Zich aanmelden

Met Facebook aanmelden

of

Uw informatie is niet correct.
Ik meld me aan Wachtwoord vergeten?
Er is geen Facebook-account verbonden aan de website, schrijf u in.

Wachtwoord vergeten?

×
Mijn wachtwoord opnieuw instellen
Je ontvangt een e-mail voor het instellen van een nieuw wachtwoord.
Geen account gekoppeld aan dit e-mailadres

Nog geen account?
SCHRIJF JE GRATIS IN.

Veiligheid / Op het terrein met de politie voor gsm-controles

Geschreven door Olivier Duquesne op 23-02-2021

Op uitnodiging van de AWSR (Waals agentschap voor verkeersveiligheid) mochten we een gsm-controle van de politie meevolgen rond Sambreville. Een unieke kans om de apparaten en het overtredingspercentage in het echt te zien.

De politiezones Sameu (tussen Sambre en Meuse) en Samsom (Sambreville - Sombreffe) hebben een gezamenlijke controle op gsm-gebruik achter het stuur georganiseerd op 22 februari, met onderschepping en onmiddellijke ophaling. Wij mochten de politie vergezellen op het terrein. Twee uitkijkposten in burger konden de chauffeurs tijdens het rijden een telefoon zien gebruiken. Ze speelden vervolgens de informatie door aan de zwaantjes die ze konden onderscheppen om ze aan te spreken. Dat kon rechtstreeks langs de weg of op een parking, waar nog eens drie extra politieagenten stonden te wachten.

Het net dat naar onverantwoorde chauffeurs wordt uitgeworpen, is vrij dicht. Het bewijs: een gemiddelde van 10 onderscheppingen per uur. Wat ook een zekere roekeloosheid aantoont van de chauffeurs met hun smartphone. Nochtans zijn artikel 8.3 (de volledige controle hebben over het voertuig) en 8.4 (verboden om een telefoon vast te houden) van de wegcode zeer formeel. De politie streeft er vooral naar om niet-naleving van artikel 8.4 te bestraffen, dat gemakkelijker op te sporen is.

Op de brug

De uitkijkposten of waarnemers in een campagne zoals deze zijn politieagenten in burger. Soms wachten ze in een ongemarkeerde auto, soms als voetganger op de openbare weg. In dit geval observeerden ze het verkeer vanaf een voetpad dat uitkijkt over een belangrijke verkeersas in Sambreville. Ze waarschuwen hun collega's op de moto's enkel als ze zeker zijn dat iemand zijn telefoon vast heeft, in gesprek of het aanraakscherm aan het bedienen.

De feiten zijn onweerlegbaar, en toch ontkennen deze chauffeurs ze nog steeds. Het weigeren van een onmiddellijke inning van 116 euro bij het stopzetten door de politie is toegestaan, maar dit belet niet dat er een proces-verbaal wordt opgesteld, met risico op een gerechtelijke procedure. Wat nog meer kan kosten, tenzij je echt zeker bent dat de politie een fout heeft gemaakt. En dat moet dan ook bewezen worden... Als je wordt onderschept wegens telefoongebruik, riskeer je bovendien een boete voor een andere overtreding tijdens de controle (geen verzekering, ongeldig rijbewijs, slecht vastgesnoerd kind, versleten banden, ...).

Afleiding achter het stuur

Er zijn de klassieke excuses van het telefoontje van de baas dat niet kan worden geweigerd, het snelle berichtje, de school van de kinderen die belt of nieuws van moeder die in het ziekenhuis ligt. Niets helpt, de politie is onverbiddelijk. En ze maakt van de gelegenheid gebruik om te sensibiliseren. Vooral omdat Bluetooth en spraakbediening steeds vaker aanwezig zijn in auto's. Net zoals het mogelijk is om een oortje te gebruiken, wat toegestaan is in België.

Hoewel het spreken aan de telefoon het risico op een ongeval vergroot met een factor 3, doet het bellen met de telefoon in de hand dat met een factor 23! Deze controle loopt parallel met de bewustmakingscampagne die momenteel door de AWSR wordt gevoerd tegen afleiding op de weg. De slogan in het Frans is: 'Concentrez-vous sur les notifications de la route', wat zoveel betekent als: 'Concentreer je liever op de meldingen op de weg'.

Camera op de ring rond Antwerpen

Commissaris Christophe Liégeois van de politiezone Samsom zegt dat hij zeer gehecht is aan dit type controle in zijn regio. Hij heeft het liever dat zijn teams mensen onderscheppen om ze de gevaren van het smartphonegebruik goed uit te kunnen leggen. Michaël Scholze van de AWSR vertelt ons dat de afleiding achter het stuur niet enkel gelinkt is aan de telefoon. Ook het gebruik van het aanraakscherm in de auto voor de gps of het intotainmentsysteem vormt een gevaar, aangezien je ogen van de weg zijn gericht. Net als het eten achter het stuur.

Een camera die op de ring rond Antwerpen is geïnstalleerd heeft nog heel wat verrassend en afleidend rijgedrag aangetoond, zoals zich scheren achter het stuur! Tenslotte wilt Scholze eraan herinneren dat deze campagne tegen afleiding achter het stuur niet enkel voor automobilisten geldt (die 48% van de overtredingen begaan), maar ook voor andere weggebruikers is bedoeld zoals motorrijders, fietsers en voetgangers, die ook bewust moeten worden gemaakt.

Web Editor - Specialist Advice

HEB JE NOG VRAGEN?
Stel ze op ons AutoForum

Naar AutoForum

Nieuws

Aanbevolen nieuwsberichten