Zich aanmelden

Met Facebook aanmelden

of

Uw informatie is niet correct.
Ik meld me aan Wachtwoord vergeten?
Er is geen Facebook-account verbonden aan de website, schrijf u in.

Wachtwoord vergeten?

×
Mijn wachtwoord opnieuw instellen
Je ontvangt een e-mail voor het instellen van een nieuw wachtwoord.
Geen account gekoppeld aan dit e-mailadres

Nog geen account?
SCHRIJF JE GRATIS IN.

Budget / Worden banden binnenkort duurder?

Geschreven door Frédéric Kevers op 02-08-2021

Als gevolg van de stijgende prijzen van rubber zou bij gebrek aan grondstoffen een nieuw set banden binnenkort duurder kunnen worden.

De pandemie van het coronavirus heeft verrassende gevolgen. Een daarvan heeft te maken met de bevoorrading in grondstoffen, waarvan de prijzen door het dak gaan. Zo is de wereldwijde rubberprijs met 25 procent gestegen. Die hogere tarieven zouden ook een impact hebben op de kost van banden voor de autosector.

5 tot 10 procent meer

De prijs van rubber is dus 25 procent gestegen als gevolg van een tekort aan grondstoffen, maar dat betekent niet dat ook de kost van je banden in dezelfde mate zal stijgen. Rubber is namelijk maar een van de materialen die in een band worden gebruikt. Toch zouden we vrij snel een impact moeten voelen en zou de prijs van een band met 5 tot 10 procent of zelfs meer kunnen oplopen als de situatie nog verslechtert.

Net zoals halfgeleiders

Het risico zit hem naast een eventueel bandentekort – dat in deze fase nog weinig waarschijnlijk lijkt – vooral in het ‘universele’ karakter van rubber, dat in allerlei industriële sectoren wordt gebruikt die met het dagelijkse leven te maken hebben. Een daarvan is de textielsector, meer in het bijzonder de productie van schoenen. De autosector zou dus hetzelfde lot kunnen treffen als eerder al met elektronische chips.

Wat moeten we daarvan denken?

Op dit moment is er geen gevaar op een echt tekort. Maar gezien verkopers nu al een prijsstijging vaststellen wanneer ze hun voorraden beginnen aanleggen en door de trage reactiesnelheid van de industrie waardoor een terugkeer naar het ‘normale’ nog niet voor onmiddellijk is, zou het weleens verstandig kunnen zijn om je winterbanden op voorhand te bestellen. Hetzelfde geldt trouwens voor zomer- of all-seasonsloffen. Als je set bijna moet worden vervangen, is het best dat je al eens gaat polsen bij je gebruikelijke verkoper naar de beschikbaarheid van jouw bandenmaat.

Anderzijds zou een ‘rush’ op de bandenstocks en dus een grote toename in de vraag het effect van het beperkte aanbod nog kunnen versterken en dus tot nog grotere prijsstijgingen kunnen leiden. Uiteindelijk komt de rekening altijd bij de consument terecht…

Web Editor

HEB JE NOG VRAGEN?
Stel ze op ons AutoForum

Naar AutoForum

Nieuws

Aanbevolen nieuwsberichten