Zich aanmelden

Met Facebook aanmelden

of

Uw informatie is niet correct.
Ik meld me aan Wachtwoord vergeten?
Er is geen Facebook-account verbonden aan de website, schrijf u in.

Wachtwoord vergeten?

×
Mijn wachtwoord opnieuw instellen
Je ontvangt een e-mail voor het instellen van een nieuw wachtwoord.
Geen account gekoppeld aan dit e-mailadres

Nog geen account?
SCHRIJF JE GRATIS IN.

Veiligheid / Tesla Files: vertrouwelijke data over problemen met Autopilot gelekt

Geschreven door Yeelen Möller op 26-05-2023

Een klokkenluider binnen Tesla heeft meer dan 100 gigabyte aan vertrouwelijke data overgemaakt aan het Duitse medium Handelsblatt. Daarin zou informatie staan over duizenden onveilige situaties door Autopilot, die door Tesla zijn weggewuifd.

Overzicht :

Handelsblatt pakt uit met de Tesla Files, een reportage over meer dan 100 GB aan interne data van de Amerikaanse constructeur die door een klokkenluider zijn gelekt naar het medium. Het zou onder meer gaan over klachten over de werking van het Autopilot-systeem, met bijna 4.000 meldingen tussen 2015 en 2022 van onveilig of verrassend gedrag van het rijhulpsysteem, bijvoorbeeld onverwachte acceleraties of plotseling remmen. In meer dan 1.000 van die gevallen veroorzaakte dit plotselinge gedrag een ongeval.

Geef klanten geen informatie

Maar de bestanden bevatten niet enkel informatie over de klachten zelf, er staat ook in hoe Tesla-medewerkers het beste met die klachten kunnen omgaan om de aansprakelijkheid van het merk tot een minimum te beperken. Daarbij wordt er aangeraden om enkel rapporten te maken voor intern gebruik en de getroffen klanten zo weinig mogelijk informatie te geven over die rapporten, en dan het liefst enkel verbaal, om geen geschreven bewijs te hebben. 

Ook persoonlijke gegevens gelekt

Tesla heeft nog niet inhoudelijk gereageerd op het nieuws, maar heeft wel aangedrongen bij Handelsblatt om de gelekte data te verwijderen. Ook CEO Elon Musk lijkt niet te willen ingaan op het datalek op Twitter. Wel zijn de Duitse en Nederlandse gegevensbeschermingsautoriteiten een onderzoek gestart, aangezien de gelekte data ook privégegevens van klanten zouden bevatten. Die zouden als gevolg daarvan geïnformeerd moeten worden door het merk over deze privacybreuk.

Tesla's rijhulpsystemen Autopilot en 'Full Self Driving' zijn al langer het onderwerp van controverse, onder meer vanwege de suggestieve maar voorlopig nog incorrecte naam.

Web Editor

Twitter: @yeelenm / Instagram: @yeelenm

HEB JE NOG VRAGEN?
Stel ze op ons AutoForum

Naar AutoForum

Nieuws

Aanbevolen nieuwsberichten