Zich aanmelden

Met Facebook aanmelden

of

Uw informatie is niet correct.
Ik meld me aan Wachtwoord vergeten?
Er is geen Facebook-account verbonden aan de website, schrijf u in.

Wachtwoord vergeten?

×
Mijn wachtwoord opnieuw instellen
Je ontvangt een e-mail voor het instellen van een nieuw wachtwoord.
Geen account gekoppeld aan dit e-mailadres

Nog geen account?
SCHRIJF JE GRATIS IN.

Ecologie / Luchtvervuiling: vooral Antwerpen en Gent de vuilste steden

Geschreven door Yeelen Möller op 30-10-2018

De grootste oorzaken van luchtvervuiling in Vlaanderen zijn druk verkeer en zware industrie. De twee grootste steden van het gewest, Antwerpen en Gent, ondervinden dus het meeste last.

Rapport na rapport toont het aan: vooral Antwerpen kreunt onder de zware luchtvervuiling. Zowel de Vlaamse Milieumaatschappij, het project CurieuzeNeuzen en Greenpeace hameren op de slechte luchtkwaliteit van de havenstad. Maar ook Gent heeft te kampen met luchtvervuiling: de haven en de drukke verkeersassen gooien geen roet in het eten, maar in de lucht. Hetzelfde geldt in mindere mate voor andere industriezones in Vlaanderen.

Antwerpen

De grootste stad van Vlaanderen is ook met voorsprong de meest vervuilde stad van het gewest. Antwerpen is zelfs de vierde meest vervuilde stad van Europa volgens satellietgegevens! De haven verleent werk aan 150.000 mensen, wat volgens burgemeester Bart De Wever (N-VA) als logisch gevolg heeft dat er ook meer luchtvervuiling is dan in andere gebieden. Op de kaart van de VMM is ook goed te zien hoe de drukke Antwerpse ring voor een heel slechte luchtkwaliteit zorgt, vooral op vlak van roet en NO2.

De oplossing? Volgens de vzw Ademloos en VITO zou een volledige dieselstop voor personenwagens al een enorm verschil maken. De verenigingen hebben onderzocht wat het verschil zou zijn in uitstoot als alle dieselwagens zouden overschakelen naar benzines met dezelfde leeftijd en euronorm. NOx-emissies zouden volgens het onderzoek met maar liefst 48% dalen, roetdeeltjes met 46%. Enkel de CO2-uitstoot zou dan stijgen met 9%.

Antwerpen is zelf van plan om de vervuiling tegen te gaan met de lage-emissiezone (met tegenvallende resultaten), het Oosterweelproject, de overkapping van de ring en een groene buffer rond de stad.

Gent

Ook Gent zit met een havengebied dat voor problemen zorgt, maar in mindere mate dan bij Antwerpen. De industrie in de haven stoot vooral fijn stof (PM10 en PM2,5) uit. De drukke verkeersas in Zwijnaarde, waar de E17 en de E40 kruisen, is ook hier de grote boosdoener voor roetdeeltjes en stikstofoxiden. Gent is druk bezig om de luchtkwaliteit in de stad te verbeteren, met als grootste en bekendste project het circulatieplan. Dat vermijdt een groot deel van het doorgaand autoverkeer in het centrum, wat al een positief effect heeft gehad op de luchtkwaliteit: de hoeveelheid NO2 in de lucht is er een jaar na het circulatieplan met 20% gedaald. Vanaf 2020 komt er ook een LEZ om nog betere resultaten te halen.

En de rest?

Op de verschillende kaarten en in de jaarresultaten van de VMM zijn er nog andere hotspots qua luchtvervuiling te zien. Dat gaat dan over de grotere steden zoals Hasselt, Brugge en Kortrijk, maar ook over industriezones zoals in de haven van Zeebrugge en in Genk. Over het algemeen is er sprake van vooruitgang, waardoor de Europese richtlijnen wel gehaald worden. De veel strengere WHO-richtlijnen worden echter amper gehaald, waardoor het belang van een continue inzet niet mag onderschat worden.

Web Editor

Twitter: @yeelenm / Instagram: @yeelenm

BLIJF OP DE HOOGTE VAN HET LAATSTE AUTONIEUWS!
Nieuwe modellen, tests, advies, exclusieve evenementen! Het is gratis!

Ik schrijf me in

Nieuws

Aanbevolen nieuwsberichten