evenementen! Het is gratis!

Ik schrijf me in

Tests

Onze tests