Zich aanmelden

Met Facebook aanmelden

of

Uw informatie is niet correct.
Ik meld me aan Wachtwoord vergeten?
Er is geen Facebook-account verbonden aan de website, schrijf u in.

Wachtwoord vergeten?

×
Mijn wachtwoord opnieuw instellen
Je ontvangt een e-mail voor het instellen van een nieuw wachtwoord.
Geen account gekoppeld aan dit e-mailadres

Nog geen account?
SCHRIJF JE GRATIS IN.

Ecologie / Earthwake wint diesel uit plastics

Startup Earthwake heeft een machine voorgesteld die plastic tot diesel kan omvormen. Een oplossing voor de toekomst?

Earthwake is een startup opgericht door komiek Samuel Le Bihan. Het bedrijf heeft net een machine onthuld die plastics kan omvormen tot diesel. Het toestel, dat Chrysalis is gedoopt, kan één kilo kunststof per uur behandelen en daar 500 tot 600 gram diesel uit halen.

Circulair

“Onze bedoeling is om technologie te ontwikkelen waarmee we plasticafval weer waarde kunnen geven, zodat het opruimen wordt gestimuleerd. We willen afval opwaarderen en zo een economie creëren, want volgens mij is dat de enige oplossing voor het afvalprobleem,” zo vertelt de komiek.

Destilleren

Het werkingsprincipe van de machine is vrij eenvoudig: ze vermaalt de plastics (polyethyleen en polypropyleen) en verhit die dan tot hoge temperaturen alvorens ze te destilleren. Bij het proces wordt elektriciteit gebruikt en water voor de koeling. De diesel die aan het eind van de keten uit de machine komt, zou kwalitatief goed genoeg zijn om een automotor te laten draaien. Al vragen we ons wel af wat de balans van bron tot wiel is, want om zo’n hoge temperaturen te bereiken, moet je natuurlijk wel veel energie investeren. Een andere onbekende factor is of de gassen die vrijkomen bij deze verhitting niet schadelijk kunnen zijn.

Meer liters

“De volgende stap, over drie tot zes maand, is om een grotere machine te bouwen. Die wordt zo groot als een halve container en kan dus gemakkelijk naar een afvalrijk gebied worden vervoerd. Ze zou dan tot 70 kilo afval per uur kunnen verwerken,” zo geeft de acteur aan, die belooft dat de kosten na nauwelijks een jaar zouden zijn teruggewonnen aangezien het toestel een relatief bescheiden 50.000 euro kost. Earthwake hoopt de machine een beetje overal ter wereld aan te kunnen gaan bieden, en dan vooral in afgelegen gebieden in Afrika, die vaak overspoeld worden door afval. Volgens Earthwake kan een Chrysalis-machine zo’n 15.000 ton plastics per jaar uit de oceanen houden, terwijl de bediening van de apparaten liefst 4.000 banen kan scheppen.

BLIJF OP DE HOOGTE VAN HET LAATSTE AUTONIEUWS!
Nieuwe modellen, tests, advies, exclusieve evenementen! Het is gratis!

Ik schrijf me in

Nieuws

Aanbevolen nieuwsberichten