Zich aanmelden

Met Facebook aanmelden

of

Uw informatie is niet correct.
Ik meld me aan Wachtwoord vergeten?
Er is geen Facebook-account verbonden aan de website, schrijf u in.

Wachtwoord vergeten?

×
Mijn wachtwoord opnieuw instellen
Je ontvangt een e-mail voor het instellen van een nieuw wachtwoord.
Geen account gekoppeld aan dit e-mailadres

Nog geen account?
SCHRIJF JE GRATIS IN.

Autosport / Central European Rally: Neuville wint, Rovanperä wereldkampioen

Geschreven door Klaas Janssens op 29-10-2023

Onze Thierry Neuville (Hyundai) heeft de Central European Rally gewonnen. Toch was vooral Kalle Rovanperä (Toyota) aan het feest, want de nog steeds piepjonge Fin kroonde zich opnieuw tot WRC-kampioen.

Thierry Neuville en copiloot Martijn Wydaeghe hebben hun tweede WRC-zege van 2023 beet. Na de Rally van Sardinië eerder wist het Belgische Hyundai-paar ook de Central European Rally, de twaalfde en voorlaatste manche van het Wereldkampioenschap Rally, achter hun naam te schrijven. Een mooie zege, al had de intussen 35-jarige Neuville liever in de schoenen van Kalle Rovanperä gestaan.

De nog steeds piepjonge Fin (23) eindigde tweede en verzekerde zich zo van een tweede opeenvolgende WRC-titel. Het is nog maar de zesde keer in de geschiedenis van het Wereldkampioenschap Rally dat een rijder twee opeenvolgende kampioenschappen wist te winnen. Kalle Rovanperä vervoegd rallygrootheden zoals Juha Kankkunen, Miki Biasion, Tommi Mäkinen, Sébastien Loeb en Sébastien Ogier.

Rovanperä wereldkampioen 2023

Tweestrijd tussen Rovanperä en Evans

Voor de start van de Central European Rally waren er nog twee titelkandidaten. Kalle Rovanperä beschikte over de beste papieren, maar ook Toyota-teamgenoot Elfyn Evans maakte nog een kans om Wereldkampioen Rally te worden. Rovanperä startte furieus en won vier van de zes proeven op vrijdag, goed voor een voorsprong van  36,4 seconden.

Maar na een spin zaterdagochtend verdween die voorsprong als sneeuw voor de zon. Evans maakte een zwaardere fout en maakte een crash die het einde zou betekenen van zijn rally en van zijn titelkansen. Kalle Rovanperä nam wat gas terug en zag Thierry Neuville de leiding nemen, waarna de Finse Toyota-rijder en corijder Jonne Halttunen onbedreigd naar de wereldtitel reden. Ze finishtej de Central European Rally op een kleine minuut van Neuville/Wydaeghe.

Ook vermeldenswaard is de knappe zevende plaats van de jonge Belg Grégoire Munster (die met een Luxemburgse licentie rijdt), in wat pas zijn tweede optreden in de koninginnenklasse is met de Ford Puma van M-Sport. Er staat dit seizoen nog een wedstrijd op het programma: van 16 tot en met 19 november 2023 wordt de Rally van Japan gereden.

Rovanperä wereldkampioen 2023

Uitslag Central European Rally 2023

  1. Thierry Neuville (Hyundai)
  2. Kalle Rovanperä (Toyota) +57,6 seconden
  3. Ott Tänak (Ford) + 1.52,8
  4. Sébastien Ogier (Toyota) + 2.08,6
  5. Takamoto Katsuta (Toyota) + 2.48,3

 

Hoofdredacteur AutoGids

Instagram: @kjanssens_pro

BLIJF OP DE HOOGTE VAN HET LAATSTE AUTONIEUWS!
Nieuwe modellen, tests, advies, exclusieve evenementen! Het is gratis!

Ik schrijf me in

Nieuws

Aanbevolen nieuwsberichten