Zich aanmelden

Met Facebook aanmelden

of

Uw informatie is niet correct.
Ik meld me aan Wachtwoord vergeten?
Er is geen Facebook-account verbonden aan de website, schrijf u in.

Wachtwoord vergeten?

×
Mijn wachtwoord opnieuw instellen
Je ontvangt een e-mail voor het instellen van een nieuw wachtwoord.
Geen account gekoppeld aan dit e-mailadres

Nog geen account?
SCHRIJF JE GRATIS IN.

Vergelijkende test / BMW 760 Li, Lexus LS 600h L, Mercedes S600 L: Ik wil de grootste hebben

Geschreven door Tony Verhelle op

In de wereld van de topklasseberlines telt maar één ding: de beste zijn. Midden vorig jaar lanceerde BMW zijn nieuwe topversie van de 7-Reeks. Wij gaan na of die de concurrentie van zich af kan schudden...

Een dikke twee jaar terug (zie AG 732) nog zetten we de vier tenoren in de topklasse tegenover elkaar (die samen goed waren voor zo’n negentig procent van dat marktsegment). De Mercedes S 600 L kwam toen als winnaar uit de bus, gevolgd door een verrassende Lexus LS 600h. De toenmalige BMW 760Li werd derde en de Audi A8 6.0 L vierde. Toen BMW in het najaar van 2008 zijn nieuwe 7-Reeks lanceerde, was het nog eventjes wachten op de topversie, de 760Li. Die is er nu al een paar maanden, hoog tijd dus om hem even naast zijn meest rechtstreekse tegenstanders te zetten: de Lexus LS 600h L en de onvermijdelijke Mercedes S 600 L. Geen Audi A8 meer, omdat we in dit eigenste nummer al kennismaken met zijn opvolger.

Het is trouwens nooit makkelijk om een juist tijdstip voor een vergelijking te bepalen, want net toen we onze auto’s gereserveerd hadden, kondigde Lexus een (lichte) facelift van zijn topmodel aan. Vandaar dat u op de foto’s nog de oude LS 600h ziet, maar dat in deze vergelijking wel degelijk rekening gehouden wordt met de nieuwste versie (zie ook kaderstukje).

De grote afwezige hier is de Bentley Continental Flying Spur, maar de Belgische invoerder heeft er niet altijd eentje klaarstaan in de garage en met een basisprijs van meer dan 180.000 euro zou je kunnen stellen dat deze Engelse aristocraat toch nog in een (kleine) klasse hoger speelt, waar hij, zeker in zijn sportievere Speed-versie, de strijd aanbindt met de Mercedes S 65 AMG, met prijzen die al fors boven de 200.000 euro uitstijgen. Ook de Aston Martin Rapide zal naar alle waarschijnlijkheid in die klasse gepositioneerd worden.

In het segment dat we hier bespreken, zijn er trouwens ook sportievere kapers op de kust. Eerst was er het buitenbeentje Maserati Quattroporte, meer recent heeft ook Porsche een sportieve luxeberline op de markt gezet, met de Panamera. Stof genoeg dus voor nog een paar interessante duels in de nabije toekomst, maar vandaag houden we het bij het classicisme van de topklasseberlines van de oude school, althans toch wat hun vormgeving betreft.

BLIJF OP DE HOOGTE VAN HET LAATSTE AUTONIEUWS!
Nieuwe modellen, tests, advies, exclusieve evenementen! Het is gratis!

Ik schrijf me in

Tests

Onze tests

Stockwagens

Stockwagens in de kijker

Tweedehands

Tweedehandswagens in de kijker

Beoordelingen

Laatste beoordelingen van eigenaars