Zich aanmelden

Met Facebook aanmelden

of

Uw informatie is niet correct.
Ik meld me aan Wachtwoord vergeten?
Er is geen Facebook-account verbonden aan de website, schrijf u in.

Wachtwoord vergeten?

×
Mijn wachtwoord opnieuw instellen
Je ontvangt een e-mail voor het instellen van een nieuw wachtwoord.
Geen account gekoppeld aan dit e-mailadres

Nog geen account?
SCHRIJF JE GRATIS IN.

WRC / Neuville tweede in Rally van Mexico en tweede in WK-stand

Geschreven door Alain Devos op 20-03-2023

Toyota-rijder Sébastien Ogier heeft de Rally van Mexico gewonnen, Neuville reed zijn Hyundai opnieuw naar een tweede plek. Ook in de WRC-tussenstand staat onze landgenoot op een tweede plaats.

Achtvoudig wereldkampioen Sébastien Ogier neemt in 2023 niet aan alle WRC-wedstrijden deel. Maar wanneer hij er wel bij is, wint de Fransman. In februari sloeg de Toyota-rijder de Rally van Zweden over, maar Ogier was eerder wel de beste in de Rally van Monte CarloEn nu wint hij dus ook weer in Mexico. Voor Thierry Neuville en Elfyn Evans.

Ogier kon profiteren van een iets gunstigere startpositie tegenover de andere toprijders, waaronder Thierry Neuville. De Belgische Hyundai-rijder en zijn copiloot Martijn Wydaeghe verloren vrijdag ook nog wat tijd door een probleem met de hybride aandrijving van hun i20 N, op zaterdag begonnen ze aan hun opmars in het klassement. Met verschillende snelste tijden was Neuville dé man van de tweede dag, het bracht hem ’s avonds tot op enkele seconden van de tweede plaats van Toyota-rijder Elfyn Evans.

Elfyn Evans Mexico 2023

Voor Rovanperä en Tänak

De twee zetten hun strijd op zondag verder. In de allerlaatste proef raakte Neuville toch nog voorbij de Brit en pakte hij met een verschil van slechts 4 tienden van een seconde de tweede plaats. Na in de Monte Carlo en in Zweden telkens derde te zijn geëindigd, klimt hij daarmee ook op naar de tweede positie in het kampioenschap. Achter Ogier, die naast de overwinning in Mexico ook nog de vijf extra punten voor de beste tijd in de Power Stage binnenhaalde. De Fransman telt nu 56 punten, de Belg 53.

Aangezien Sébastien Ogier nog altijd niet van plan is aan alle resterende wedstrijden van het WRC-seizoen deel te nemen, beschikt Thierry Neuville momenteel over de beste papieren met het oog op de titelstrijd. Zijn wellicht twee grootste rivalen, Kalle Rovanperä (Toyota) en de vrijdag al met mechanische problemen teruggeslagen Ott Tänak (Ford), eindigden in Mexico immers pas vierde en negende. Dé grote verliezer was echter Neuville’s Hyundai-ploegmaat Esapekka Lappi. De Fin lag lange tijd aan de leiding, maar verdween zaterdag uit de wedstrijd na een duur stuurfoutje dat hem tegen een elektriciteitspaal deed stranden.

Thierry Neuville Mexico 2023

Honden op de weg

Met een zevende overwinning is Ogier ook recordhouder in Mexico, hij telt nu één zege meer dan landgenoot Sébastien Loeb. Maar Neuville leek aan de aankomst haast even blij. “Het was echt elke dag plankgas, ik ben dan ook heel tevreden dat het ons opnieuw een podiumplaats opleverde. We hebben continu geprobeerd het gedrag van de auto te verbeteren, dat leverde ook resultaat op. Maar onze derde startpositie op vrijdag was niet ideaal, ze deed ons ’s avonds al tegen een achterstand van bijna 40 seconden aankijken.”

In een van de lange proeven op zondag verloor Neuville ook nog wat seconden op Evans. “Ik moest vertragen voor enkele honden op de weg. Dat kostte tijd, maar in de Power Stage konden we de strijd voor de tweede plaats toch nog in ons voordeel beslechten. Ik ging hard, zonder onnodige risico’s te nemen. Het podium is een geweldige beloning voor het hele team.” De volgende rally is die van Kroatië, van 20 tot 23 april 2023.

Uitslag Rally van Mexico 2023

  1. Sébastien Ogier (Toyota Yaris) 
  2. Thierry Neuville (Hyundai i20) op 27.5
  3. Elfyn Evans (Toyota Yaris) op 27.9
  4. Kalle Rovanperä (Toyota Yaris) op 1:55.3
  5. Daniel Sordo (Hyundai i20) op 2:58.8

 

Hoofdredacteur AutoGids & AutoWereld

Facebook: @alain.devos.18 / Twitter: @devos_alain / Instagram: @adevos12

HEB JE NOG VRAGEN?
Stel ze op ons AutoForum

Naar AutoForum

Nieuws

Aanbevolen nieuwsberichten