Zich aanmelden

Met Facebook aanmelden

of

Uw informatie is niet correct.
Ik meld me aan Wachtwoord vergeten?
Er is geen Facebook-account verbonden aan de website, schrijf u in.

Wachtwoord vergeten?

×
Mijn wachtwoord opnieuw instellen
Je ontvangt een e-mail voor het instellen van een nieuw wachtwoord.
Geen account gekoppeld aan dit e-mailadres

Nog geen account?
SCHRIJF JE GRATIS IN.

Ecologie / Permanente verbruiksmeter verplicht vanaf 2020

Geschreven door Olivier Duquesne op 03-12-2019

De OBFCM, een ingebouwde verbruiksmeter, wordt verplicht in alle auto’s vanaf 2020. Het doel is om zo het werkelijke verbruik te kunnen meten en verzamelen.

OBFCM (On-Board Fuel Consumption Meter) heet het apparaat dat het verbruik weergeeft op de boordcomputer. Deze uitrusting, die al heel vaak voorkomt, wordt verplicht op alle auto’s en lichte vrachtwagens vanaf 1 januari 2020. Aanvankelijk was dit systeem optioneel als dienst aan bestuurders die hun verbruik in het oog wilden houden. De Europese autoriteiten maken het nu verplicht, met als doel de gegevens te gebruiken om het reële verbruik van een auto te kunnen aftoetsen aan de homologatiecijfers. De OBFCM kan ook informatie geven over het afgelegde aantal kilometers en de behaalde snelheid.

Vanaf 2021

De procedure om de gegevens te verzamelen is nog niet opgesteld, dat gebeurt in 2021. Vanaf dan gaat de Commissie de gegevens van de OBFCM vergelijken met het normverbruik. Dat proces loopt tot 2026 om de evolutie van de uitstoot in te kunnen schatten. Op basis daarvan kan Europa de normen en regels aanpassen dat het oplegt aan de constructeurs. De wagens die hier het snelst door zouden kunnen geraakt worden, zijn de plug-in hybrides. In principe wordt deze informatie op anonieme wijze verstrekt om niet tegen de bestuurder te kunnen gebruikt worden, uit respect voor het privéleven. Het zou echter gemakkelijk en misschien wel verleidelijk zijn voor de autoriteiten om deze uitrusting te gebruiken voor een kilometerbelasting, maar ook voor een belasting op basis van verbruik.

Web Editor - Specialist Advice

HEB JE NOG VRAGEN?
Stel ze op ons AutoForum

Naar AutoForum

Nieuws

Aanbevolen nieuwsberichten