Zich aanmelden

Met Facebook aanmelden

of

Uw informatie is niet correct.
Ik meld me aan Wachtwoord vergeten?
Er is geen Facebook-account verbonden aan de website, schrijf u in.

Wachtwoord vergeten?

×
Mijn wachtwoord opnieuw instellen
Je ontvangt een e-mail voor het instellen van een nieuw wachtwoord.
Geen account gekoppeld aan dit e-mailadres

Nog geen account?
SCHRIJF JE GRATIS IN.

Budget / Update - 100 dollar voor vat ruwe olie

Geschreven door Olivier Duquesne op 23-02-2022

De prijs van ruwe Brent-olie nadert de 100 dollar. Een prijsstijging nu de aandelenmarkten zijn gekelderd door de crisis in Oekraïne. Gas en elektriciteit volgen dezelfde weg naar hogere energiekosten.

Update 24 februari 2022: als gevolg van de militaire interventie van Rusland heeft de prijs van een vat ruwe olie de drempel van 100 overschreden.

Geen automobilist zal gespaard worden. Door de crisis in Oekraïne en de Russische militaire operatie komen olie en gas nog meer onder druk te staan. De markten zijn gespannen en analisten van de Financial Times zien weinig verlichting door de laatste ontwikkelingen. Terwijl de Europese beurzen onder druk staan, stijgt de olieprijs immers onverbiddelijk. De prijs van ruwe Brent-olie nadert de grens van 100 dollar na een stijging op dinsdag 22 februari, vergeleken met 75 dollar per vat in december. Aan de pomp nadert een liter benzine de 2 euro (een prijs die bijvoorbeeld in Duitsland al is bereikt).

Meerdere factoren

De olieprijs stijgt niet alleen door de Russische interventie in Oekraïne. Dit komt nog boven op andere factoren. In de eerste plaats is er een economisch herstel na de gezondheidscrisis in een context van vrijwillig verminderde productie door bepaalde landen. Als gevolg van de wet van vraag en aanbod stijgen de prijzen. Maar bovenal zijn de investeringen verminderd met het vooruitzicht van de energietransitie. Als gevolg daarvan lijdt de infrastructuur onder deze ontkoppelingen en worden de winnings- en productiecapaciteiten de facto beperkt.

CNG

Een ander slachtoffer van deze ontwikkeling, en nog meer van de Oekraïense crisis, is gas. Rusland produceert 10% van het gas in de wereld en meer dan 20% van het in de Europese Unie ingevoerde aardgas is afkomstig uit Rusland. Als sanctie op de beslissingen van Vladimir Poetin heeft Duitsland de Nord Stream 2-gaspijpleiding al opgeschort. Europa dreigt dus geen Russisch gas meer te krijgen, of tegen een veel hogere prijs. Dit voert de druk alleen maar op. CNG is ook een collateraal slachtoffer: de prijs per kilo is in één jaar tijd verdubbeld!

Rust?

Op dit moment is pessimisme aan de orde van de dag. Gezien de internationale spanningen zullen de prijzen waarschijnlijk blijven stijgen. Gezien deze onzekerheden zou er een wonder nodig zijn om de situatie te kalmeren. Een stap terug van Rusland kan nu al gevolgen hebben voor de prijs van gas en olie, en andere grondstoffen. Maar dat lijkt nauwelijks de strategie van Moskou te zijn. De prijs van elektriciteit wordt niet alleen beïnvloed door die van gas, dat wordt gebruikt voor de productie ervan, maar ook door de stijging van de vraag en door weersomstandigheden die de productiecapaciteit uit hernieuwbare bronnen verminderen. Dus zelfs voor een elektrische auto gaan de kosten per kilometer omhoog en omhoog…

Web Editor - Specialist Advice

BLIJF OP DE HOOGTE VAN HET LAATSTE AUTONIEUWS!
Nieuwe modellen, tests, advies, exclusieve evenementen! Het is gratis!

Ik schrijf me in

Nieuws

Aanbevolen nieuwsberichten