Zich aanmelden

Met Facebook aanmelden

of

Uw informatie is niet correct.
Ik meld me aan Wachtwoord vergeten?
Er is geen Facebook-account verbonden aan de website, schrijf u in.

Wachtwoord vergeten?

×
Mijn wachtwoord opnieuw instellen
Je ontvangt een e-mail voor het instellen van een nieuw wachtwoord.
Geen account gekoppeld aan dit e-mailadres

Nog geen account?
SCHRIJF JE GRATIS IN.

Juridisch / Nissan schuift Carlos Ghosn aan de kant

Geschreven door Olivier Duquesne op 19-11-2018

Carlos Ghosn is verzocht om zijn valiezen te pakken bij Nissan. Hij is ondervraagd door het Japanse gerecht op verdenking van fiscale fraude en verduistering. Een intern onderzoek zou de affaire aan het licht hebben gebracht.

Nissan wil zijn enigmatische leider “snel afzetten”. Carlos Ghosn is namelijk in een belastingschandaal terechtgekomen voor een bedrag van 5 miljard yen (39 miljoen euro). Alles is begonnen bij een intern onderzoek van de Japanse constructeur na beschuldigingen door een klokkenluider van verduistering en misbruik van sociale middelen. Nissan ontdekte op die manier dat Ghosn “vele jaren lang veel lagere inkomsten heeft aangegeven dan hij in werkelijkheid heeft binnengehaald”, zo verklaart een officieel bericht. Bovendien “zijn nog talrijke andere vormen van verduistering aan het licht gekomen, zoals het gebruik van bedrijfsmiddelen voor persoonlijke doelen”. Het parket van Tokio heeft Ghosn uitgenodigd om zich bij de onderzoekers aan te bieden. Na een verhoor zou de 64-jarige Frans-Libanese Braziliaan zijn gearresteerd, zo bericht de Japanse pers, al is dat nog niet door de Japanse justitie bevestigd. Net zomin als de berichten rond huiszoekingen in de hoofdzetel van Nissan in Yokohama, nabij Tokio.

Renault in de problemen

Ghosn, de “cost killer” die Nissan aan het eind van de jaren 1990 van het faillissement wist te redden, heeft het merk geholpen om zijn zaken weer in orde te krijgen. Hij was ook betrokken bij het lot van Renault via de Alliantie die hij oprichtte, en waar in 2016 ook Mitsubishi tot is toegetreden na een schandaal rond vervalste verbruikscijfers. In april 2017 zette Ghosn officieel een stap opzij, maar hij bleef een van de sterke mannen bij de drie merken. De gerechtelijke affaire die nu net in Japan is ontploft in een heuse schandaalsfeer heeft al gevolgen voor het aandeel van Renault op de beurs van Parijs, want dat is fors gezakt (tot -12 procent). De beurs van Tokio was nog gesloten op het moment dat de eerste geruchten rond de arrestatie de kop opstaken. Maar logischerwijze zouden ook de aandelen van de Japanse merken het zwaar te verduren kunnen krijgen.

Web Editor - Specialist Advice

BLIJF OP DE HOOGTE VAN HET LAATSTE AUTONIEUWS!
Nieuwe modellen, tests, advies, exclusieve evenementen! Het is gratis!

Ik schrijf me in

Nieuws

Aanbevolen nieuwsberichten