Zich aanmelden

Met Facebook aanmelden

of

Uw informatie is niet correct.
Ik meld me aan Wachtwoord vergeten?
Er is geen Facebook-account verbonden aan de website, schrijf u in.

Wachtwoord vergeten?

×
Mijn wachtwoord opnieuw instellen
Je ontvangt een e-mail voor het instellen van een nieuw wachtwoord.
Geen account gekoppeld aan dit e-mailadres

Nog geen account?
SCHRIJF JE GRATIS IN.

Juridisch advies

Rijbewijs: de regels in Brussel

Geschreven door Olivier Duquesne op 25-02-2021

Rijbewijs: de regels in Brussel #1
Rijbewijs: de regels in Brussel #1
Rijbewijs: de regels in Brussel #2
Rijbewijs: de regels in Brussel #2
Rijbewijs: de regels in Brussel #3
Rijbewijs: de regels in Brussel #3

Door de regionalisering van de rijexamens ontstaan er verschillen tussen de Gewesten in de procedures om een rijbewijs-B (auto) te behalen. Hier vind je de regels voor Brussel.

Opmerking: het is niet verboden om je theorie-examen af te leggen in een Gewest (bijvoorbeeld Brussel) en je praktisch examen in een ander (bijvoorbeeld in Vlaanderen).

Theoretisch rijbewijs

De minimumleeftijd om je theorie-examen te mogen afleggen is 17 jaar. De opleiding kan gebeuren via zelfstudie of met theorielessen in de rijschool. De prijs van het examen (15 euro) wordt bepaald in officiële barema’s. In Brussel mag je het examen afleggen in het Frans, het Nederlands of het Engels, en met behulp van een tolk ook in het Duits.

Om te slagen moet je minimum 41 punten op 50 halen. Een fout kost 1 punt, maar een zware fout kost 5 punten. Je mag dus geen twee zware fouten maken. Een zware fout is een van de 49 inbreuken van de 3de of 4de graad evenals elke overschrijding van de toegelaten snelheid. Verder moet je verplicht een eerstehulpcursus volgen.

Het voorlopig rijbewijs met begeleider, dat je vanaf 17 jaar bij je gemeente kan verkrijgen, is geldig voor 18 maand vanaf de datum dat je geslaagd bent voor het theoretisch examen.

Belangrijk: Het is verboden om een rijexamen af te leggen als je fysieke of mentale gezondheidstoestand niet te combineren valt met het besturen van een auto. Om een voorlopig rijbewijs te behalen, moet je verplicht een verklaring op erewoord ondertekenen. Die maakt je verantwoordelijk en kan tot sancties leiden (boetes of gevangenisstraffen) indien fraude wordt vastgesteld. Wie een handicap heeft of een gezondheidsprobleem dat het rijden kan beïnvloeden moet contact opnemen met een arts of met het CARA. Klik hier voor alle informatie over de medische normen.

Risicoperceptietest

Sinds kort moet je eerst slagen voor een risicoperceptietest (15 euro) voor je een voorlopig rijbewijs kan bekomen of de praktische rijproef kan afleggen. De GOCA-Risk Perception Test moet nagaan of de kandidaat de juiste competenties heeft om potentiële gevaren te herkennen. Hij of zij moet vijf korte filmpjes bekijken (na twee testfilms) en antwoorden op vragen over die filmpjes. Om de weg op te mogen is een minimumscore van 6/10 nodig. De test moet worden afgelegd in een erkend centrum van hetzelfde Gewest als dat van het praktijkexamen. Hieronder vind je twee perceptietestfilmpjes zoals die tijdens de proef worden getoond.

Opleiding via de rijschool en zelfstudie

In Brussel bestaan er 4 soorten rijopleiding.

  • De versnelde opleiding met minstens 30 uur les in een rijschool en zonder leerperiode (veruit de duurste; reken op minstens 2.000 euro) laat je toe om aan het eind van de opleiding onmiddellijk je praktijkexamen af te leggen. Je moet wel eerst slagen voor de risicoperceptietest en minstens 18 jaar oud zijn.
  • Als je minstens 20 uur praktijklessen volgt bij een erkende rijschool, mag je al beginnen op je 17 jaar en kan je een voorlopig rijbewijs zonder begeleider (18 maand geldig) bekomen vanaf je 18 jaar, op voorwaarde dat je slaagt voor de risicoperceptietest en het geschiktheidsattest behaalt. De jonge bestuurder mag dan alleen rijden of met maximum 2 passagiers die moeten voldoen aan de voorwaarden om als begeleider te kunnen functioneren. De oefenperiode mag maximum 3 maand duren en dan moet je het praktijkexamen afleggen.
  • Als je een opleiding van minstens 14 uur volgt aan een erkende rijschool en slaagt voor de risicoperceptietest, dan mag je op je 17 jaar met de rijopleiding beginnen. De leerperiode is dan minstens 6 maand lang.
  • Wie kiest voor zelfstudie (maximum 2 begeleiders) kan een voorlopig rijbewijs met begeleider behalen, dat 18 maand geldig is. Dat kan vanaf 17 jaar na het slagen voor de risicoperceptietest. De kandidaat-bestuurder mag dan enkel rijden in het gezelschap van een begeleider (die al minstens 8 jaar een rijbewijs heeft), zonder andere passagiers.

Opgelet: elke begeleider moet een opleiding van een uur volgen. Hij of zij krijgt daarbij een “toolbox” om te helpen bij het opleidingstraject en moet een rittenboek bijhouden.

Geschiktheidsattest

Dit is een bewijs dat je alleen mag rijden met een voorlopig rijbewijs. Je moet daarvoor een vereenvoudigde versie van het praktijkexamen afleggen op de openbare weg om te bewijzen dat je voldoende voertuigbeheersing hebt. Dit moet in een erkend examencentrum gebeuren en kost 60 euro.

Eerstehulpcursus

Vanaf 1 november 2018 is een gratis eerstehulpopleiding verplicht. Die wordt gegeven door het Rode Kruis. De kandidaat moet een theoretisch deel individueel volgen en daarna naar de praktijkles gaan, die drie uur duurt.

Praktijkexamen

Na een leerperiode van minstens 3 en maximum 18 maand met voorlopig rijbewijs en op voorwaarde dat de kandidaat minstens 18 jaar oud is, is het tijd voor het praktijkexamen in een erkend examencentrum. De prijs daarvan is in barema's vastgelegd. De auto moet minstens 3 zitplaatsen hebben en schoon zijn. Het is aangeraden om minstens 6 weken op voorhand een afspraak te maken bij het examencentrum. Het examen kost 42 euro.

Op 1 november veranderen de voorschriften voor het praktijkexamen op de openbare weg. De kandidaat moet nu ook een verplichte eerstehulpcursus volgen bij het Rode Kruis voor je recht hebt op een rijbewijs-B. Hij of zij moet ook slagen voor een risicoperceptietest.

Alvorens de echte test op de weg begint, moet de kandidaat eerst een paar voorafgaande controles uitvoeren aan onder meer de instellingen van de auto. Hij of zij moet ook op vragen kunnen antwoorden waarvoor soms de motorkap open moet. Tijdens de proef zal de examinator de kandidaat vragen om 2 manoeuvers uit te voeren: rechtsomkeer maken in een smalle straat en achterwaarts inparkeren achter een andere auto. Standaard in de auto gemonteerde parkeersensoren en -camera’s mogen worden gebruikt. De kandidaat moet erop letten steeds de richtingaanwijzers te gebruiken en een gordel te dragen. Het is niet toegelaten om een deur te openen.

Faal je twee keer na elkaar voor het praktijkexamen, dan moet je minstens 6 uur praktijkles volgen bij een erkende autorijschool. Hetzelfde geldt als je voorlopige rijbewijs vervalt. Bij twijfel over de motivatie achter en de reden van het falen kan je klacht neerleggen of een herexamen aanvragen.

Rijbewijs

Eens je geslaagd bent voor het praktische rijexamen haal je met de documenten die je van het examencentrum hebt ontvangen je rijbewijs af op het gemeentehuis. Dan begint je een testjaar waarin je geen enkele zware overtreding mag begaan.

HEB JE NOG VRAGEN?
Stel ze op ons AutoForum

Naar AutoForum

Tests

Onze tests