Zich aanmelden

Met Facebook aanmelden

of

Uw informatie is niet correct.
Ik meld me aan Wachtwoord vergeten?
Er is geen Facebook-account verbonden aan de website, schrijf u in.

Wachtwoord vergeten?

×
Mijn wachtwoord opnieuw instellen
Je ontvangt een e-mail voor het instellen van een nieuw wachtwoord.
Geen account gekoppeld aan dit e-mailadres

Nog geen account?
SCHRIJF JE GRATIS IN.

Nostalgie / Terug naar de toekomst met de Lancia Hit uit 1988

Geschreven door Klaas Janssens op 14-04-2022

AutoGids gaat terug naar de toekomst. Een duik in de archieven levert deze uit 1988 stammende Lancia Hit op. Wat maakt deze door Pininfarina ontworpen conceptcar zo bijzonder?

Stellantis plant een comeback van Lancia, naast de Ypsilon is er ook sprake van een nieuwe Delta. En dat voert ons terug naar 1988, naar de High Italian Technology Concept die in 1988 voorgesteld werd op het Autosalon van Turijn.

LEES OOK AutoGids' Terug naar de Toekomst - modeloverzicht van A tot Z

De door Pininfarina vormgegeven Lancia Hit stond immers op het platform van de Delta Integrale, als rallywagen goed voor 46 zeges en 10 wereldtitels (4 bij de rijders en 6 bij de constructeurs). De bedoeling achter deze conceptcar: het ontwikkelen van een nieuwe designtaal en het experimenteren met nieuwe materialen.

1988 Lancia HIT by Pininfarina

Koolstofvezel

Aan het aandrijfgeheel van de Integrale werd niet geraakt, ook de Lancia Hit Concept vertrouwt op een 2 liter-turbobenzine die 181 pk en 304 Nm op alle vier de wielen zette via een manuele vijfversnellingsbak. Maar dankzij zijn lagere luchtweerstand en lichtere koetswerk beloofde de High Italian Technology Concept  wel superieure prestaties.

Door gebruik te maken van een uit koolstofvezel opgetrokken chassis werd het gewicht gereduceerd van 1.215 tot amper 980 kilogram. Hoewel de Lancia Hit in minder dan 6 seconden van 0 naar 100 km/u spurtte, lag de focus niet op sportiviteit, maar op technologie. Dat zie je ook aan de gedeeltelijk digitale dashboardomgeving. Wat minder aan de roodgroen gestreepte zetels...

1988 Lancia HIT Pininfarina

 

 

 

Hoofdredacteur AutoGids

Instagram: @kjanssens_pro

BLIJF OP DE HOOGTE VAN HET LAATSTE AUTONIEUWS!
Nieuwe modellen, tests, advies, exclusieve evenementen! Het is gratis!

Ik schrijf me in

Nieuws

Aanbevolen nieuwsberichten