Zich aanmelden

Met Facebook aanmelden

of

Uw informatie is niet correct.
Ik meld me aan Wachtwoord vergeten?
Er is geen Facebook-account verbonden aan de website, schrijf u in.

Wachtwoord vergeten?

×
Mijn wachtwoord opnieuw instellen
Je ontvangt een e-mail voor het instellen van een nieuw wachtwoord.
Geen account gekoppeld aan dit e-mailadres

Nog geen account?
SCHRIJF JE GRATIS IN.

Autosport / F1-winnaar Jean-Pierre Jabouille overleden op 80-jarige leeftijd

Geschreven door Frédéric Kevers op 03-02-2023

Jean-Pierre Jabouille passeerde afgelopen donderdag op 80-jarige leeftijd zijn laatste geblokte vlag. Als uitstekend coureur en afsteller heeft hij de geschiedenis van de Formule 1 en de 24 Uur van Le Mans getekend met Renault, Matra en Peugeot.

Jean-Pierre Jabouille, die van mechanica en motorsport hield, is overleden en zal een grote leegte achterlaten in de harten van Franse en andere motorsportfans. Hij werd vanaf het begin betrokken bij het Renault Turbo-project in de Formule 1, en het was hij die de eerste overwinning van het merk met de ruit in de F1 scoorde, op 1 juli 1979 tijdens de Grote Prijs van Frankrijk. De beroemde Grand Prix werd gekenmerkt door het niet minder beroemde duel tussen zijn teamgenoot René Arnoux en de Ferrari van Gilles Villeneuve op het heuvelachtige circuit van Dijon. Hoewel hij naast zes pole positions slechts één andere overwinning aan zijn F1-record toevoegde, schitterde Jabouille ook in de uithoudingsraces.

Met 14 starts in de 24 Uur van Le Mans begon de "grote blonde kerel" zijn geschiedenis in La Sarthe in 1968 aan het stuur van een Alpine A220. In 1970 stapte hij over naar Matra waar hij in 1973 en 1974 twee keer op de derde trede van het podium klom, eerst met Jean-Pierre Jaussaud en daarna met François Migault. Een prestatie die hij tijdens het Peugeot-epos herhaalde met de mythische 905 en nog twee derde plaatsen in 1992 en 1993. Jabouille stond bekend om zijn rijtalenten en zijn vaardigheden wat betreft de afstelling en de mechanica.

De redactie van AutoGids betuigt haar oprechte deelneming aan zijn familie en vrienden.

Web Editor

BLIJF OP DE HOOGTE VAN HET LAATSTE AUTONIEUWS!
Nieuwe modellen, tests, advies, exclusieve evenementen! Het is gratis!

Ik schrijf me in

Nieuws

Aanbevolen nieuwsberichten