Zich aanmelden

Met Facebook aanmelden

of

Uw informatie is niet correct.
Ik meld me aan Wachtwoord vergeten?
Er is geen Facebook-account verbonden aan de website, schrijf u in.

Wachtwoord vergeten?

×
Mijn wachtwoord opnieuw instellen
Je ontvangt een e-mail voor het instellen van een nieuw wachtwoord.
Geen account gekoppeld aan dit e-mailadres

Nog geen account?
SCHRIJF JE GRATIS IN.

Juridisch / Tesla gedagvaard door Amerikaanse justitie

Geschreven door Frédéric Kevers op 01-02-2023

Het Amerikaanse ministerie van justitie heeft Tesla gedagvaard om documenten over de systemen Autopilot en Full Self-Driving te verstrekken, zonder echter te bevestigen dat er juridische stappen zullen worden ondernomen.

De soap ‘Tesla vs. Justitie’ gaat verder, over de systemen voor geassisteerd of autonoom rijden die de constructeur aanbiedt onder de namen Autopilot en FSD (Full Self-Driving). Naar aanleiding van het onderzoek van de NHTSA – het Amerikaanse agentschap voor verkeersveiligheid – heeft het Amerikaanse ministerie van justitie Tesla gedagvaard om verschillende documenten over deze systemen voor te leggen. Tesla zegt echter dat deze officiële stap niet per se enige vervolging impliceert, en stelt: “Voor zover wij weten heeft geen enkele overheidsinstantie in het kader van een lopend onderzoek geconcludeerd dat er sprake is van een mistoestand.”

LEES OOK – Tesla: autonoom rijden nog niet goedgekeurd

Full Self-Driving… echt?

Het probleem komt in eerste instantie voort uit de naam Full Self-Driving, die zou suggereren dat de auto echt zelf kan rijden, terwijl dat niet het geval is. Ondanks de beweringen van Elon Musk in 2017 dat een Tesla met FSD en verschillende updates en extra software van Los Angeles naar New York zou kunnen rijden zonder dat je het stuur hoeft aan te raken. Dat is nog lang niet het geval en dat is juist het probleem.

Tesla's Autopilot behelst een adaptieve cruise control aangevuld met een automatisch systeem om zijn rijstrook te blijven. Het wordt standaard geleverd op alle Tesla-modellen en kan worden aangevuld met FSD, dat de mogelijkheid toevoegt om automatisch langzamere voertuigen in te halen en te reageren op verkeerslichten en stopborden. Daarnaast kan het ook bepaalde parkeerhandelingen uitvoeren... of de auto naar de bestuurder brengen met de Smart Summon functie... zolang de bestuurder naar de auto kijkt. Maar kunnen we het hebben over volledig autonoom rijden?

LEES OOK – Tesla-promovideo van zelfrijdende Autopilot blijkt in scène gezet

Bèta afgevoerd?

Tesla heeft een bètaversie van zijn systeem aangeboden om in reële omstandigheden te worden getest door enkele ‘willekeurig gekozen’ klanten, maar heeft nooit een ‘productie’-editie geïmplementeerd, ondanks talrijke prijsverhogingen voor de optie, die van 5.000 dollar in 2016 naar 15.000 dollar eind 2022 ging. De bètaversie van FSD, die nu beschikbaar is voor alle klanten, is echter nog steeds niet in staat om de auto onafhankelijk van de input van de bestuurder van punt A naar punt B te rijden.

De vraag is dan ook of het Amerikaanse ministerie van justitie Tesla wil bestraffen, juridische stappen tegen de fabrikant wil ondernemen of gewoon wil vaststellen of het merk de naam Full Self-Driving nog mag gebruiken.

Web Editor

BLIJF OP DE HOOGTE VAN HET LAATSTE AUTONIEUWS!
Nieuwe modellen, tests, advies, exclusieve evenementen! Het is gratis!

Ik schrijf me in

Nieuws

Aanbevolen nieuwsberichten