Zich aanmelden

Met Facebook aanmelden

of

Uw informatie is niet correct.
Ik meld me aan Wachtwoord vergeten?
Er is geen Facebook-account verbonden aan de website, schrijf u in.

Wachtwoord vergeten?

×
Mijn wachtwoord opnieuw instellen
Je ontvangt een e-mail voor het instellen van een nieuw wachtwoord.
Geen account gekoppeld aan dit e-mailadres

Nog geen account?
SCHRIJF JE GRATIS IN.

Detailtests / 2023 Mazda CX-60 3.3 e-SkyActiv D (AWD / Takumi)

Geschreven door Olivier Maloteaux op

Tegen de trends van downsizing in en alle dieselbashing ten spijt heeft Mazda een gloednieuwe en grote zelfontbrander ontwikkeld voor zijn CX-60: een zescilinder met een longinhoud van meer dan 3 liter! Volgens de Japanners het ideale recept om ouderwets rijplezier te verzoenen met een laag verbruik...

62.390 €
  • Score redactie 14.93 /20

Rightsizing noemen ze die filosofie bij Mazda: het idee dat een kleine krachtbron met sterk opgedreven vermogen in een grote auto niet altijd de beste optie is voor de efficiëntie en/of betrouwbaarheid. De ‘stille kracht’ en het rijkelijke koppel van een groot motorblok kan een voertuig rustiger aandrijven en soms zelfs zuiniger zijn. En als het gaat om het verlagen van de CO2-uitstoot – die, niet te vergeten, evenredig is met het brandstofverbruik – scoort een diesel nog altijd beter dan een benzinemotor. 

Als je dan toch een grote motor ontwerpt, dan kun je hem net zo goed groots en zijdezacht maken. Daarom dachten de ingenieurs van Mazda meteen aan een zescilinder-in-lijn, vanwege zijn natuurlijke balans – die parasitaire trillingen beperkt – en zijn melodieuzere klank. Dat nieuwe blok hebben ze in het vooronder gelepeld van het grootste model uit de Europese Mazda-catalogus: de CX-60. Deze SUV werd vorig jaar eerst gelanceerd als plug-inhybride met 327 pk, die een atmosferische 2.5-viercilinder-benzinemotor koppelt aan een elektromotor gevoed door een batterij van 17,8 kWh. Uiteindelijk zal de CX-60 ook leverbaar worden met een 3 liter grote turbobenzinemotor met zes cilinders.

In alle versies is deze Mazda-SUV gebaseerd op een achterwielaangedreven architectuur met motoren die in de lengterichting zijn geplaatst (zoals bij de Europese premiummerken Audi, BMW, Jaguar of Mercedes), wat in theorie de trillingen beperkt die worden doorgegeven aan het passagierscompartiment. Een nadeel van een motoropstelling in de lengte in plaats van dwars onder de motorkap is dat bij dezelfde buitenafmetingen toch een beetje vitale ruimte in het interieur verloren gaat. 

Review Mazda CX-60 Diesel

Mildhybride dieselmotor

Een diesel, oké, maar het moest dan wel een schone zijn. Om te voldoen aan de zeer strenge Europese milieunormen voor dieselmotoren en te anticiperen op de verstrenging die er nog zit aan te komen (met de Euro 7-uitstootnorm, gepland voor juli 2025), moesten de Japanse ingenieurs zich storten op de ontwikkeling van een zeer geavanceerde zelfontbrander, die niet alleen weinig CO2, maar ook zeer weinig stikstofoxide (NOx) zou uitstoten. Dat uitgangspunt vereiste de toepassing van geavanceerde technologieën. De eerste noemen ze bij Mazda DCPCI, wat staat voor Distribution-Controlled Partially Premixed Compression Ignition (of in het Nederlands: ‘gedeeltelijk voorgemengde compressieontsteking, gecontroleerd door de distributie’). 

Concreet gaat het hier om een verbrandingskamer met een bijzonder, eivormig ontwerp: de zuigerkoppen zijn in twee delen uitgehold, in de vorm van dubbele eieren, wat de vermenging van lucht en brandstof verbetert en dus zorgt voor een betere verbranding van het mengsel, die op gang wordt gebracht door meerdere gedifferentieerde injecties. Deze motor doet ook een beroep op uitlaatgasrecirculatie over een breder toerentalbereik, zodat hij vaker met een lage verbrandingstemperatuur kan werken, wat de vorming van stikstofoxiden beperkt. Nog met het oog op de eliminatie van NOx beschikt deze diesel over een SCR-nabehandelingssysteem met AdBlue. En de uitlaat is uiteraard uitgerust met de klassieke oxidatiekatalysator en partikelfilter. 

Om het brandstofverbruik te verlagen wordt de zescilinder ondersteund door een mildhybridesysteem op 48 volt, bestaande uit een starter-alternator die zich tussen de dieselmotor en de automatische versnellingsbak bevindt en verbonden is met een kleine lithium-ionbatterij van 0,33 kWh. Wanneer de bestuurder van het gas gaat of het rempedaal indrukt, gaat de starter-alternator dienstdoen als een generator die elektriciteit opwekt om in de 48-voltbatterij op te slaan.

Die voert de opgewekte elektriciteit vervolgens terug naar het circuit, om de verbrandingsmotor bij het optrekken en hernemen een duwtje in de rug te geven (tot 17 pk en 153 Nm). De auto op eigen houtje aandrijven kan de elektromotor alleen maar op licht aflopende trajecten, en dan nog uitsluitend onder zeer lage belasting en hooguit gedurende enkele seconden. Het is niet mogelijk om de auto in elektrische modus te starten, zelfs niet voor manoeuvres met lage snelheid.  

  • Geteste versie

  • mazda CX-60 3.3 MHEV 4x4 Takumi

  • Categorieën

    • SUV's & Crossovers

    Brandstof

    • DIES

    CO2

    129 tot 129gr WLTP

    Vermogen

    254 CV

    Lengte

    4740 m

    Koffervolume

    570 tot 1726 L

Verwante testen

In dit artikel : Mazda, Mazda CX-60

BLIJF OP DE HOOGTE VAN HET LAATSTE AUTONIEUWS!
Nieuwe modellen, tests, advies, exclusieve evenementen! Het is gratis!

Ik schrijf me in

Tests

Onze tests

Stockwagens

Stockwagens in de kijker

Tweedehands

Tweedehandswagens in de kijker