Zich aanmelden

Met Facebook aanmelden

of

Uw informatie is niet correct.
Ik meld me aan Wachtwoord vergeten?
Er is geen Facebook-account verbonden aan de website, schrijf u in.

Wachtwoord vergeten?

×
Mijn wachtwoord opnieuw instellen
Je ontvangt een e-mail voor het instellen van een nieuw wachtwoord.
Geen account gekoppeld aan dit e-mailadres

Nog geen account?
SCHRIJF JE GRATIS IN.

Wegentol, vignetten en lage-emissiezones in Europa

Zwitsers snelwegenvignet

Geschreven door Olivier Duquesne op 30-11-2019

Zwitsers snelwegenvignet #1
Zwitsers snelwegenvignet #1
Zwitsers snelwegenvignet #2
Zwitsers snelwegenvignet #2
Zwitsers snelwegenvignet #3
Zwitsers snelwegenvignet #3

In Zwitserland heb je een vignet nodig om autosnelwegen en autowegen te gebruiken. Er bestaat enkel een jaarlijks vignet dat 14 maanden geldig is. Het is wel mogelijk om gratis je vignette te vervangen na glasbreuk aan de voorruit. Voor 2023 is een elektronische variant voorzien.

Vignette suisse 2023Het Zwitsers vignet is een taks die elke bestuurder moet betalen om zich op de snel- en autowegen te begeven. Het geldt voor auto's, motoren en aanhangwagens met een maximumgewicht van 3,5 ton. Wie met een aanhangwagen rijdt, betaalt er dus twee. Een aanhangwagen achter een motor is echter vrijgesteld. In 2023 kleurt het vignet geel. Het elektronische vignet wordt ingevoerd vanaf 1 augustus 2023. Dat wordt het enige dat je zal kunnen verkrijgen in het buitenland. De sticker zal nog steeds worden verkocht in Zwitserland en aan de grenzen. Wel blijft het een jaarlijkse formule (dus geen 10dagen-formule zoals in Oostenrijk). Het vignet laat onder andere toe om door de Sint-Gothardtunnel en de San Bernardinotunnel te rijden zonder prijstoeslag. Denk eraan om vooraf ook het overzicht van werkzaamheden te raadplegen, want in Zwitserland worden onderhouds- en herstellingswerken, net als in andere landen met een strenge winter, uitgevoerd in de zomer.

Niet om het even wat doen.

De prijs van het Zwitsers vignet bedraagt 40 Zwitserse frank (ongeveer € 41). Het is aanbevolen om het betalingsbewijs te bewaren om bij problemen je eerlijkheid te bewijzen. Het heeft geen zin om weg te glippen via de eerste uitrit na de grens. Wie het land via de snelweg binnenrijdt, moet hoe dan ook een vignet betalen. De wet is gelijk voor iedereen. De sticker moet links achter de voorruit gekleefd worden. Op motoren moet deze goed zichtbaar aangebracht zijn, bijvoorbeeld op de bandstoftank, de carrosserie of de voorruit. Zwitsers zijn zeer nauwgezet en eisen dat enkel het vignet van het lopende jaar wordt getoond. Beschadigde documenten worden als ongeldig beschouwd. Het is tevens verboden om het vignet los te maken om het in een andere auto te gebruiken.  De boete voor verkeerd gebruik of ontbreken van het vignet bedraagt CHF 2000 (ongeveer € 205).

14 maanden geldig

Het vignet is meer dan een kalenderjaar geldig: van december van het vorige jaar tot januari van het volgende jaar, dat is dus in totaal veertien maanden.

Vervanging van het vignet bij glasbreuk.

Noteer dat je bij glasbreuk aan de voorruit op een voertuig met buitenlandse nummerplaat via de douane het vignet kan laten vervangen. Hiertoe dien je je met het vignet (of wat er van overblijft) en een rekening van de vervanging van de voorruit aan te melden bij een douanekantoor. Je kan ook contact opnemen met de Direction générale des douanes Section Véhicules et Redevances sur le Trafic routier (Monbijoustrasse, 40 in CH-3003 Bern).

Meer info over de aankoop van het Zwitsers vignet...

* De informatie over de tarieven is met de grootste zorg verzameld maar kan gewijzigd zijn en dus verschillen van de bedragen die de ferrymaatschappijen vragen. 

Foto vignette 2023: AFD

Terug naar het menu " Zwitserland: vignet en tolwegen"

BLIJF OP DE HOOGTE VAN HET LAATSTE AUTONIEUWS!
Nieuwe modellen, tests, advies, exclusieve evenementen! Het is gratis!

Ik schrijf me in

Tests

Onze tests