Zich aanmelden

Met Facebook aanmelden

of

Uw informatie is niet correct.
Ik meld me aan Wachtwoord vergeten?
Er is geen Facebook-account verbonden aan de website, schrijf u in.

Wachtwoord vergeten?

×
Mijn wachtwoord opnieuw instellen
Je ontvangt een e-mail voor het instellen van een nieuw wachtwoord.
Geen account gekoppeld aan dit e-mailadres

Nog geen account?
SCHRIJF JE GRATIS IN.

Ecologie / Benzine en diesel: er is heel wat veranderd in juli 2018

Geschreven door David Leclercq op 22-08-2018

Sinds 23 juli van dit jaar zijn een paar belangrijke wijzigingen doorgevoerd in de brandstoffen die we dagelijks tanken. We vertellen even wat dat voor jou betekent.

We weten dat in België de overheid een maximumprijs vastlegt voor brandstoffen. Die wordt bepaald op basis van voorschriften en akkoorden tussen de Belgische staat en de Belgische Petroleumfederatie. Op 8 juli 2018 werd een nieuw Koninklijk Besluit ingevoerd met een aantal wijzigingen in onder meer de benaming, de eigenschappen en de berekening van de prijzen voor voertuigbrandstoffen en stookolie. In dezelfde wet wordt ook een kader gecreëerd voor brandstoffen ter vervanging van diesel.

Wat er verandert

Concreet heeft de Petroleumfederatie met de staat een hogere marge onderhandeld voor de sector, naast de grondslag voor een indexering. Blijkbaar is die prijsverhoging nodig voor de economische leefbaarheid van de distributiesector en voor een gegarandeerde bevoorrading van het land. Het risico bestaat uiteraard dat de consument dat alles zal voelen in de prijs aan de pomp.

Nieuwe brandstoffen B10 en XTL

In hetzelfde Koninklijk Besluit wordt ook gesproken over de introductie van nieuwe brandstofsoorten die nodig zijn om de Europese doelstellingen op het vlak van hernieuwbare energie in de transportsector te behalen. Vooral diesel valt onder dit KB, met twee nieuwe producten. Tot op heden was enkel diesel van het type “NBN EN590” toegelaten, waar 7 procent biodiesel doorheen was gemengd. Voortaan verschijnt diesel B10, met 10 procent biodiesel, en XTL-diesel, een “paraffinische synthetische” stookoliesoort die wordt gemaakt op basis van aardgas, biomassa of hydrogegenereerde plantaardige olie. Dat klinkt interessant, maar je moet wel nagaan of je motor met deze nieuwe brandstofsoorten overweg kan. Normaalgezien moet een merkdealer je daarover kunnen informeren.

Ook voor professionelen

Er zijn daarnaast nog andere nieuwe brandstoffen ingevoerd, die niet worden aangeboden op de particuliere markt maar die wel in professionele vloten kunnen worden ingezet: B20-diesel, met een biodieselgehalte van 20 procent, en B30, waarvan de naam al aangeeft dat er 30 procent biodiesel in zit. Al deze nieuwe brandstoffen zijn onderhevig aan het regime van de maximumprijs en hun beschikbaarheid hangt af van de Petroleumfederatie. Maar zo weet je meteen wat er aan de hand is als je nieuwe namen op de pompen van je tankstation ziet opduiken.

BLIJF OP DE HOOGTE VAN HET LAATSTE AUTONIEUWS!
Nieuwe modellen, tests, advies, exclusieve evenementen! Het is gratis!

Ik schrijf me in

Nieuws

Aanbevolen nieuwsberichten