Zich aanmelden

Met Facebook aanmelden

of

Uw informatie is niet correct.
Ik meld me aan Wachtwoord vergeten?
Er is geen Facebook-account verbonden aan de website, schrijf u in.

Wachtwoord vergeten?

×
Mijn wachtwoord opnieuw instellen
Je ontvangt een e-mail voor het instellen van een nieuw wachtwoord.
Geen account gekoppeld aan dit e-mailadres

Nog geen account?
SCHRIJF JE GRATIS IN.

Industrie en economie / Amerika tackelt Chinese auto's met hoge importheffing

Geschreven door Klaas Janssens op 14-05-2024

In China geproduceerde wagens krijgen het moeilijk in de Verenigde Staten, nu de Amerikaanse overheid beslist om de importheffing op elektrische auto's uit de Volksrepubliek te viervoudigen. Doet Europa hetzelfde?

Recent heeft het Witte Huis aangekondigd dat de Amerikaanse overheid hogere importheffingen zal opleggen aan verschillende producten afkomstig uit China, waaronder elektrische auto's, chips, batterijen, staal en belangrijke mineralen. Deze beslissing heeft tot gevolg dat het tarief voor het invoeren van elektrische auto's uit China verviervoudigt tot 100%. Hierdoor kunnen deze auto's niet langer tegen dumpprijzen op de Amerikaanse markt worden verkocht, waardoor ze aanzienlijk aan commerciële slagkracht verliezen.

Volgens de Amerikaanse regering zijn deze maatregelen bedoeld om China aan te moedigen om zijn vermeende oneerlijke handelspraktijken, vooral met betrekking tot technologieoverdracht, intellectueel eigendom en innovatie, aan te pakken.

Maar wat zijn de plannen van Europa?

Naast de Verenigde Staten heeft ook de Europese Unie haar campagne tegen de vermeende 'oneerlijke' Chinese handels- en economische praktijken geïntensiveerd. Westerse landen beweren dat China zijn industriële overcapaciteit gebruikt om zijn eigen groei te bevorderen door de wereldmarkten te overspoelen met goedkope producten, zoals elektrische auto's en staal. De EU dreigt eveneens met nieuwe tarieven op elektrische auto's uit China, waarbij Beijing wordt beschuldigd van het verlenen van illegale overheidssteun aan de sector om de prijzen kunstmatig laag te houden.

En hoe reageert China op deze ontwikkelingen?

Het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken heeft verklaard dat China zich zal verzetten tegen de eenzijdige tariefsverhogingen. Volgens het ministerie zijn deze acties in strijd met de regels van de Wereldhandelsorganisatie (WTO). Beijing zegt vastberaden te zijn om alle noodzakelijke maatregelen te nemen om zijn legitieme rechten en belangen veilig te stellen.

Hoofdredacteur AutoGids

Instagram: @kjanssens_pro

BLIJF OP DE HOOGTE VAN HET LAATSTE AUTONIEUWS!
Nieuwe modellen, tests, advies, exclusieve evenementen! Het is gratis!

Ik schrijf me in

Nieuws

Aanbevolen nieuwsberichten