Zich aanmelden

Met Facebook aanmelden

of

Uw informatie is niet correct.
Ik meld me aan Wachtwoord vergeten?
Er is geen Facebook-account verbonden aan de website, schrijf u in.

Wachtwoord vergeten?

×
Mijn wachtwoord opnieuw instellen
Je ontvangt een e-mail voor het instellen van een nieuw wachtwoord.
Geen account gekoppeld aan dit e-mailadres

Nog geen account?
SCHRIJF JE GRATIS IN.

Budget / Fiscale aftrekbaarheid en VAA: NEDC voorlopig ook in 2021 geldig

Geschreven door Werner Van Kerckhoven op 01-04-2020

In afwachting van een nieuwe regering worden de fiscale aftrekbaarheid en de VAA-bijdrage ook na 31 december 2020 berekend op basis van de NEDC-uitstoot. Dat heeft de FOD Financiën bekendgemaakt.

De CO2-uitstoot van een auto is al enkele jaren bepalend voor de fiscaliteit (BIV en verkeersbelasting in Vlaanderen, aftrekbaarheid, solidariteitsbijdrage, VAA-bijdrage in het hele land). Op dit moment wordt bij de berekening van die belastingen telkens uitgegaan van de NEDC-cijfers en niet van de realistischere – en hogere – WLTP-waardes. Het ging om een zogenoemde overgangsmaatregel, die zou gelden tot 31 december 2020. Wat er daarna moest gebeuren, was voer voor een volgende regering.

NEDC indien beschikbaar

In afwachting van een volgende regering heeft de FOD Financiën nu beslist dat de huidige regels voor de VAA-bijdrage en de fiscale aftrekbaarheid ook na 1 januari 2021 van kracht blijven. Fleetrijders kunnen dus de lagere NEDC-uitstoot blijven gebruiken, en zo genieten van een grotere fiscale aftrekbaarheid en een lagere VAA-bijdrage. Het homologatieattest van de auto moet dan wel de NEDC-uitstoot vermelden, want autobouwers zijn vanaf 2021 niet langer verplicht om op dat attest de WLTP-waardes om te rekenen naar NEDC-cijfers.

BIV en verkeersbelasting

De FOD Financiën wijst erop dat ze niet bevoegd is voor de solidariteitsbijdrage (die valt onder Sociale Zaken), noch voor de belasting op inverkeerstelling en jaarlijks te betalen verkeersbelasting (die laatste twee zijn gewestelijke materie). Of daarvoor in 2021 nog NEDC-cijfers mogen worden gebruikt, is niet duidelijk.

Eindredacteur AutoGids

BLIJF OP DE HOOGTE VAN HET LAATSTE AUTONIEUWS!
Nieuwe modellen, tests, advies, exclusieve evenementen! Het is gratis!

Ik schrijf me in

Nieuws

Aanbevolen nieuwsberichten