Zich aanmelden

Met Facebook aanmelden

of

Uw informatie is niet correct.
Ik meld me aan Wachtwoord vergeten?
Er is geen Facebook-account verbonden aan de website, schrijf u in.

Wachtwoord vergeten?

×
Mijn wachtwoord opnieuw instellen
Je ontvangt een e-mail voor het instellen van een nieuw wachtwoord.
Geen account gekoppeld aan dit e-mailadres

Nog geen account?
SCHRIJF JE GRATIS IN.

Ecologie / Wallonië: Vignet in 2020, dieselverbod in 2030

Geschreven door Olivier Duquesne op 11-12-2017

De Waalse regering heeft een voorontwerp goedgekeurd voor een decreet rond lage-emissiezones (LEZ). Het gewest zal een systeem met vignetten op poten zetten. Het gaat bovendien (oude) diesels weren.

In 2020 krijgt ook Wallonië lage-emissiezones (LEZ). Maar in tegenstelling tot Antwerpen en Brussel worden auto’s daar niet gecontroleerd op basis van hun nummerplaat, maar moeten ze een vignet achter de voorruit kleven. Dat wordt dan verplicht in tijdelijke en permanente LEZ’s. Elke eigenaar van een voertuig met minstens 4 wielen die zijn verkeersbelasting betaalt in Wallonië, krijgt de klever automatisch. Anderen (Brusselaars, Vlamingen en buitenlanders) moeten het bestellen. Luik wordt de eerste stad die een permanente LEZ invoert in haar centrum.

Bijna totaal dieselverbod

Het vignet heeft echter nog een ander doel. In 2023 ontzegt het Waalse gewest alle personenwagens op diesel die Euro 0 of Euro 1 zijn de toegang tot haar grondgebied. Dat verbod wordt uitgebreid tot in 2030. Op dat moment mogen enkel nog dieselwagens die conform de normen Euro 6d-Temp en Euro 6d het grondgebied in. Euro 6d-Temp is de norm die verplicht wordt voor alle nieuwe auto’s die op de markt komen na 1 september 2019, maar is dat nu al voor modellen die nieuw zijn gehomologeerd na 1 september 2017. Euro 6d treedt in voege op 1 januari 2021.

Web Editor - Specialist Advice

HEB JE NOG VRAGEN?
Stel ze op ons AutoForum

Naar AutoForum

Nieuws

Aanbevolen nieuwsberichten