Zich aanmelden

Met Facebook aanmelden

of

Uw informatie is niet correct.
Ik meld me aan Wachtwoord vergeten?
Er is geen Facebook-account verbonden aan de website, schrijf u in.

Wachtwoord vergeten?

×
Mijn wachtwoord opnieuw instellen
Je ontvangt een e-mail voor het instellen van een nieuw wachtwoord.
Geen account gekoppeld aan dit e-mailadres

Nog geen account?
SCHRIJF JE GRATIS IN.

Budget / Olieprijs zit in vrije val

Geschreven door Olivier Duquesne op 09-03-2020

De economische vertraging door het coronavirus, maar vooral de meningsverschillen tussen de OPEC en Rusland doen de olieprijzen dalen. We kunnen zelfs spreken van een val met een daling van 25%...

 

Tarief aardolieproducten december 2019

Binnen enkele dagen, de tijd die nodig is voor de officiële prijzen overeenkomen met die van ruwe olie, zou de literprijs van benzine en diesel aan de pomp moeten zakken. De olieprijzen zijn flink gedaald tijdens het weekend, van $45,5 naar $33,7 (ongeveer 30 euro). Een spectaculaire daling van 25,96% die al was voorafgegaan door aanzienlijke dalingen. Een week geleden zat de olieprijs nog aan 55 dollar en zelfs aan 68 dollar in januari. Naast het coronavirus, dat ook de koers beïnvloedt, is het vooral de mislukte onderhandelingen van de OPEC die tot deze instorting heeft geleid.

Spel van Rusland

Saudi-Arabië had aan de OPEC-landen en zijn partners zoals Rusland gevraagd om het aanbod te beperken om de daling van de vraag tegen te gaan die inherent is aan economische onzekerheden zoals met het coronavirus. Moskou heeft echter categorisch geweigerd het spel mee te spelen, vooral om zichzelf niet te devalueren tegenover de Verenigde Staten (geen lid van de OPEC). Donald Trump heeft openlijk gekozen om zijn land in een leiderspositie te plaatsen qua energie door volop olie en gas te ontginnen om die dan te exporteren. Daarom wou Vladimir Poetin niet verzwakken tegenover zijn concurrent. Als reactie op de Russische weigering heeft Saudi-Arabië zijn productie niet alleen op tempo gehouden… het heeft zelfs beslist om de leverprijzen te verlagen!

Veilige waarden

Rusland schat in dat een koers van 40 dollar te handhaven is, terwijl Saudi-Arabië naar 80 dollar wou! Al deze geopolitieke onrust in een weinig gunstige economische context doet het aanbod toenemen, wat rechtstreeks inspeelt op de prijzen en de koersen van ruwe olie. Dat werd duidelijk met een duikvlucht tijdens het weekend. De beurzen zitten ook in het rood, waar beleggers de voorkeur geven aan veilige en stabiele aandelen. Deze onrust rond olie is niet bepaald gunstig voor de constructeurs, die hun gemiddelde CO2-uitstoot moeten proberen verlagen. Maar als benzine en diesel weer financieel interessant worden, zal de consument nog meer twijfelen over de energietransitie.

Prijs aan de pomp

Binnen enkele dagen zouden de prijzen aan de pomp duidelijk moeten zakken. Niet met 30%, gezien de accijnzen en belastingregels, maar in elk geval voldoende om de portefeuille van automobilisten die nog brandstof tanken een beetje te sparen. Een trend die al voor de clash met de OPEC is gezet, nadat er maatregelen zijn genomen om het coronavirus in China en nu in Italië tegen te gaan. De maximumprijzen op maandag 9 maart liggen op €1,4140/l voor E10-benzine en 1,4390 voor B7-diesel. Prijzen die snel tot onder de 1,4 euro zouden kunnen zakken.

Web Editor - Specialist Advice

BLIJF OP DE HOOGTE VAN HET LAATSTE AUTONIEUWS!
Nieuwe modellen, tests, advies, exclusieve evenementen! Het is gratis!

Ik schrijf me in

Nieuws

Aanbevolen nieuwsberichten