Zich aanmelden

Met Facebook aanmelden

of

Uw informatie is niet correct.
Ik meld me aan Wachtwoord vergeten?
Er is geen Facebook-account verbonden aan de website, schrijf u in.

Wachtwoord vergeten?

×
Mijn wachtwoord opnieuw instellen
Je ontvangt een e-mail voor het instellen van een nieuw wachtwoord.
Geen account gekoppeld aan dit e-mailadres

Nog geen account?
SCHRIJF JE GRATIS IN.

Autosport / 2022 24 Hours of Spa: Ferrari domineert kwalificaties

Geschreven door Frédéric Kevers op 29-07-2022

In de 2022 24 Hours of Spa heeft Ferrari, voortbouwend op het momentum van zijn overwinning in 2021, zijn status als favoriet opgeëist door de twee snelste tijden in de kwalificatie neer te zetten. Het moet nu zijn positie in de Super Pole bevestigen.

Een 24-uursrace wordt niet uitgespeeld in de kwalificatie. Een gezegde dat over het algemeen waar is... behalve misschien op Spa-Francorchamps! Met meer dan 60 GT3's die allemaal aan hetzelfde technische reglement voldoen, waarvan er 23 zijn ingeschreven in de Pro-categorie, heeft de Ardennenklassieker de status verworven van de grootste GT-endurancerace ter wereld en is vooraan starten nu een echt voordeel in een bijzonder competitief veld. De Ferrari 488 GT3's waren in topvorm op het Belgische circuit, maar zullen vrijdagavond in de Super Pole hun status als favoriet voor de race moeten bevestigen.

De officiële deelnemerslijst vind je hier.

Kwalificaties – Ferrari op kop

De kwalificaties, die donderdag in de vroege avond plaatsvonden, leverden een spannend verdict op met 20 auto's binnen één seconde en zelfs 21 auto’s van 7 merken binnen 1.054s. Iron Lynx zetten een één-twee neer met de 488 GT3 nummer 71 voor nummer 51. Bij de toewijzing van de plaatsen op basis van de gemiddelde rondetijden van de vier kwalificatiesessies domineerde nummer 71 met een gemiddelde van 2.16.920, terwijl het absolute ronderecord voor een GT3 op Pirelli-banden (de enige leverancier van het kampioenschap) werd geklopt door Antoni Fuoco in 2.16.486.

Top 10 kwalificaties

  • Ferrari 488 GT3 #71 – Iron Lynx
  • Ferrari 488 GT3 #51 – Iron Lynx
  • Lamborghini Huracan GT3 Evo #6 – Orange 1 K-PAX Racing
  • Audi R8 LMS Evo II #12 – Trésor by Car Collection
  • Audi R8 LMS Evo II #32 – Team WRT
  • BMW M4 GT3 #98 – ROWE Racing
  • Audi R8 LMS Evo II #66 – Attempto Racing
  • Mercedes-AMG GT3 #2 – Mercedes-AMG Team GetSpeed
  • Mercedes-AMG GT3 #88 – Akkodis-ASP Team
  • Mercedes-AMG GT3 #55 – AMG Team GruppeM Racing

De volledige kwalificatieresultaten vind je hier.

Spa 24 Hours 2022

En de Belgen?

Van de 235 coureurs die aan de start verschijnen, zijn er een 15-tal Belgen, van wie Dries Vanthoor, Charles Weerts (Audi WRT #32) en Frédéric Vervisch, naast Valentino Rossi in de Audi WRT #46, de meest prominente zullen zijn. Ook Maxime Martin in door de fabriek gesteunde Aston Martin Beachdeen AMR met startnummer 95 en Laurens Vanthoor in de Porsche KCMG met nummer 47. We gaan ze niet allemaal noemen, maar geven wel een speciale vermelding voor Sarah Bovy die met haar teamgenoten in de #83 Iron Dames Ferrari met een 100% vrouwelijke bemanning zal proberen om nog een podium in de klasse te scoren. Evenmin mogen we Nigel Bailly, die na een motorfietsongeluk verlamd is aan zijn benen, en de enige Bentley zal besturen met onder meer Maxime Soulet, ex-officieel coureur van de Britse firma, die zijn comeback maakt in een groot internationaal evenement.

Spa 24 Hours 2022

Wie zijn de favorieten?

De magie van de GT3 "by SRO" ligt in het zeer fijne en geslaagde evenwicht van de prestaties, waardoor de debatten zeer open blijven. Ferrari blijft echter de nummer één voor zijn eigen opvolging, maar Audi, Mercedes en BMW liggen duidelijk in een hinderlaag. Bovendien moet Porsche op zijn hoede zijn, want ze zijn altijd op hun gemak op het Ardense circuit. Maar de 24 Uur van Spa zorgen soms voor een verrassing, dus misschien scoort Lamborghini, McLaren of Aston Martin wel een eerste succes in het GT3-tijdperk. Als we drie favorieten moesten aanwijzen, zouden we wijzen naar de #32 WRT Audi, de #51 Iron Lynx Ferrari en de #221 GPX Martini Racing Porsche.

Web Editor

HEB JE NOG VRAGEN?
Stel ze op ons AutoForum

Naar AutoForum

Nieuws

Aanbevolen nieuwsberichten