Zich aanmelden

Met Facebook aanmelden

of

Uw informatie is niet correct.
Ik meld me aan Wachtwoord vergeten?
Er is geen Facebook-account verbonden aan de website, schrijf u in.

Wachtwoord vergeten?

×
Mijn wachtwoord opnieuw instellen
Je ontvangt een e-mail voor het instellen van een nieuw wachtwoord.
Geen account gekoppeld aan dit e-mailadres

Nog geen account?
SCHRIJF JE GRATIS IN.

Industrie en economie / Les Echos voorspelt bankroet Tesla op 6 augustus 2018

Geschreven door David Leclercq op 28-11-2017

Stevent Tesla op het faillissement af? Die vraag stelde economische dagblad Les Echos zich. Op basis van heel wat cijfermateriaal lijkt 6 augustus 2018 het kantelpunt te worden…

Op dit moment roept Tesla heel wat vraagtekens op. Ondanks een groeiend zakencijfer en een even sterk toenemende productie blijft het merk massaal veel geld verliezen. In het derde trimester van dit jaar heeft de autoconstructeur een verlies van 619,4 miljoen dollar (532,8 miljoen euro) genoteerd, of 3,70 dollar per aandeel, terwijl Tesla één jaar geleden zijn eerste winst had binnengehaald (21,9 miljoen dollar). Maar dat heeft niet mogen duren.

Grondige vragen

Daarom stellen heel wat analisten zich grondige vragen. Zo ook het Franse economische dagblad Les Echos, dat een onderzoek heeft gevoerd. Volgens de berekeningen van de krant verbrandt Tesla 8.000 dollar per minuut of 3,6 miljard dollar per jaar. Een eenvoudige berekening toont aan dat het merk op deze manier door zijn geld zal zitten over 9 maand, op 6 augustus 2018.

Investeerders nog steeds bereid

Op papier lijkt Tesla dus het water aan de lippen te staan. Dat lijkt investeerders echter niet tegen te houden. Op één jaar tijd is het aandeel namelijk met 63 procent in waarde toegenomen, van 195 naar 318 dollar. Vandaar ook de beurswaarde van het merk, die met haar 45,1 miljard dollar groter is dan die van Ford. En dat terwijl Tesla nauwelijks 100.000 auto’s per jaar bouwt, terwijl er 10 miljoen Fords van de band rollen. Tesla-CEO Elon Musk blijft een buitengewone persoonlijkheid die iedereen rond zich enthousiast lijkt te kunnen maken. Ook wanneer hij steeds vaker voorschotten vraagt op kosten, zoals eerst met de Model 3 en nu ook met de Roadster 2020, die vorige week tot ieders verrassing werd onthuld. Tesla geeft zelf toe dat het zijn recente productiedoelstellingen voor de Model 3 heeft gemist (in oktober had het 260 exemplaren gemaakt in plaats van de beloofde 1.500). Het geplande productieritme van 5.000 auto’s per week waar het nu aan zou moeten zitten, is uitgesteld tot het eind van het eerste trimester van 2018. Zal dat volstaan?

BLIJF OP DE HOOGTE VAN HET LAATSTE AUTONIEUWS!
Nieuwe modellen, tests, advies, exclusieve evenementen! Het is gratis!

Ik schrijf me in

Nieuws

Aanbevolen nieuwsberichten