Zich aanmelden

Met Facebook aanmelden

of

Uw informatie is niet correct.
Ik meld me aan Wachtwoord vergeten?
Er is geen Facebook-account verbonden aan de website, schrijf u in.

Wachtwoord vergeten?

×
Mijn wachtwoord opnieuw instellen
Je ontvangt een e-mail voor het instellen van een nieuw wachtwoord.
Geen account gekoppeld aan dit e-mailadres

Nog geen account?
SCHRIJF JE GRATIS IN.

Juridisch advies

Rijbewijs: de regels in Wallonië - Update 15 februari 2023

Geschreven door Olivier Duquesne op 25-02-2023

Rijbewijs: de regels in Wallonië - Update 15 februari 2023 #1
Rijbewijs: de regels in Wallonië - Update 15 februari 2023 #1
Rijbewijs: de regels in Wallonië - Update 15 februari 2023 #2
Rijbewijs: de regels in Wallonië - Update 15 februari 2023 #2
Rijbewijs: de regels in Wallonië - Update 15 februari 2023 #3
Rijbewijs: de regels in Wallonië - Update 15 februari 2023 #3

Door de regionalisering van de rijexamens ontstaan er verschillen tussen de Gewesten in de procedures om een rijbewijs-B (auto) te behalen. Hier vind je de regels voor Wallonië.

Opmerking: het is niet verboden om je theorie-examen af te leggen in een Gewest (bijvoorbeeld Brussel) en je praktisch examen in een ander (bijvoorbeeld in Wallonië).

Theoretisch examen

De minimumleeftijd om je theorie-examen te mogen afleggen is 17 jaar. Het examen kost 15 euro (16 euro vanaf 1 maart 2023) en omvat 50 vragen. De opleiding kan gebeuren via zelfstudie of met theorielessen in de rijschool. Wanneer je slaagt, is dat attest 3 jaar geldig. Faal je twee keer na elkaar voor het examen, dan moet je verplicht 12 uur theorieles volgen bij een erkende rijschool. De prijs van het examen wordt bepaald in officiële barema’s.

Sinds 2018 moet je minstens 41 op 50 halen. Een fout kost 1 punt, maar een zware fout kost 5 punten. Je mag dus geen twee zware fouten maken. Een zware fout is een van de 49 inbreuken van de 3de of 4de graad evenals elke overschrijding van de toegelaten snelheid.

Het voorlopig rijbewijs met begeleider, dat 36 maand geldig is in Wallonië, kan je vanaf 17 jaar bij de gemeente verkrijgen.

Belangrijk: Het is verboden om een rijexamen af te leggen als je fysieke of mentale gezondheidstoestand niet te combineren valt met het besturen van een auto. Om een voorlopig rijbewijs te behalen, moet je verplicht een verklaring op erewoord ondertekenen. Die maakt je verantwoordelijk en kan tot sancties leiden (boetes of gevangenisstraffen) indien fraude wordt vastgesteld. Wie een handicap heeft of een gezondheidsprobleem dat het rijden kan beïnvloeden moet contact opnemen met een arts of met het CARA (met de DAC van de AWSR vanaf mei 2019).

Klik hier voor alle informatie over de medische normen.

Risicoperceptietest

Sinds juli 2018 moet je eerst slagen voor een risicoperceptietest (15 euro - 16 euro vanaf 1 maart 2023)) voor je een voorlopig rijbewijs kan bekomen of de praktische rijproef kan afleggen. Er zijn 2 testtypes:

 • De GOCA-Risk Perception Test moet nagaan of de kandidaat de juiste competenties heeft om potentiële gevaren te herkennen. Hij of zij moet vijf korte filmpjes bekijken (na twee testfilms) en antwoorden op vragen over die filmpjes. Om de weg op te mogen is een minimumscore van 6/10 nodig. Hieronder vind je twee perceptietestfilmpjes zoals die tijdens de proef worden getoond.

 • De test van Autosécurité bestaat uit 5 filmpjes. Je moet 10 risico’s herkennen en ze aanklikken. In elke film zitten 0 tot 3 risico’s verborgen. Als je 10 keer hebt geklikt, stopt de test. Je moet 6/10 halen, met 1 punt per herkend risico. Een klik op een verkeerde plek of zonder risico is een verloren klik en dus een verloren punt.

Opleiding via rijschool of zelfstudie

Als je minstens 20 uur praktijkles volgt bij een erkende rijschool (reken op 1.000 à 1.500 euro), mag je al beginnen op je 17 jaar en kan je een voorlopig rijbewijs zonder begeleider (18 maand geldig) bekomen vanaf je 18 jaar, op voorwaarde dat je slaagt voor de risicoperceptietest en het geschiktheidsattest behaalt. De jonge bestuurder mag dan alleen rijden of met maximum 2 passagiers die moeten voldoen aan de voorwaarden om als begeleider te kunnen functioneren. Wie zelfstandig wil oefenen kan dat enkel na een technisch rijvaardigheidsexamen van 20 uur in de rijschool. Of na drie maanden via een cursus met een gratis gids (kostprijs: 67 euro). Er is daarnaast een versnelde opleiding van 30 uur mogelijk bij de rijschool (zonder minimumleerperiode met voorlopig rijbewijs). Opgepast: deze versnelde opleiding vraagt een minimumleeftijd van 18 jaar.

In Charleroi is er een sociale rijschool die is voorbehouden aan mensen met een moeilijke situatie (werkzoekenden, sociale huurders).

Wie kiest voor zelfstudie kan een voorlopig rijbewijs met begeleider (maximum 2 begeleiders) behalen dat 36 maand geldig is. Dat kan vanaf 17 jaar. De kandidaat-bestuurder mag dan enkel rijden in het gezelschap van een begeleider (die al minstens 8 jaar een rijbewijs heeft), zonder andere passagiers. De begeleider(s) en de kandidaat-bestuurder moeten een opleiding (de zogenaamde “pedagogische afspraak”) van 3 uur volgen in de rijschool of online (e-learning). De kandidaat-bestuurder moet bovendien slagen voor een risicoperceptietest. Alleen rijden zit er pas in na drie maand zelfstudie met begeleider en mits het behalen van een geschiktheidsattest. Je kan ten vroegste een praktijkexamen afleggen nadat je 1.500 rijkilometers hebt genoteerd in het rittenboekje. Dat laatste kan je downloaden op www.awsr.be, www.aibv.be of www.autosecurite.be.

Als het voorlopige rijbewijs vervalt, moet je 3 jaar wachten. Deze wachtperiode die momenteel van toepassing is, evolueert mogelijk aangezien een ontwerp van koninklijk besluit op dit moment wordt uitgewerkt. Zodra dit koninklijk besluit is gestemd, verandert de situatie zodanig dat wie zijn voorlopig rijbewijs laat vervallen, verplicht wordt om zes uren rijschool te volgen voor een eenmalige verlenging van het voorlopig rijbewijs gedurende een jaar. Slaag je niet bij de rijschool, ga je niet naar het examen of faal je herhaaldelijk voor het praktisch examen na deze eerste verlenging, dan is het niet mogelijk om je voorlopig rijbewijs onmiddellijk weer te verlengen. Er volgt dan een wachttijd van drie jaar.

Geschiktheidsattest

Dit is een bewijs dat je alleen mag rijden met een voorlopig rijbewijs. Je moet daarvoor een vereenvoudigde versie van het praktijkexamen afleggen op de openbare weg om te bewijzen dat je voldoende voertuigbeheersing hebt. Dit moet in een erkend examencentrum gebeuren en kost 60 euro (67 euro vanaf 1 maart 2023).

Praktijkexamen

Na een leerperiode van minstens 3 en maximum 36 maand (3 jaar) met voorlopig rijbewijs en op voorwaarde dat de kandidaat minstens 18 jaar oud is, is het tijd voor het praktijkexamen in een erkend examencentrum. De prijs daarvan is in barema's vastgelegd. Faal je twee keer na elkaar voor het praktijkexamen, dan moet je minstens 6 uur praktijkles volgen bij een erkende autorijschool. Hetzelfde geldt als je voorlopige rijbewijs vervalt. Bij twijfel over de motivatie achter en de reden van het falen kan je klacht neerleggen of een herexamen aanvragen. Het examen kost 36 euro (40 euro vanaf 1 maart 2023).

Elke kandidaat moet ook slagen voor de risicoperceptietest. Een kandidaat die via zelfstudie heeft leren rijden, moet zijn rittenboekje voorleggen. Alvorens de echte test op de weg begint, moet de kandidaat eerst een paar voorafgaande controles uitvoeren aan onder meer de instellingen van de auto. Hij of zij moet ook op vragen kunnen antwoorden waarvoor soms de motorkap open moet. Tijdens de proef zal de examinator de kandidaat vragen om 2 maneuvers uit te voeren waarvan er één via loting wordt bepaald.

Het verplichte maneuver is het achterwaarts inparkeren tussen twee geparkeerde voertuigen aan de linker- of rechterkant van de weg. Deze proef wordt uitgevoerd in een straat met weinig verkeer.

Via loting wordt 1 van de volgende 4 maneuvers aangeduid:

 • Rechtsomkeer maken in een straat smalle met weinig verkeer.
 • Achteruitrijden in een rechte lijn in een straat met weinig verkeer.
 • Voorwaarts parkeren in een plaats dwars op de weg.
 • Achterwaarts parkeren in een plaats dwars op de weg.

De kandidaat moet erop letten steeds de richtingaanwijzers te gebruiken en een gordel te dragen. Standaard in de auto gemonteerde parkeersensoren en -camera’s mogen worden gebruikt. Het is niet toegelaten om een deur te openen.

Het examen wordt afgenomen in het Frans of, enkel in Eupen, in het Duits.

Rijbewijs

Eens je geslaagd bent voor het praktische rijexamen haal je met de documenten die je van het examencentrum hebt ontvangen je rijbewijs af op het gemeentehuis. Dan begint je een testjaar waarin je geen enkele zware overtreding mag begaan.

Algemene informatie over het rijbewijs en over de procedures om het te behalen in de andere Gewesten.

HEB JE NOG VRAGEN?
Stel ze op ons AutoForum

Naar AutoForum

Tests

Onze tests