Zich aanmelden

Met Facebook aanmelden

of

Uw informatie is niet correct.
Ik meld me aan Wachtwoord vergeten?
Er is geen Facebook-account verbonden aan de website, schrijf u in.

Wachtwoord vergeten?

×
Mijn wachtwoord opnieuw instellen
Je ontvangt een e-mail voor het instellen van een nieuw wachtwoord.
Geen account gekoppeld aan dit e-mailadres

Nog geen account?
SCHRIJF JE GRATIS IN.

Scoops / Wat weten we al over de nieuwe Lancia Delta (2026)?

Geschreven door Klaas Janssens op 23-08-2021

Stellantis zet Lancia opnieuw op de autokaart. Dat leidt niet alleen tot een nieuwe generatie van de Ypsilon, ook de Lancia Delta maakt een comeback.Wat mogen we verwachten van die vierde generatie?

De geruchten gaan al een tijdje, maar inmiddels heeft Stellantis de comeback van de Lancia Delta ook officieel bevestigd. De fans denken meteen aan een heruitgave van de eerste generatie, die furore maakte als succesvolle rallywagen en een iconische status verwierf met zijn Martini-kleuren. Maar die nieuwe Lancia Delta sluit zal eerder aansluiten bij de derde generatie, die tot 2015 in de catalogus stond. Dat was geen rallyreplica, eerder een luxueus en stijlrijk alternatief voor de gevestigde waarden uit de compactere middenklasse. Wat weten we al over generatie IV?

Lancia Delta HF Integrale Evoluzione 1

Positionering Lancia

Lancia was op sterven na dood. De Ypsilon werd nog verkocht in Italië, maar verder waren de boeken zo goed als toe. Tot FCA en PSA opgingen in Stellantis en Lancia een nieuwe kans kreeg, als premium merk naast Alfa Romeo en DS. De positionering tegenover Alfa en DS is nog niet helemaal duidelijk, we weten enkel dat er drie nieuwe modellen op de planning staan. Naast de Ypsilon en de Delta is er ook sprake van een derde Lancia, al wordt die pas tegen 2028 verwacht.

Delta wordt crossover

De nieuwe Lancia Delta zou een vijfdeurs blijven, maar het klassieke hatchbackkoetswerk zou evolueren naar dat van een crossover. Kijk naar de nieuwe DS 4 en je weet welke richting het opgaat.

100% elektrische aandrijflijn

Aanvankelijk leek het de bedoeling dat Stellantis een nieuwe Lancia Delta zou proberen klaarstomen op het EMP2-platform waarop onder meer de DS 4, de Opel Astra en de Peugeot 308 bouwen, een architectuur die nu ook geschikt is voor 100% elektrische modelversies. Maar intussen ziet het ernaar uit dat Stellantis de nieuwe Lancia Delta meteen op het STLA Medium-platform zal zetten, dat enkel en alleen gebouwd is voor 100% elektrische auto's. 

Wel Integrale

De elektrische aandrijflijn van de Lancia Delta komt van de zogeheten EDM-familie (Electric Drive Module) en zou een vermogensvork van 170 tot 245 pk hebben. De krachtigere varianten zouden over twee elektromotoren beschikken, zodat er opnieuw sprake is van een Lancia Delta Integrale. Er is sprake van batterijpakketten tot 104 kWh, wat zich zou vertalen in een rijbereik van 700 kilometer.

Lancering

De nieuwe, alweer vierde generatie van de Lancia Delta wordt verwacht in 2026.

 

Hoofdredacteur AutoGids

Instagram: @kjanssens_pro

HEB JE NOG VRAGEN?
Stel ze op ons AutoForum

Naar AutoForum

Nieuws

Aanbevolen nieuwsberichten