Zich aanmelden

Met Facebook aanmelden

of

Uw informatie is niet correct.
Ik meld me aan Wachtwoord vergeten?
Er is geen Facebook-account verbonden aan de website, schrijf u in.

Wachtwoord vergeten?

×
Mijn wachtwoord opnieuw instellen
Je ontvangt een e-mail voor het instellen van een nieuw wachtwoord.
Geen account gekoppeld aan dit e-mailadres

Nog geen account?
SCHRIJF JE GRATIS IN.

Industrie en economie / Saab is opnieuw failliet (2023)

Geschreven door Yeelen Möller op 13-03-2023

Nu ja, om correct te zijn: het bedrijf dat de merkrechten en de fabriek in Trollhattän overkocht van het failliete Saab is nu zelf ook in "winterslaapmodus" gegaan, waarbij meer dan 90% van het personeel aan de deur wordt gezet.

National Electric Vehicle Sweden, kortweg NEVS, gaat de boel sluiten om met een minimumbezetting verder te gaan in de hoop investeerders te vinden om de productie opnieuw te kunnen opstarten. NEVS werd opgericht uit de as van Saab, het iconische en eigenzinnige Zweedse automerk dat na de verwaarlozing van General Motors op eigen benen wilde verdergaan onder leiding van de Nederlander Victor Müller, om circa 2012 uiteindelijk toch over de kop te gaan.

Deuren dicht

NEVS heeft nu aangekondigd dat moederbedrijf Evergrande, een Chinese groep die vooral sterk staat in de vastgoedwereld, besloten heeft de stekker uit het project te trekken. Er was eerst nog sprake van een overname, maar die lijkt niet te zijn gelukt, waardoor 320 van de 340 personeelsleden nu aan de deur worden gezet en de kantoren in Trollhattän worden gesloten. Evergrande zelf zou ook in diepe schulden zitten, deels door de gefaalde autoprojecten met NEVS en het Chinese merk Hengchi, dat met de cross-over Hengchi 5 eveneens een flop in handen heeft.

Nu was er sowieso niet al te veel activiteit bij NEVS, want de geëlektrificeerde versie van de Saab 9-3, de NEVS 9-3EV, werd nooit populair en loopt inmiddels flink achter op de concurrentie. Het enige andere model van NEVS was de Sango, een zelfrijdend busje voor 6 personen, dat nog niet klaar is voor productie. Is het nu dan echt over en uit voor Saab?

Web Editor

Twitter: @yeelenm / Instagram: @yeelenm

BLIJF OP DE HOOGTE VAN HET LAATSTE AUTONIEUWS!
Nieuwe modellen, tests, advies, exclusieve evenementen! Het is gratis!

Ik schrijf me in

Nieuws

Aanbevolen nieuwsberichten