Zich aanmelden

Met Facebook aanmelden

of

Uw informatie is niet correct.
Ik meld me aan Wachtwoord vergeten?
Er is geen Facebook-account verbonden aan de website, schrijf u in.

Wachtwoord vergeten?

×
Mijn wachtwoord opnieuw instellen
Je ontvangt een e-mail voor het instellen van een nieuw wachtwoord.
Geen account gekoppeld aan dit e-mailadres

Nog geen account?
SCHRIJF JE GRATIS IN.

Wegentol, vignetten en lage-emissiezones in Europa

Lage-emissiezones in België: Antwerpen, Brussel, Gent en Wallonië

Geschreven door Olivier Duquesne op 10-12-2022

Lage-emissiezones in België: Antwerpen, Brussel, Gent en  Wallonië #1
Lage-emissiezones in België: Antwerpen, Brussel, Gent en  Wallonië #1
Lage-emissiezones in België: Antwerpen, Brussel, Gent en  Wallonië #2
Lage-emissiezones in België: Antwerpen, Brussel, Gent en  Wallonië #2
Lage-emissiezones in België: Antwerpen, Brussel, Gent en  Wallonië #3
Lage-emissiezones in België: Antwerpen, Brussel, Gent en  Wallonië #3
Lage-emissiezones in België: Antwerpen, Brussel, Gent en  Wallonië #4
Lage-emissiezones in België: Antwerpen, Brussel, Gent en  Wallonië #4

Antwerpen, Brussel en Gent hebben een lage-emissiezone (LEZ) ingesteld met beperkte toegang en tol voor de meest vervuilende voertuigen. In Wallonië gelden de verboden op het hele gewestelijke grondgebied vanaf 2023.

Je hebt geen vignet nodig om Belgische stadscentra in te rijden, maar Antwerpen, Gent en Brussel hebben wel een milieuzone ingericht met een beperkte of verboden toegang voor bepaalde voertuigcategorieën (uitzonderingen verkrijgbaar mits aankoop van een dagpas). Deze lage-emissiezones (LEZ) worden gecontroleerd door nummerplaatherkenningscamera’s. Deze zones zijn permanent van kracht. Er zijn dus geen mildere normen in het weekend of op feestdagen. Belgen moeten geen stappen ondernemen als hun voertuig aan de norm voldoet. Buitenlanders moeten zich daarentegen verplicht registreren, net zoals Belgen met een ‘vervuilende’ auto. Er zijn uitzonderingsmaatregelen voor mensen met een beperking en voor oldtimers (30 jaar). Vervuilende auto’s mogen uitzonderlijk de LEZ binnen na het betalen van een vergoeding. De zones worden aangegeven met verkeersborden met daarop een rode cirkel rond een auto met een rokende uitlaat. Andere Vlaamse steden zouden de komende jaren een lage-emissiezone instellen. In Wallonië zullen er vanaf 2025 LEZ’s worden opgesteld.

Milieuzone in Brussel

Vanaf 2018 gaat in Brussel een lage-emissiezone van kracht. Vrachtwagens en motorfietsen vallen hier niet onder, maar wel auto’s en bestelwagens (categorie N1). De auto’s worden geïdentificeerd met camera’s. Buitenlandse voertuigen moeten zich vooraf gratis registreren. Kom hier alles te weten over de LEZ in Brussel.

Milieuzone in Antwerpen

De LEZ van Antwerpen is actief sinds 1 februari 2017 binnen de Ring R1. Belgische en Nederlandse bestuurders moeten niets anders doen dan nagaan of hun auto de stad in mag en hem officieel registreren. Buitenlandse bestuurders uit een ander land dan Nederland moeten absoluut hun nummerplaat registreren voor ze Antwerpen inrijden. Kom hier alles te weten over de LEZ in Antwerpen.

LEZ in Gent

De LEZ van Gent omvat het hele gebied binnen de kleine ring R40. De snelheid in deze zone is beperkt tot 30 km/u, op een aantal uitzonderingen na. Sommige belangrijke verkeersassen worden echter uitgesloten van de LEZ. om hier alles te weten over de LEZ in Gent.

Milieuzones in Wallonië

Wallonië heeft een tijdsschema opgesteld voor de motorisaties die geleidelijk verboden zullen worden in het verkeer binnen het gewest. Dit zal het geval zijn vanaf 2025 (Euro 0 , Euro 1, Euro 2 en Euro 3), vervolgens Euro 4 in 2026, Euro 5 diesel in 2028, en Euro 6 diesel in 2030. Enkel dieselauto’s in de klasse Euro 6d en Euro 6d-Temp worden toegelaten, net als Euro 5- en 6-benzines. Er komen vrijstellingen en speciale maatregelen voor oldtimers. Alles over de LEZ in Wallonië.

Keer terug naar de hoofdpagina over wegentol en lage-emissiezones in België.

BLIJF OP DE HOOGTE VAN HET LAATSTE AUTONIEUWS!
Nieuwe modellen, tests, advies, exclusieve evenementen! Het is gratis!

Ik schrijf me in

Tests

Onze tests