Zich aanmelden

Met Facebook aanmelden

of

Uw informatie is niet correct.
Ik meld me aan Wachtwoord vergeten?
Er is geen Facebook-account verbonden aan de website, schrijf u in.

Wachtwoord vergeten?

×
Mijn wachtwoord opnieuw instellen
Je ontvangt een e-mail voor het instellen van een nieuw wachtwoord.
Geen account gekoppeld aan dit e-mailadres

Nog geen account?
SCHRIJF JE GRATIS IN.

Wegentol, vignetten en lage-emissiezones in Europa

Tolwegen, -bruggen en –tunnels in het Verenigd Koninkrijk

Geschreven door Olivier Duquesne op 30-04-2015

Tolwegen, -bruggen en –tunnels in het Verenigd Koninkrijk #1
Tolwegen, -bruggen en –tunnels in het Verenigd Koninkrijk #1
Tolwegen, -bruggen en –tunnels in het Verenigd Koninkrijk #2
Tolwegen, -bruggen en –tunnels in het Verenigd Koninkrijk #2
Tolwegen, -bruggen en –tunnels in het Verenigd Koninkrijk #3
Tolwegen, -bruggen en –tunnels in het Verenigd Koninkrijk #3

Sommige stukken autosnelweg, enkele bruggen maar ook eenvoudige privéwegen zijn tolplichtig in het Verenigd Koninkrijk. Betaalmogelijkheden variëren naargelang de concessie. Het gaat soms om kleine wegen of oude bouwsels. Hieronder een klein – niet alomvattend – overzicht van enkele betalende verkeersassen.

Gezien het bestaan van privéwegen en bouwwerken in privéhanden, of bepaalde keuzes van overheden, is het soms noodzakelijk om Britse Ponden bij de hand te houden in het Verenigd Koninkrijk. Dat is bijvoorbeeld het geval aan de Dartford Crossing op de M25 près de nabij Londen of de M6 nabij Birmingham. Dat iso ok het geval voor de bruggen naar Wales op de M48 en de M4. Hieronder de belangrijkste tarieven* voor 2023*.

 • Een passagerecht wordt gevraagd tussen 6 u en 22 u om de Dartford Crossing te gebruiken op de M25 ten oosten van Londen (twee tunnels en vier bruggen). De kost voor een auto bedraagt £ 2,50 (ongeveer € 2,80) (gratis voor motoren). ‘s Nachts kost de doorrit niets. Er is geen tolpoort. Je betaalt vooraf online, de dag zelf of een dag later volgens het schema van de Congestion Charge in Londen. Je kan ook vooraf betalen via de post (bekijk het boekje van de Dart Charge). 
 • De M6 Toll ten noorden van Birmingham is betalend. Dit traject van 27 mijl (43,5 km) kost van £ 6,20 £ tot £ 7,80 in 2022* (ongeveer € 7,00 tot € 9,00) over het hele traject in functie van het uur en de dag van je passage. Je kan cash betalen (zelfs in €) of met een kredietkaart. Speciale rijstroken zijn voorzien voor het betalen met muntstukken (enkel in Pond) aan een automatische terminal of met kredietkaart aan de automaat. Een teletolbakje, M6 Toll tag genaamd, is ook beschikbaar voor regelmatige gebruikers.
 • De twee «Severn Bridge» bruggen op de M48 en de M4 richting Bristol-Cardiff waen betalend tot eind 2018, maar vallen nu kosteloos over te steken.

Andere trajecten en bruggen zijn, vaak vanuit de traditie, betalend maar mits een bescheiden tol. Vaak worden bedragen geïnd (zelden meer dan £ 2) aan een tolpoort, soms ook aan een bediende of een « Toll House » automaat waar kredietkaarten niet steeds aanvaard worden (payment by cash only = enkel cash betalen).

 • De Clifton Suspension Bridge in Bristol kost £ 1,00 tol (ongeveer € 1,15). « Crossing card »-kaarten die niet op naam zijn bieden je de mogelijkheid om vooraf meerdere passages te betalen, aan een lager tarief. Je kan ze online kopen.
 • De Dunham Bridge op de A57 nabij Lincoln kost 50 p. (€ 0,60).
 • De Humber Bridge op de A15 in Hull kost een tol van £ 1,50 (€ 1,70) per passage.
 • De Tamar Bridge op de A38 is betalend richting Saltash-Plymouth. De prijs per passage bedraagt £ 2,60 (€ 3,00). Met een aanhangwagen, wordt het tarief verdubbeld.
 • De Merseytunnels (Kingsway en Queensway) op de A477 in Liverpool (Queensway) kost £ 2,00 per passage (ongeveer € 2,30). Met een aanhangwagen, wordt het tarief verdubbeld.
 • De Tyne Tunnel op de A477 in Newcastle kost £ 1,90 (ongeveer € 2,15).
 • De privéweg van Sandwich Bay Estate in Kent, nabij Ramsgate, kost £ 8 (ongeveer € 9,10) per dag. Een ticket voor het seizoen (van 1 maart tot 28/29 februari) kost £ 90 (ongeveer € 102).  Je moet je naar het "Toll House" begeven om deze pas te vragen of hem online bestellen. De beheerder van dit traject behoudt zich het recht voor om je de toegang te weigeren.
 • Andere betalende wegen, bruggen en tunnels zijn de volgende : Aldwark Bridge (Hambleton), Batheaston Bridge (Batheaston), Cartford Bridge (Great Eccleston), Cleddau Bridge (Pembroke), Dulwich College Road (Dulwich – Groot-Londen), Itchen Bridge (Southampton), Kingsland Bridge (Shrewsbury), Swinford Bridge (Eynsham - Oxford), Warburton Bridge (Trafford – Groot-Manchester), Whitchurch Bridge (Whitchurch-on-Thames), Whitney-on-Wye Bridge (Hereford). Automobilistenvereniging AA bepaalt het toltarief van de trajecten (bij wijze van indicatie).

De Kanaaltunnel Eurotunnel verbindt Frankrijk (Calais-Coquelles) met het Verenigd Koninkrijk (Folkestone) als autotrein. Auto’s rijden de speciale wagons binnen van de Shuttle en tijdens de oversteek blijf je in de auto (LPG en CNG verboden). De prijzen worden niet bepaald door het aantal inzittenden maar variëren op basis van dag/uur en de duur van het verblijf. Meer info over de kanaaltunnel Eurotunnel.

* De informatie over de tarieven is met de grootste zorg verzameld maar kan gewijzigd zijn en dus verschillen van de te betalen bedragen.

Terug naar het menu "Verenigd Koninkrijk : ferry’s, stadstol en tolwegen"

BLIJF OP DE HOOGTE VAN HET LAATSTE AUTONIEUWS!
Nieuwe modellen, tests, advies, exclusieve evenementen! Het is gratis!

Ik schrijf me in

Tests

Onze tests