Zich aanmelden

Met Facebook aanmelden

of

Uw informatie is niet correct.
Ik meld me aan Wachtwoord vergeten?
Er is geen Facebook-account verbonden aan de website, schrijf u in.

Wachtwoord vergeten?

×
Mijn wachtwoord opnieuw instellen
Je ontvangt een e-mail voor het instellen van een nieuw wachtwoord.
Geen account gekoppeld aan dit e-mailadres

Nog geen account?
SCHRIJF JE GRATIS IN.

Industrie en economie / Northvolt bouwt binnenkort eerste gigafactory in Duitsland

Geschreven door Frédéric Kevers op 12-05-2023

Het Zweedse bedrijf Northvolt heeft zijn voornemen bevestigd om in Duitsland een fabriek voor de productie van batterijen te bouwen, ondanks geruchten dat het de daartoe voorziene middelen zal inzetten voor een site in de VS.

Northvolt, een partner van onder meer Volvo, geeft nog steeds de voorkeur aan Duitsland als locatie voor een nieuwe batterijproductiefabriek voor de auto-industrie. Maar de Duitse regering zal waarschijnlijk wat water bij de wijn moeten doen als zij niet wil dat de Zweden zwichten voor de aantrekkelijke fiscale lokroep van de Amerikaanse overheid. Die heeft verschillende maatregelen gestemd om de inflatie te bestrijden, waaronder belastingkredieten voor spelers in de elektrische auto-industrie die besluiten in de Verenigde Staten te produceren.

LEES OOK – EU vecht VS-voorstel EV-belastingkrediet aan

Germany first?

Aanvankelijk ondertekende Northvolt een protocolovereenkomst met de deelstaat Sleeswijk-Holstein voor de bouw van een batterijproductiefabriek in 2022 in het Noord-Duitse Heide. Sindsdien is het dossier echter opgeschort, vooral vanwege de stijgende energiekosten in Europa als gevolg van het Russisch-Oekraïense conflict.

Nicolas Steinbacher, hoofd strategie en programma van Northvolt in Duitsland, verklaarde onlangs dat het Zweedse bedrijf in gesprek was met de Duitse regering om een oplossing te vinden waardoor het project doorgang kan vinden, mits aan bepaalde eisen wordt voldaan.

Dit standpunt wordt versterkt door de verklaring van de baas van Northvolt, Peter Carlsson, die in oktober 2022 aankondigde dat het Duitse project vertraging zou kunnen oplopen om voorrang te geven aan de bouw van een fabriek in de VS.

Volkswagen en Volvo

Terwijl de Amerikanen hun belastingvoordelen en de veel lagere elektriciteitskosten dan in Europa naar voren kunnen schuiven, probeert Northvolt nog steeds het Duitse project voor een fabriek te realiseren. Dit zou des te logischer zijn omdat Northvolt, naast zijn partnerschap met Volvo, ook het Volkswagen-concern als aandeelhouder heeft om nog maar te zwijgen van het feit dat Duitsland een zeer sterke en invloedrijke nationale auto-industrie heeft. Wat een duidelijk commercieel potentieel betekent voor de Zweedse onderneming.

Alles zal waarschijnlijk afhangen van de bereidheid van Duitsland om zich aan te sluiten bij het plan van de Europese Unie om de Amerikaanse maatregelen tegen te gaan. Het gaat om staatssteun en een soevereiniteitsfonds om de ontwikkeling van de ‘groene’ industrie op Europese bodem te ondersteunen.

UPDATE

Het is officieel, Northvolt komt naar Duitsland en gaat miljarden euro's investeren in een fabriek in de deelstaat Sleeswijk-Holstein. De plaatselijke en federale overheden gaan er ook subsidies voor verstrekken. Het project wacht nu nog op goedkeuring van de Europese Commissie. De fabriek zou 3.000 rechtstreekse jobs moeten opleveren voor de site in Heiden en zou batterijen kunnen produceren voor een miljoen elektrische wagens per jaar. Voor de toeleveranciers van de fabriek zou het project nog eens tienduizenden extra jobs moeten betekenen. Het doel is om al in 2023 met de bouw te beginnen en vanaf 2026 operationeel te zijn.

Web Editor

HEB JE NOG VRAGEN?
Stel ze op ons AutoForum

Naar AutoForum

Nieuws

Aanbevolen nieuwsberichten