Zich aanmelden

Met Facebook aanmelden

of

Uw informatie is niet correct.
Ik meld me aan Wachtwoord vergeten?
Er is geen Facebook-account verbonden aan de website, schrijf u in.

Wachtwoord vergeten?

×
Mijn wachtwoord opnieuw instellen
Je ontvangt een e-mail voor het instellen van een nieuw wachtwoord.
Geen account gekoppeld aan dit e-mailadres

Nog geen account?
SCHRIJF JE GRATIS IN.

Industrie en economie / Erdogan bedelt bij Musk: Turkije wil een Tesla Gigafactory

Geschreven door Frédéric Kevers op 21-09-2023

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan ontmoette Tesla-topman Elon Musk in New York en stelde hem voor om een Gigafactory te bouwen in Turkije.

Tesla kan op veel belangstelling rekenen. Ook bij de president van Turkijke, want Recep Tayyip Erdogan ontmoette Elon Musk in New York. Tijdens de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties bespraken de twee mannen de mogelijkheid om een Gigafactory te bouwen in Turkije.  Het zou een constructieve uitwisseling van ideeën geweest zijn, waarmee Turkije aangeeft zijn positie in de wereldwijde autoindustrie te willen versterken.

Erdogan wil zijn wankelende macht in Turkije versterken en rekent daarbij op economische impulsen. En hoe kan dat beter dan door een visionaire ondernemer te verwelkomen die wel oren heeft naar goedkope arbeidskrachten met weinig sociale rechten en naar fiscaal interessante gunstarieven. En kijk gerust verder dan enkel Tesla, want Erdogan heeft interesse in de andere bedrijven van Elon Musk, zoals Starlink en SpaceX. Omdat ze niet gebonden zijn aan de Europese regels op het vlak van internetbeheer, privacy en kunstmatige intelligentie heeft Turkije een heleboel troeven in handen.

Tesla is sinds april 2023 actief op de Turkse markt en zou steun kunnen bieden aan TOGG, een Turkse start-up die elektrische auto's wil gaan bouwen op basis van Chinese technologie. Of op basis van Amerikaanse technologie, want enig opportunisme is Erdogan niet vreemd. Turkije is sowieso een sterke speler in de autoindustrie, met een jaarlijkse productie van 1,35 miljoen wagens. Maar van elektrische auto's is nog geen spoor...

Tesla Gigafactory

Web Editor

HEB JE NOG VRAGEN?
Stel ze op ons AutoForum

Naar AutoForum

Nieuws

Aanbevolen nieuwsberichten