Zich aanmelden

Met Facebook aanmelden

of

Uw informatie is niet correct.
Ik meld me aan Wachtwoord vergeten?
Er is geen Facebook-account verbonden aan de website, schrijf u in.

Wachtwoord vergeten?

×
Mijn wachtwoord opnieuw instellen
Je ontvangt een e-mail voor het instellen van een nieuw wachtwoord.
Geen account gekoppeld aan dit e-mailadres

Nog geen account?
SCHRIJF JE GRATIS IN.

Autosport / Formule 1: GP van Las Vegas vanaf 2023

Geschreven door Frédéric Kevers op 31-03-2022

Vanaf 2023 wordt de Grote Prijs van Las Vegas toegevoegd aan de F1-kalender. Na die van Miami en Austin wordt dat de derde GP in de Verenigde Staten.

De Verenigde Staten zullen vanaf 2023 niet minder dan drie Formule 1-evenementen organiseren. Na Austin (Texas, sinds 2012) en Miami (Florida, vanaf 2022) krijgt Las Vegas vanaf volgend seizoen zijn eigen Grand Prix, tot grote vreugde van de Amerikaanse fans en Liberty Media, dat het lot van de Formule 1 in handen heeft. Maar zal deze komst ten koste gaan van een historisch Europees evenement, zoals de Belgische Grand Prix in Spa of de Franse in Le Castellet?

2023 Formula 1 Grand Prix Las Vegas

Het Netflix-effect

Hoe valt te verklaren dat er een derde Grand Prix op Amerikaanse bodem komt, terwijl de Formule 1-kalender al verzadigd is? Twee factoren springen in het oog: de wens van de Amerikaanse eigenaars van F1, Liberty Media, om de sport in hun land te ontwikkelen, en vooral het Netflix-effect. Dankzij het succes van de door de streaminggigant geproduceerde serie Drive to Survive heeft het Amerikaanse publiek toegehapt en is het nu massaal geïnteresseerd in F1, zoals blijkt uit de 400.000 toeschouwers die in het weekend van de Grand Prix van Austin in 2021 werden geteld.

Filmcircuit

De Grote Prijs van Las Vegas wordt gehouden van 23 tot 25 november 2023, op een circuit van 3,8 mijl ofte 6,1 km lang. Daarmee is het een van de langste van het seizoen (het langste is dat van de Grote Prijs van België, met iets meer dan 7 km). Het circuit van Las Vegas telt 14 bochten en drie lange rechte stukken en slingert langs verschillende mythische monumenten en gebouwen van de gokstad, in een decor dat Hollywood-blockbusters waardig is. Dat volstaat om de vorige edities van een Grand Prix van Las Vegas, die in 1981 en 1982 werden gehouden op een circuit dat was aangelegd op de parkeerplaats van het casino Caesars Palace, uit het geheugen te wissen. Volgens simulaties zouden de auto's in de straten van Las Vegas een topsnelheid van 340 km/u kunnen halen…

"Las Vegas is een bestemming die over de hele wereld bekendstaat om zijn spanning, gastvrijheid, sensatie en natuurlijk de beroemde Strip. Er is geen betere plaats voor Formule 1 dan de entertainmenthoofdstad van de wereld en we kunnen niet wachten om er volgend jaar te zijn." (Stefano Domenicali, CEO F1)

2023 Formula 1 Grand Prix Las Vegas

23 of 24 GP's?

Het seizoen 2022 telt al 23 evenementen, terwijl de Concorde-overeenkomsten tussen de FIA en de Formule 1-teams maximaal 24 Grote Prijzen per seizoen toestaat. De F1-teams hebben echter reeds hun bezorgdheid geuit over een verdere toename van het aantal evenementen in een seizoen, en wel om een aantal redenen: een begrensd budget, een hels tempo voor het personeel, logistieke complexiteit, enzovoort. Voor de F1-spelers is de kalender voor 2022, die 23 evenementen omvat, een maximum dat niet mag worden overschreden. Een vaststelling die werd gedaan na het beproefde seizoen 2021, dat al 22 evenementen telde.

Dat doet de vraag rijzen welk evenement opzij moet worden gezet, wetende dat naast het nu bevestigde Las Vegas ook Zuid-Afrika zou kunnen worden toegevoegd aan de lijst van gastlocaties voor een GP. Moeten we vrezen voor de traditionele en historische evenementen in Europa, die veel minder geneigd zijn exorbitante startvergoedingen te betalen dan deze nieuwe, meer ‘exotische’ bestemmingen?

Op het eerste gezicht zou de Grand Prix van Las Vegas in de plaats komen van die van Rusland, die werd afgeschaft als gevolg van het conflict in Oekraïne. Maar de komst van nog een extra evenement in combinatie met de weigering van de teams om de kalender verder uit te breiden, zou het einde kunnen betekenen voor een Europese Grote Prijs, wetende dat de F1-contracten met België en Frankrijk in 2023 aflopen...

Web Editor

BLIJF OP DE HOOGTE VAN HET LAATSTE AUTONIEUWS!
Nieuwe modellen, tests, advies, exclusieve evenementen! Het is gratis!

Ik schrijf me in

Nieuws

Aanbevolen nieuwsberichten